Connect with us

Hirdetés

technokrata

Lifttel az űrbe! Bemutatóvideóval

Smart home

Lifttel az űrbe! Bemutatóvideóval

Nem is olyan rég még csak merész fantázia volt az ötlet, azóta viszont nagyot fordult a Föld.

Mi is az az űrlift? Mielőtt kitérnék erre, előbb tekintsük át nagy vonalakban a mostani űrközlekedést! Napjainkban, ahogy az elmúlt évtizedekben is, űrsiklókkal (illetve az ezeket szállító rakétákkal) zajlik, zajlott a Föld elhagyása és az űrbe való belépés, illetve a visszatérés. Ennek van néhány igen nagy hátránya: nagyon energiaigényes, mindamellett eléggé pocsékolja is az erőforrásokat. Ráadásul egyszerre csak nagyon kevés hasznos tömeget képes bolygónk atmoszféráján kívülre juttatni, és az indítások száma is igen korlátozott.

Amíg nem találják fel a Star Trekben látott teleport készüléket, addig csak a jelenlegi megoldás finomítását tartották megvalósíthatónak a mérnökök. Pedig „létezik” alternatíva: az űrlift! Ez a szerkezet egy erős, a Földhöz stabilan rögzített, az űrbe „kilógatott” kábelen közlekedne fel és le, embereket, műszereket és egyéb elemeket egyaránt magával cipelve. Az elképzelés szerint kvázi folyamatosan ingázhatna a tengerszint és pár tíz kilométeres magasság között.

Robotlift a dróton

Van azonban pár „aprócska” gond az űrlifttel: semmilyen, általunk jelenleg ismert anyag nem létezik, ami ellenállna a földi légkör dinamikus változásainak úgy, hogy az anyaga nagy biztonsággal nem szenvedne sérülést, és a legfeljebb 10 tonnányi terhet hordozni képes kabinban felfelé vagy lefelé haladók élete sem lenne veszélyben. Meg kell oldani emellett még a meghajtást is, tehát kihívásokban nincs hiány.

Áttörés
A múlt héten pénteken viszont valami megváltozott. A NASA égisze alatt futó Space Elevator Power-Beaming Challenge nevű „játékban” győztest hirdettek. Ezt a versenyt az űrhivatal azért írta ki, hogy külső fejlesztőket bíztasson a probléma megoldására. Ennek következményeként több csapat is jelentkezett a kaliforniai Lancasterben található Edwards légibázison tartott eseményre.

A kiírás szerint egy robotikus elven működő szerkezetet kellett létrehozni, ami egy 900 méteres kábelen kevesebb mint 7,5 perc alatt tud felmászni. A helikopter tartotta dróton leggyorsabban a LaserMotive nevű csapat fejlesztése ért fel: alig 3 perc 48 másodperc alatt tette meg ezt a távot. Igaz, az ő robotjuk volt egyben az egyetlen is, aki teljesítette a feladatot. A Kansas City Space Pirates és a University of Saskatchewan Space Design Team (USST) fejlesztései egyaránt technikai problémákba ütköztek a verseny során, így képtelenek voltak elérni a helikoptert.

Győztesként a LaserMotive 900 ezer dollárról szóló csekket vihetett magával a Spaceward Foundation jóvoltából. A lézermeghajtású egység majdnem a dupláját is elhozta alkotóinak: ha sikerült volna kevesebb mint három perc alatt feljutnia, akkor 2 millió dollár ütötte volna a LaserMotive csapat markát. Az 5 méter per másodperces tempót elérők előtt azonban még mindig nyitva van a lehetőség: ezért az eredményért a NASA versenyén továbbra is áll a fenti „fődíj”.

A nyertes csapat jutalma



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés