Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Apple iPhone 6s – Egy lépéS előre

Mobil tesztek

Teszt: Apple iPhone 6s – Egy lépéS előre

Külsőleg nem, csak a belsejében tér el elődjétől az iPhone 6S. Mostani tesztünkből megtudhatod, hogy érdemes-e rá lecserélni a korábbi iPhone-od, vagy az új típusnak nagyobb a füstje, mint a lángja.

Új év, új iPhone. Így volt ez idén is, ám 2013 óta már nem egy, hanem két modellt kaptak a rajongók. A 2015-ös év az S sorozaté, azaz külsőben nem, csak belsőleg változtak a telefonok. Az Apple marketinggépezete természetesen gőzerővel reklámozza az új iPhone 6S családot, szerintük mindenben jobb lett az elődjénél. Lássuk, hogy ez tényleg így van-e!

Mi változott?

Kétségtelen tény, hogy a változásokat nem a külsőnél kezdték a mérnökök, ezért a telefon kiköpött mása az előd, iPhone 6-nak. Szemfülesek csak akkor fedezhetnek fel eltérést, ha megpillantják a hátlapon elhelyezett S betűt, illetve ha a telefon az új, rozéarany színben pompázik.

12318224_1096713253673559_1859180633_o

Dizájnban ennyi az eltérés

Belül viszont más a helyzet, hiszen a kétmagos, 1,4 GHz-en üzemelő A8-as processzort az 1,85 GHz-es A9-es váltotta fel. A kaliforniai vállalat szerint az egység 50%-kal gyorsabb elődjénél, illetve jelentősen kevesebbet is fogyaszt annál. A processzor mellett változott a RAM mennyisége is, végre az Apple is 2 GB-nyi memóriát pakol a telefonjaiba. Nagy újdonság még az új Touch ID is, a kettes kiadás jelentősen gyorsabban érzékeli az ujjlenyomatot, így elég egy érintés és máris a kezdőképernyőn vagyunk. Javítottak a kamerán is, az iPhone 4S óta 8 megapixeles egység mostantól 12 megapixeles fotókat készít, illetve ezúttal már 4K-s videókat is rögzíthetünk.

12333804_1096713283673556_1828672371_o

Mint két tojás

Ahogyan azonban az lenni szokott, az Apple nem ezekkel az adatokkal igyekszik elkápráztatni a közönséget, helyette egy funkcióra helyezték a hangsúlyt. Ez pedig nem más, mint a 3D Touch technológia, amely az Apple Watch-ban debütált Force Touch továbbfejlesztése. Amíg az okosórában a képernyő csak azt tudja megkülönböztetni, hogy erősebben nyomjuk-e a megjelenítőt, addig a telefonban már a nyomás erejét is figyeli a 4,7 colos, 1334 x 750 pixel felbontású Retina egység.

12342999_1235154469844898_189381432_o

 

Ez azt jelenti, hogy elég egy erősebb nyomás egy minket érdeklő linken és máris megnyílik a hivatkozás, még erősebb érintés esetén pedig teljes képernyőn be is tölti a telefon a tartalmat. Ugyanez a helyzet az üzeneteknél, a képeknél és a telefonszámoknál is, azaz elsőként kis ablakban nézhetjük meg az beszélgetést/képet majd erősebb nyomásra teljes képernyőre vált a tartalom. Mindezek mellett a menüben még gyors elérésre is használhatjuk a funkciót, azaz a kamera ikonjáról egyenesen videó módba ugorhatunk, de akár szelfit is készíthetünk. Fotók esetén a kedvenceinket nézhetjük meg, míg például üzeneteknél a legutolsó csevegést böngészhetjük tovább.

Milyen érzés használni?

Lehet rajongani a bivalyerős hardverekért, de egy okostelefon értékét igazán a használati értéke mutatja meg. Az iPhone-ok ebben általában elég jók voltak az elmúlt években, így kíváncsi voltam, hogyan alakul ez a legújabb modell esetén. Jelentem, sok változás nem történt, bár finomabb érzés használni a 6S-t, drámai újdonságokra senki ne számítson. Az erős A9 processzor és a 2 GB RAM kombinációjának hála valamennyivel gyorsabban töltődnek be az alkalmazások, mint az iPhone 6-nál (bár ez inkább csak egymás mellett használva tűnik fel), illetve több futhat a háttérben, akár 5-10 új lapot is nyithatok a böngészőben anélkül, hogy bármelyiket is újra kellene tölteni.

A 6S 0,2 mm-rel vastagabb az iPhone 6-nál

A 6S 0,2 mm-rel vastagabb az iPhone 6-nál. Ez a különbség csak egymás mellé téve fedezhető fel

Ha valahogyan mérnem kellene a sebesség gyorsulást, akkor olyan 5-15% körülire saccolnám, ennyivel töltődnek be gyorsabban az alkalmazások. Ez tényleg csak akkor érződik, ha egymás mellé tesszük a két telefont, bevallom átlagos használat mellet sok különbség még nem érzékelhető. Nem lesz ez mindig így, valószínű, hogy ahogyan megszaporodnak a kettő, vagy több GB-nyi RAM-ot tartalmazó eszközök az Apple kínálatában (jelenleg a 6S család mellett csak az iPad Mini 4, az iPad Air 2 és a 4 GB RAM-ot tartalmazó iPad Pro ilyen) úgy lesz egyre feltűnőbb a különbség, hiszen a rendszereket már azokra optimalizálják majd.

Hihetetlenül gyors

Hihetetlenül gyors

Ami viszont már most is erősen kitűnik, az az új, szupergyors ujjlenyomat-olvasó. Nem véletlen, hogy több felhasználó is problémázott az Apple oldalán, hiszen ha az értesítéseket szeretnénk megnézni a lezárt képernyőn, akkor mostantól nem használhatjuk a home gombot, hiszen olyan gyorsan belép a telefon, hogy nincs idő elolvasni, miket is kaptunk. A szenzor tényleg félelmetesen gyors, nem gondoltam volna, hogy azonos méret mellett ennyit tudnak javítani rajta.  Ha már bent vagyunk, akkor persze inkább a kijelzőt nyomkodjuk és ekkor, ahogyan már említettem a 3D Touch keltheti fel a figyelmünket.

12343415_1235154463178232_1006492903_o

Bár sok szempontból kevésbé egyértelmű a technológia, mint 2007-ben az iPhone megjelenésekor a multi touch volt, azért a tesztidőszak végén már többször is előfordult, hogy a saját iPhone 6-osomnál is erősen nyomkodtam a kijelzőt, amire persze a készülék nem csinált semmit. Ez csak azért fontos, mert tényleg megszokható a fejlesztés, az első szkeptikus érzéseim a végére igencsak pozitívvá váltak. A mérnökök azzal is segítik a beszoktatást, hogy beépítettek egy Taptic Engine-nek keresztelt egységet, ami finom rezgésekkel jelzi, ha erősebben értünk hozzá a megjelenítőhöz. Nem  azt mondom, hogy nem lehet élni a 3D Touch nélkül, de idővel valószínűleg alaposan megváltoztathatja azt, amit ma iOS-ként ismerünk. Egyelőre még leginkább a gyári applikációkban megy a funkció, de ahogyan a fejlesztők ráállnak a 6S-re, úgy támogatja majd egyre több program. Kiemelném még a kurzor funkciót is, a különleges kijelzőnek köszönhetően elég egy határozott nyomás a kijelzőn és azonnal kurzorként használhatjuk a klaviatúrát. Hasznos lehet még a Hey Siri funkció is, ami az A9 processzor alacsony fogyasztásának köszönhetően folyamatosan működik, ezért egy rövid betanítás után elég elszólnunk magunkat és a telefon máris figyeli a kívánságainkat. Sajnos csak angolul, magyarul ugyanis még mindig nem tud.

Bár ugyanúgy néznek ki, a fémház mögött nagyon más hardver tartózkodik

Bár ugyanúgy néznek ki, a fémház mögött nagyon más hardver kapott helyet

Igyekeztem összehasonlítani a kamerát is, az új, 12 megapixeles, TrueTone vakuval támogatott egység pedig nem túl meglepő módon megverte az elődjét, de a különbség nem zavaró, forradalom helyett csak továbbfejlesztést kaptunk. Ez azt jelenti, hogy a magasabb felbontás és a nagyobb optika miatt valamennyivel részletesebbek a fotók, de ahogyan a gyorsaságnál, úgy ez is csak akkor érzékelhető, ha egymás mellett mérjük össze a két eszközt.

Itt láthatóak a 6S képei:

IMG_0022

IMG_0015IMG_0020IMG_0049IMG_0021

Itt pedig a 6-ossal készülteket nézheted meg:

IMG_3783

IMG_3780IMG_3781IMG_3786IMG_3782

Nagyon szimpatikus volt a Live Photo funkció, amely alapértelmezetten be van kapcsolva. A lényege, hogy a telefon az exponálás előtti és utáni 1,5 másodpercet hanggal együtt rögzíti, úgy, hogy közben alig 2 kép méretét foglalja el az anyag. Ezeket a felvételeket erős nyomásra “éleszthetjük fel”, és akár háttérképnek is alkalmazhatjuk őket. Sajnos csak a 6S sorozatnál működik a funkció, más modellre tovább küldve egy hagyományos kép néz vissza ránk. Nemcsak a fotók, de a videók terén is igyekeztek hozni a kötelezőt, hiszen már 4K felvételeket is rögzíthetünk, illetve a time-lapse anyagok mellett Full HD felbontású, 240 fps sebességű lassított filmeket is készíthetünk. Kissé szomorú, hogy az optikai képstabilizátor nem fért bele a keretbe, a stabil felvételek szerelmeseinek a 6S Plus-t kell választani. A szelfikirályok tetszését biztosan elnyeri majd az új, 5 megapixeles előlapi kamerával együtt  bevezetett “vaku” is, amely nem csinál mást, mint a kamera adatai alapján megfelelő színben felvillantja a kijelzőt. Ez ugyan nem helyettesít egy LED villanót, azért mégiscsak jobb a semminél, és ahogyan felfedeztem, tényleg érzékelhető a hatása.

12325613_1235154466511565_285832925_o

Ha nem olvasunk Technokratát (ami nagy hiba!), akkor nem tudhatjuk, hogy a kaliforniai gyártó a 6S-nél már az új, 7000-es sorozatú alumíniumötvözetet használja, amely jelentősen erősebb a 6000-es sorozatúnál, amit például a 6-ban is használtak. Ez azért fontos, mert így nem kell aggódnunk a 6 Plus-t érintő problémától, miszerint a telefon a farzsebbe téve elhajlik. Ez már nem fog, olyannyira nem, hogy a tesztek alapján (ezt azért én nem próbáltam ki) emberi kéz gyakorlatilag nem bír komolyabb kárt tenni a telefonban.

De persze nem valószínű, hogy sokan a népszerűséghajhászásán kívül direkt kárt tennének a 6S-ben, hiszen igencsak jól sikerült készülékről van szó. Örültem neki, hogy már a kétszer gyorsabb, Cat.6-os LTE szabványt is támogatja a telefon, azaz elméletileg akár 300 Mbps-os sebességgel is szörfölhetünk a világhálón. Szintén jó hír, hogy a telefon már képes kétcsatornás működésre a WiFi hálózatokon, azaz a korábbiaknál stabilabb lehet a kapcsolat. Nem maradt ki az NFC sem, igaz, ez továbbra is csak az Apple Pay szolgáltatásnál használható.  Tetszett még a már korábban is bevált, jó minőségű hangszóró is, illetve elégedett voltam a telefonálás minőségével is. Az iPhone 6S tehát felülmúlja az elődjeit a funkciók terén, ezért kissé furcsa, hogy az akkumulátorra nem fordítottak ekkora figyelmet. A vékony kialakítás és az új hardverkomponensek (például a Force Touch képernyő és a Taptic Engine) miatt ugyanis az 1810 mAh-es akkumulátort egy 1715 mAh-es váltotta fel. Ez szembemegy a trendekkel, hiszen manapság az egyre nagyobb kapacitás a menő, de szerencsére az A9-es processzor van annyira energiatakarékos, hogy ne okozzon gondot a kisebb aksi, a telefon így addig bírja, mint elődje. Ez azt jelenti, hogy naponta tölteni kell, maximum kényelmes használat mellett hízhat 1,5 napra az üzemidő.

Megéri váltani?

Ha iPhone 6-od van, akkor szerintem nem. Félreértés ne essék, a 6S kiváló telefon, de az előd van annyira jó, hogy még egy évig nevetve kielégíti az igényeket. 5S-nél már nem ennyire egyértelmű a helyzet, de én ott is csak abban az esetben javaslom a váltást, ha a 16 GB-os tárhellyel szerelt telefonod van, hiszen ott elképesztően hamar elfogy a kapacitás (épp ezért óvakodj a 16 GB-os 6S-től, csak a 64 GB-os vagy 128 GB-os az elfogadható!). Tehát ha már fontolgatod a váltást, akkor érdemes a legújabbat beszerezni, az a 30-40 ezer forintnyi különbség megéri, hogy egy évvel tovább marad jól használható a telefon. 5 és 4S tulajoknál már egyértelmű a helyzet, ők bátran vegyék meg az új mobilt, nem fognak benne csalódni, óriási váltás lesz.

Mi a helyzet a nem iPhone-osokkal?

Náluk már bonyolultabb, hiszen a Galaxy S6, Xperia Z5, a Huawei Mate S és LG G4 olyan erős konkurenciát jelent az Apple-nek, amellyel talán sohasem kellett szembenéznie. Én úgy gondolom, hogy csak akkor válts, ha nincs egy jól berendezett androidos ökoszisztémád, hiszen ha sok megvásárolt programmal és rengeteg kiegészítővel rendelkezel, akkor nem biztos, hogy elég lesz az erős processzor és a 3D Touch az iOS 9 korlátozásai és a ritkább, a közeledben nem mindig megtalálható Lightning csatlakozó ellensúlyozására. Emellett nem hagyhatom ki a magas árat sem, hiszen most a tesztkészüléket biztosító VIP-Phone-nál egy asztroszürke 64 GB-os 6S 252 ezer forintba kerül, ami valljuk be, nem kevés pénz, és garantáltan több, mint amennyit egy konkurensért kérnek. iPhone-osoknál ez talán kevésbé probléma, hiszen amíg egy 2 éves 5S-t könnyedén el lehet adni 100 ezer forint körül áron, addig jóval kisebb befektetést jelent az újdonság megvétele.

Végítélet

Az iPhone még sohasem volt ilyen jó, de ez talán annyira nem is meglepő. A 6S tényleg erős, jól össze van szerelve, jó képeket készít a kamerája és az iOS 9 is szaggatás nélkül fut rajta. A világot azonban nem váltja meg, marad az, ami: Egy iPhone. Aki tehát eddig is rajongója volt az Apple mobiljainak és a váltáson töri a fejét ( vagyis legfőképp 5S-t vagy korábbit használ), az nyugodtan ruházzon be rá, aki viszont azt várta, hogy eljön a csoda és végre eldobhatja az androidos zászlóshajóját, annak csalódnia kell. A 6S jól sikerült, de nem kavarja fel a piacot.

A készüléket a VIP-Phone-tól kaptuk.

Köszönjük! 



Szólj hozzá!

További Mobil tesztek

Apple iPhone 6s

  Megjelenés éve: 2015
  Pro:  
  - Szép külső
  - Jó összeszerelési minőség
  - Erős hardver
  - Stabil rendszer
 
  Kontra:  
  - Drága
  - 16 GB-os alapverzió
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 4,7"
  • kijelző felbontása: 1334 x 750"
  • kijelző típusa: IPS LCD"
  • eszköz mérete: 138.3 x 67.1 x 7.1 mm
  • tömeg: 143 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: Apple A9
  • memória: 2048 MB
  • háttértár: 16 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: -
  • portok: Lightning, 3,5 mm jack
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 12 megapixeles hátoldali kamera, 5 megapixeles előlapi
  • video chat:  
  • video felbontás: 4K
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: GSM/HSPA/LTE
  • WiFi: 802.11 b/g/n/ac MiMo
  • Bluetooth: Bluetooth 4.2
  • GPS: A-GPS
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: iOS 9
  • spec. szoftverek:
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 1715 mAh
  • tapasztalat: Átlagos használattal 1 nap
 

ÖSSZEHASONLÍTÁS

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés