Connect with us

Hirdetés

technokrata

Microsoft támogatás a Magyar Teleház Szövetségnek

Laptop

Microsoft támogatás a Magyar Teleház Szövetségnek

A Microsoft Unlimited Potential program keretében a Microsoft Magyarország több ezer darab irodai és szerver szoftvert, valamint fejlesztői terméket adományoz a Magyar Teleház Szövetségnek. A támogatás révén több mint 300 magyarországi Teleház technikai felszereltségét tudják korszerűsíteni.

A Microsoft Magyarország Kft. és a Magyar Teleház Szövetség 2004. május 26-án aláírták Együttműködési Megállapodásukat, melynek célja az Információs Társadalom magyarországi feltételrendszerének javítása, a Teleházak informatika alkalmazási kultúrájának fejlesztése, az internet használat széleskörű elterjesztése és a Windows alapú megoldások megismertetése a szociálisan hátrányos helyzetű kisközösségek, felhasználók esélyegyenlőségének megteremtése érdekében. Az Együttműködési Szerződés keretében a Microsoft Magyarország több ezer darab irodai és szerver szoftvert ad át a Teleház Szövetségnek.

A Teleházak az ország kevésbé fejlett és kislélekszámú községeinek nyújtanak informatikai támogatást közintézményekben kihelyezett számítógép-terminálok segítségével, ahol modern információ-technológiai eszközök rendelkezésre állását és használatát biztosítják a közösség tagjai számára. A Magyar Teleház Szövetség a Teleházak érdekvédelmi szervezete, mely a Magyarországon működő Teleházak tevékenységét fogja össze. Fő feladata képzések szervezése a tagok számára, pályázatok figyelése, pályázati anyagok összeállítása és a tagszervezetek közötti koordináció biztosítása.

A Microsoft Corporation Unlimited Potential (UP – Korlátlan Lehetőségek) nevű programja részeként a Microsoft Magyarország több százezer dollár értékű támogatási keretet nyert el az anyavállalattól a Magyar Teleház Szövetség megsegítésére. A támogatást a Microsoft hazai leányvállalata különböző termékek, illetve azokhoz kapcsolódó oktatás formájában bocsátja a Teleház Szövetség rendelkezésére.

A Microsoft támogatásnak köszönhetően a hazai kisközösségeket segítő Teleház Szövetség jelentős mértékben javíthatja szolgáltatásainak színvonalát. A támogatási csomagban szerepel például több ezer darab Office Programcsomag, valamint több szerver szoftver és fejlesztő eszköz is, melyeket a Microsoft örökös, illetve korlátozott időtartamú használatra ad át a Magyar Teleház Szövetségnek.

„Nagyon örülünk annak, hogy egy ilyen szintű nemzetközi programból Magyarország is részesedhet, és a Microsoft ezzel is hozzájárulhat a hazánkban élő emberek informatikai ismereteinek további bővítéséhez. A Teleház Szövetség és a Microsoft között létrejött megállapodás kiváló lehetőséget kínál a hazai Teleházak fejlesztéséhez, és ezáltal az informatikai ismeretek további bővítéséhez, az eszközök magasabb szinten történő használatához” – mondta Vityi Péter a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója.

Az Együttműködési Megállapodás keretében a Microsoft a terméktámogatáson túl kötelezettséget vállalt arra is, hogy a Teleház Szövetség 60 munkatársa részére ingyenes gyakorlati képzést biztosít az átadott termékekhez és technológiákhoz kapcsolódóan, a munkatársak szakmai ismereteinek bővítése és szinten tartása céljából. Ezeken túlmenően a Microsoft lehetőséget biztosít a Teleház Szövetség számára a termékekhez tartozó kézikönyvek kedvezményes áron történő megvásárlására.

A Magyarországon működő Teleházak száma jelenleg 500-ra tehető, melyből 460 tagja a Magyar Teleház Szövetségnek, ezek közül kb. 300 egység fog részesülni a jelenlegi Microsoft támogatásból. Ahhoz, hogy az egyes Teleházak igénybe tudják venni a Microsoft által felajánlott szoftvereket, illetve részt tudjanak venni az ingyenes oktatáson, jelentkezniük kell a Szövetségnél, és el kell fogadniuk a Szövetség által megfogalmazott szerződéses feltételeket. A Microsoft által nyújtott támogatás nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy az egyes Teleházak kedvezőbb technikai feltételekkel álljanak a lakosság szolgálatára.

„A tízéves teleházmozgalom hazai és nemzetközi ismertséget és elismertséget szerezve, már eddig is jelentős munkát végzett azért, hogy a kisközösségek tagjai számára megismerhető és elérhető legyen a modern számítástechnikai eszközök használata. A közösségi hozzáférést biztosító Teleházakban, a digitális esélyegyenlőség megteremtésében jelentős szerepet játszik a Microsoft támogatása. A szoftverekkel a civil bázisú, nonprofit alapon működő Teleházak a hátrányos helyzetű csoportok és személyek számára kedvező feltétekkel biztosítják a képzést és a szolgáltatásokat – mondta Balog László az MTSZ elnöke.

Microsoft Unlimited Potential

A Microsoft Corporation 2003 szeptemberében jelentette be Unlimited Potential (UP – Korlátlan lehetőségek) nevű kezdeményezését, melynek célja a technológiai ismeretek egyenlőtlen eloszlásának felszámolása. A program keretében a Microsoft a hátrányos helyzetű emberek technológiai képzésében igyekszik részt vállalni, azáltal hogy közösségi technológiai és oktatóközpontokat hoz létre vagy támogat. Az Unlimited Potential a Microsoft Corporation világszintű adományozási kezdeményezése, melynek keretében minden ország konkrét tervek alapján pályázhat támogatásokra. Az UP-adományokat olyan közintézmények kaphatják meg, amelyek informatikai ismeretek elsajátítását segítik oly módon, hogy az mind az egyének, mind a közösségek számára előnyös legyen.

2004 januárjában került sor a Microsoft UP-adományok második körének odaítélésére, melynek során 45 ország 70 nonprofit szervezetének ítélt oda támogatást a világvállalat, mintegy 25 millió dollár értékben. A második körben rendelkezésre álló pénzügyi keretre pályázatot adott be a Microsoft Magyarország is, a Magyar Teleház Szövetséggel közösen. A Teleház Szövetség támogatását, és ezzel a hazai kisközösségek technológiai felzárkózását célzó anyag olyannyira megfelelt a bíráló bizottság elvárásainak, hogy a megpályázott teljes összeget odaítélték a célra.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés