Connect with us

Hirdetés

technokrata

Fagyos Ablakok az XP SP1 telepítése után

Laptop

Fagyos Ablakok az XP SP1 telepítése után

A Windows XP első javítócsomagja nem mindenhol azt teszi, amit kéne – felemás helyzet.

Annak ellenére, hogy a Windows XP SP1 egy nagyon komoly biztonsági rést foltoz be az operációs rendszeren, nem mindenhol azt teszi, amit kéne.

A probléma rendkívül felemás helyzetet teremt a felhasználók között, ugyanis a telepítés utáni hibás működésnek éppen úgy megvan a kockázata, mint a telepítés nélkül tátongó biztonsági résnek. Melyik jobb – átkozott kérdés.

Fagyos Abakok

Különböző internetes fórumokon jó néhány felhasználó számol be számítógépének az SP1 telepítése utáni abnormális működéséről – annyi visszejelzés érkezett, hogy mindenképpen foglalkozni kell az üggyel, már csak az általa teremtett felemás helyzet miatt is.

A leggyakrabban jelzett hibák egyébként nem pont a lefagyások, sokkal inkább vészes működés-lassulások, illetve bootolási képtelenség vagy épp folyamatos újraindulás. Az alkalmazások sem maradnak ki a szórásból: megannyi különféle szoftver adja meg magát – még a Microsoft termékei is.

˝Stay away from SP1!˝…

… vagy ˝If it ain´t broke, don´t fix it!˝ – ilyen és ehhez hasonló hozzászólások figyelmeztetnek az SP1 ˝veszélyeire˝. Jellemző az is, hogy az uninstall után (már ha ez lehetséges) minden rendben működik ismét.

A Microsoft nem látja ennyire vészesnek a problémát – szerinte az ilyen jellegű visszajelzések száma csekély, ezért elhanyagolható.

Felemás helyzet

A helyzet azért felemás, mert a felhasználó két (lehetséges!) rossz közül választhat: a hackerveszély vagy a hibás működés. Természetesen egyik megtörténtére sincs garancia, de az ördög nem alszik.

A nemrég felfedezett biztonsági rést kihasználva egyébként egy rosszindulatú betörő file-okat tud törölni a merevlemezről. A hibát elvileg csak az SP1 javítja, azonban készült egy amatőr patch is, amely az SP1 telepítése nélkül tömi be a rést. A Microsoft ez utóbbit természetesen nem támogatja – azt tanácsolja, hogy minden Windows XP-felhasználó mielőbb telepítse az SP1-et.

Tapasztalatok?

Nincsenek. Vagyis részünkről nem tudunk olyan megfigyelést felmutatni, aminek alapján bizton állíthatnánk, hogy hibás a Windows XP SP1. Nálunk ugyanis a beta és RC verziók is tökéletesen működtek, illetve működnek. Híradásunk külföldi fórumok alapján készült, nélkülözve mindenféle gyakorlati bizonyosságot – a ugyanis a jelzett hibák egyikét sem sikerült (még) előállítanunk.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés