Connect with us

Hirdetés

technokrata

Graphisoft-Ericsson-Richter Gedeon: Rátz Tanár Úr Életmű-díj – idén is lehet pályázni

Laptop

Graphisoft-Ericsson-Richter Gedeon: Rátz Tanár Úr Életmű-díj – idén is lehet pályázni

Pedagógusok elismerése – Immár harmadik alkalommal lehet pályázni a RÁTZ TANÁR ÚR ÉLETMŰDÍJ-ra. Az Ericsson, a Graphisoft és a Richter Díjkiosztó Gálaestje idén is a Thália Színházban lesz.

Az Ericsson Magyarország Kft., a Graphisoft R&D Rt., valamint a Richter Gedeon Rt. bejelentette, hogy a három nagyvállalat által alapított RÁTZ TANÁR ÚR ÉLETMŰDÍJ-at harmadik alkalommal 2003. november 18-án adják át. A díjkiosztó gálaestre a hagyománynak megfelelően a Thália Színházban kerül sor a hazai szakmai közélet számos jeles képviselőjének részvételével.

A magyar természettudományos oktatás támogatására alapított RÁTZ TANÁR ÚR ÉLETMŰDÍJ-at a Bolyai János Matematikai Társulat és az Eötvös Loránd Fizikai Társulat díjbizottságainak, valamint a Magyar Kémikusok Egyesületének ajánlásai alapján a három cég által felkért Alapítvány a Magyar Természettudományos Oktatásért Kuratóriuma ítéli oda az adott év kitüntetettjeinek, évente összesen 6 millió forint értékben. Az egyenként 1 millió forint összegű RÁTZ TANÁR ÚR ÉLETMŰDÍJ-at a Kuratórium 2000 óta évente ítéli meg nyilvánosan meghirdetett pályázat alapján 2 matematika-, 2 fizika- és 2 kémiatanárnak, akik az alapítók tevékenységi köréhez szorosan kapcsolódó középiskolai matematika-, fizika- és kémiaoktatásban, e tantárgyak népszerűsítésben és a tehetséggondozásban kimagasló eredményeket értek el.

A három nagyvállalat közös kezdeményezésének célja, hogy tisztelettel adózzon azon pedagógusok előtt, akik áldozatos szakmai munkájukkal kiemelkedő eredménnyel képzik a jövő tehetségeit. Az Ericsson, a Graphisoft és a Richter Rt. életműdíjjal kíván hozzájárulni a magyarországi természettudományos oktatásban végzett tanári munka rangjának, erkölcsi és anyagi megbecsülésének növeléséhez.

A díjra a közoktatás 5-12. évfolyamain matematikát, fizikát vagy kémiát tanító aktív, valamint egykor tanító tanárokat terjeszthetik fel írásban, a szakmai és társadalmi szervezetek, valamint az ajánlott tanár tevékenységét jól ismerő munkaközösségek.

Az írásos felterjesztéseket legkésőbb 2003. szeptember 10-ig kell eljuttatni a Bolyai János Matematikai Társulathoz vagy az Eötvös Loránd Fizikai Társulathoz, illetve a Richter Gedeon Alapítvány a Magyar Kémia Oktatásért címére.

A három cég azért választotta Rátz Lászlót, a Fasori Evangélikus Gimnázium legendás hírű matematikatanárát az életműdíj névadójául, hogy ne csak a világhírű tudósok neve és teljesítménye, hanem tanáraiké is közismertté váljék. Hangsúlyozzák továbbá, hogy a társadalmi szerepvállalás az oktatás területén kiemelkedő fontosságú feladat, ezért felhívással fordulnak a többi magyarországi nagyvállalathoz, hogy lehetőségeikhez mérten ők is támogassák a tevékenységi körükhöz kapcsolódó szakoktatást.

Rátz László (1863-1930) a 20. század fordulójának egyik kiváló pedagógiai érzékű és nagy tudományos felkészültségű tanár egyénisége volt. A híres Fasori Gimnázium matematikatanára lett és 35 éven át, nyugdíjazásáig itt tanított. Egész pályafutása alatt arra törekedett, hogy minden diákja megértse és megszeresse a matematikát, és ezt tanításának érdekességével, lenyűgöző előadásmódjával el is érte. A tanári hivatást mindennél fontosabbnak tartotta. A tehetséges diákokkal külön is foglalkozott. Az ő tanítványa volt többek között Neumann János, az első számítógép megalkotója, és Wigner Jenő is, akiből Nobel-díjas fizikus lett.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés