Connect with us

technokrata

Teszt: Apple Watch Sport – A jövő most kezdődik

egyéb kütyük

Teszt: Apple Watch Sport – A jövő most kezdődik

Megnéztük, mit tud az oly sokat emlegetett Apple Watch, a készülék ami beindította az okosóra kategóriát és új irányba mozdíthajta az Apple-t.

Azt hiszem nyugodtan mondhatom, hogy az okosórákra csak az Apple Watch múlt év szeptemberi bemutatása után figyeltek fel a vásárlók. Ennek ellenére a kategória egyáltalán nem új, már legalább egy évtizede bukkannak fel évről évre a piacon ilyen modellek. Az Apple belépése azonban felforgatta az erőviszonyokat, így már gyakorlatilag minden nagy, magára valamit is adó vállalat rendelkezik ilyen termékkel. Lássuk, hogy az Apple újdonsága megérdemli-e ezt a rivaldafényt!

Csomagolás

Első látásra semmi különlegest nem tartogat az Apple Watch csomagolása, a tervezők az iPhone-nál, az iPad-nél és a MacBook-nál is megismert hófehér dobozba helyezték el a készüléket. Az ezúttal hosszúkás formájú (ez csak a Sport  változatnál van így, a sima kiadás kocka dobozt kap!) hófehér csomagolás tetején a legfontosabb papirokat találjuk, így néhány képpel elmagyarázzák, hogyan is álljunk neki az óra használatának.

IMG_4022

Apple matrica nincs, ez a kaliforniai vállalat szerint egy kiegészítő, így ahhoz nem jár ilyesmi. Van viszont egy nagyon izlésesen kidolgozott műanyag tartó (ahogyan egy kollégám megjegyezte, olyan, mint a régi hófehér MacBook-ok készülékháza) amiben alaposan becsomagolva foglal helyet az Apple Watch Sport kiadása.

IMG_4023

Ezen kívül csak a töltőfejt és a 2 méter hosszú indukciós kábelt helyezték el a dobozban.

Külső

Hozzánk a 38 mm-es verzió érkezett, ez a kisebbik, hiszen az óra elérhető még 42 mm-es variánsban is. Ezek hardverben nem különböznek, mindössze az akkumulátor bírja tovább a nagyobb kiadásban. Ezen kívül azonban tényleg nincs különbség, azaz érdemes azt a verziót választani, amelyik viselése a leginkább kényelmes. A kaliforniai vállalat mindent megtett az élvezetes használat érdekében, ezért a csomagban egy extra szíjat is elhelyeztek, amely a nagyobb csuklóval rendelkezőknek lehet hasznos. Érdekesség, hogy a 42 mm-es verzióhoz pedig éppen egy rövidebb szíj jár, azaz annál sem lehet probléma, hogy kényelmetlenné válik az óra viselése.

IMG_3989

Nemcsak a szíjnál, az Apple Watch formatervénél is a használhatóság volt a legfőbb szempont. Így fordulhatott elő, hogy a hagyományos óráknál megszokott kör alakú kialakítás helyett négyzetes formát kapott az eszköz. Bár hosszú ideig ez volt a legerősebb érv az Apple Watch ellen, mostanra kiderült, hogy az embereket mégsem zavarja annyira, hogy egy digitális eszköz eltér egy analógtól. Meg kell vallanom, hogy az első pillanatban én is a szkeptikusok közé tartoztam, de mostanra már belátom, hogy a Watch tényleg jól néz ki, de azért az igazság az, hogy a részletekben találjuk meg igazán a szépséget.

IMG_3992

A letisztult külső ugyanis akkor válik érdekessé, ha elkezdjük megfigyelni az 1,32 colos, 272 x 340 pixeles Retina AMOLED képernyő ívelt ionX borítását, vagy amikor a Digitális Korona profi megmunkálását vesszük górcső alá. A megmunkálást tényleg nem érheti kritika, még ebben, a legolcsóbb verzióban sem találtam zavaró problémát. Az érintőképernyő és a Digitális Korona mellett egy funkciógombot találunk, ezt megnyomva azonnal kommunikálhatunk a legközelebbi ismerőseinkkel, fizethetünk az Apple Pay segítségével, vagy épp ki-, illetve bekapcsolhatjuk az eszközt. A hangszóró és a Siri-hez és a telefonáláshoz elengedhetetlen mikrofon a bal oldalra került.

IMG_3991

Az alsó rész legérdekesebb része a kiemelkedő kerámiaborítás, amelyben a vezeték nélküli töltő csatlakozója, illetve a pulzusmérő foglal helyet, ez utóbbi egyébként egy igen látványos, zöld fénnyel operáló LED-del végzi a mérést.  Nem maradt ki az Apple logó sem, de ez csak egy a sok felirat közül, amely a kerámiaborítást veszi körbe. Itt találjuk a sorozatszámot és a márka-, és típusnevet is. Nagyon tetszik a szíj cserélésének technikája, hiszen a körmünkkel elég benyomnunk egy aprócska gombot, majd máris oldalra húzhatjuk a szíjat, amit így egyszerűen változtathatunk az aktuális kedvünk szerint.

IMG_3990

A sport verzió gumiszíja egyébként igen kényelmes viselet, nem irritálja az ember csuklóját. Egyetlen hátránya, hogy a felhelyezése megszokást igényel, hiszen először be kell pattintani a megfelelő állásba, majd csak ezután húzhatjuk össze. Ez annyiban problémás, hogy időnként előfordult velem, hogy majdnem leejtettem az egész órát, mert nem sikerült jól bepattintani. Fontos azonban kiemelni, hogy ez könnyen orvosolható, az eBay-en százszámra találunk minőségi szíjakat, amelyek más módon rögzíthetőek.

Mi van benne és mit tud? 

Az Apple-ről nem mondható el, hogy ne riadna vissza az innovációtól, így az óra belseje sem túlságosan átlagos. A legfontosabb feladatot az S1 névre keresztelt egység látja el, amely több mint egy átlagos lapkakészlet, hiszen gyakorlatilag mindent ebben találunk meg. Így ide került a processzor mellett az 512 MB-nyi RAM és a 8 GB-os beépített memória is, illetve a WiFi, Bluetooth és FM chip is ebben a csomagban foglal helyet. Mellette a Taptic Engine foglal helyet, ez az apró egység felel az értesítések jelzéséért. Lényegében egy rezgőmotorról van szó, ám a különlegessége, hogy elképesztően finoman működik, egy e-mail érkezése például olyan érzés, mintha egy apró ujj kocogtatná meg a csuklóm.

12358449_1238904402803238_379752757_n

Az Apple Watch természetesen semmit nem érne egy megfelelő rendszer nélkül, így a kaliforniai vállalat az iOS egy módosított verzióját, a WatchOS-t helyezte el a viselhető eszközön. Jó hír, hogy szerda óta már magyarul is tud az óra, hiszen a 2.1-es szoftverfrissítés ezt is tartalmazza. Az operációs rendszer, bár az iPhone-okon is használt iOS-en alapul, első látásra sok közös nincs bennük. A menürendszer a telefonoktól eltérően méhsejtrácsos stílusban épül fel, az ikonokat pedig kedvünk szerint variálhatjuk a telefonunkról. Ez azért van így, mert az apró megjelenítő lehetetlenné teszi a finom mozgásokat, hiszen egy ujj is kitakarja legalább a felét. Itt jön képbe a Digitális Korona, amire az irányítás nagy részét bízták.

12205003_1238904392803239_150978633_n

Ez az alkatrész szolgál az óra felületből a menübe való belépésre, illetve a precíz görgetést is ennek a segítségével végezhetjük el.  Az Apple Watch-ra a gyártó elsősorban kiegészítőként tekint, ezért több, az iPhone-ban gyakran használt funkció is helyet kapott. Így van e-mail kliens, képnézegető, időzítő és telefonkönyv is. Ez utóbbi egyébként azért is került beépítésre, mert az órával telefonálni is lehet, hiszen a bal oldalra helyzett mikrofon és hangszóró párosával kihangosítóként is működik az eszköz. Mivel  az Apple Watch-on gyakran rengeteg információ beállítására/áttekintésére van szükség, ezért az apró megjelenítő nem alkalmas kényelmes használatra, hiszen egy vastagabb ujj is elfoglalja a kijelző nagy részét. Ezt oldja meg a Digitális Korona, hiszen vele úgy olvashatjuk el az üzeneteket, vagy épp választhatjuk ki a kontaktokat, hogy nem takarjuk el a legfontosabb adatokat.

12367070_1238904389469906_2123233414_n

Nemcsak a korona, de az egész rendszer működése igen folyamatos, hiszen a 2.0-ás frissítés óta már nem a telefonról futnak a programok, hanem az Apple Watch is képes önállóan elindítani az applikációkat. Néhány másodpercet azért a legtöbb esetben várnunk kell, ám ez még pont az elviselhető kategóriába tartozik. Igazán akkor szakad csak meg a gyors működés, amikor olyan programot nyitunk meg, ami igényli a telefont (ilyen például a kamera távoli vezérlése), ekkor általában 6-7 másodpercre nyúlik a várakozási idő.

IMG_3995

Mivel egy ekkora kijelző sok esetben nem alkalmas több funkció egyidejű megjelenítésére, ezért a mérnökök egy új megoldást vezettek be, ami a Force Touch nevet kapta. Ennek lényege, hogy erős érintésre új menüpontokat kapunk. Így ha felülről lehúzzuk az értesítősávot, akkor elég egy nyomás és máris eltüntethetőek a zavaró üzenetek. Apropó érintősáv, ez az Apple Watch egyik lényege, vagyis, hogy azonnal értesüljünk a legfontosabb eseményekről. Ezt az eszköz bármikor hozza, egy csilingelés, és egy finom rezgés után máris megjelenik az adott információ. Legyen szó akár Facebook értesítésről, SMS-ről vagy épp e-mailről, mindent átláthatóan megmutat a Watch. Ilyenkor lehetőségünk van válaszolni, de akár el is tüntethetjük, ha épp nem tartjuk fontosnak.

Itt megnézheted, hogy mi a 30 legjobb új funkció a WatchOS 2-ben:

Nemcsak itt találkozhatunk számunkra fontos információkkal, az alulról felhúzható áttekintő menüpontban például megnézhetjük a szívritmusunkat, képet kaphatunk arról, hogy éppen hol vagyunk, de akár a napi fizikai aktivitásunk láttán is szörnyülködhetünk, vagy épp elismerően csettinthetünk

Milyen az Apple Watch mint fitnesz eszköz?

Az Apple kétség kívül büszke arra, hogy az Apple Watch képes monitorozni a mozgásunkat, így akár fitnesz trackerként is használhatjuk. A felület tényleg pofon egyszerű, elég néhány lépés, hogy elindítsunk egy ezdésprogramot (legyen szó futásról, evezésről vagy épp sétáról) majd indulhat is a menet. Meghatározhatunk célt is, ha pedig ezt elértük, akkor az óra jelzi, hogy sikerült, megvan a napi mozgásunk.

12358374_1238904399469905_514839927_n

Nemcsak konkrét sportolásra, de általános szekálásra is jó az óra. Én alapvetően ülőmunkát végzek, ezért gyakran előfordul, hogy órákig a gép előtt dolgozom. Ez nem jó, erről eddig is tudtam, de soha még annyira nem éreztem cikinek, mint most. A karomon lévő óra ugyanis óránként jelezte, hogy ideje lenne mozogni és képet adott arról, hogy az előre beállított napi céltól még fényévnyi távolságra vagyok.

Mi tagadás, első pillanatban zavart, hogy piszkál, ám hamar azon kaptam magam, hogy többet mozgok az irodában, vagy épp nem autóval ugrom le a nem messze lévő boltba, hanem éppenséggel elsétálok, hiszen ez segít a napi cél elérésében. Motiválni tehát tud, ezért óriási plusz jár az Apple-nek!

Milyen a telefonos integráció?

Mivel az Apple Watch nem önálló termék (ezért nincs is matrica a dobozban!), hanem egy kiegészítő, ezért rendkívül fontosnak tartottam, hogy könnyedén be tudjam állítani a telefonommal. Már az első pillanatban belopta magát a szívembe, hiszen a párosítás során nem egy unalmas QR kódot, hanem egy érdekes ábrát szkennelt be a telefon, csak ezután kellett megadni az adataimat. Miután ezen túl voltam, rengeteg funkció nyílt meg előttem.

12363943_1238904412803237_1072947807_o

Amellett, hogy a korábban említett módon állíthatom a menürendszert, még az óra fényerejét, betűméretét, vagy épp jelkód védelmét is megszabhatom. Lehetőség van az értesítések konfigurálására is, azaz megadható, hogy egy adott alkalmazás az iPhone-hoz hasonló módon jelezzen, vagy az óra külön beállítást használjon. Frissíteni is innen lehet, a Watch alkalmazás egy 1-es jelzéssel tudatja, hogy valami fontos vár ránk a megnyitás után. A teszt diőszak alatt ez tényleg  be is bizonyosodott, hiszen a 2.1-es frissítéssel egy nap után megtanult magyarul a tesztkészülék, így kicsit fontosnak is éreztem magam, hogy no lám, mindjárt ugrik is az Apple, ha én viselem a kütyüt!

12359266_1238904409469904_1894706735_o

A viccet félretéve tényleg piszok egyszerű az egész, jól látszik, hogy ügyesen oldották meg azt, hogy mik azok, amiket kényelmetlen lenne az órán megnézni és ezeket ide tették át. Így innen érjük el az alkalmazás boltot is, ahol külön az Apple Watch-ra optimalizált programokat találunk. Eddig még nem túl sok érhető el, de a szám folyamatosan növekszik! Az iPhone egyébként nemcsak a külön alkalmazásban figyel az órára, de a Handoff funkciónak köszönhetően egy, a Watch-on megnyitott programot a telefonon folytathatok. Ilyenkor az alkalmazásváltó fül alján jelenik meg az órás applikáció. Szintén pozitív, hogy az értesítési rendszerben képet kapunk az Apple Watch akkumulátorának állapotáról is!

Hogy szuperál óraként?

Szándékosan a végére hagytam az óra részt, hiszen ez az, ami a legfontosabb egy ilyen terméknél. Az Apple újdonsága szerencsére nem okoz csalódást. A giroszkóp igen jó hatásfokkal működik (10-ből 9-szer eltalálta, ha rá akartam nézni), így egy határozott mozdulat után azonnal megtudhatom a pontos időt. Bár a kaliforniai gyártóhoz méltóan egyedi konfigurálásra nincs lehetőség, számtalan előre telepített órafelület elérhető, ezek közül néhány egyébként bizonyos fokig támogatja is az átalakítást.

IMG_3988

Az én kedvencem a praktikus felület, ahol nemcsak az óráról, a percről és a másodpercről kapok képet, de kiírja az időjárást, a hőmérsékletet és az akkumulátor százalékát is. Az, hogy ezek milyen sorrendben jelenjenek meg, a Digitális Koronával állítható. Vizuálisabb alkatok beállíthatnak egy családi fotókat tartalmazó felületet is, de akár time-lapse videók is elérhetőek több nevezetességről, így például New York-ról vagy épp Párizsról. Ezeknél egy 24 órás felvételt töltöttek fel a fejlesztők az órára, ami a pontos időnek megfelelő képet mutatja a városról.

Üröm az örömben, hogy egy ilyen videót nem tudunk végig nézni, hiszen az óra normál használattal nem bír ki ennyit. Nálam átlagosan 13-14 óra után merült le, ebben azonban az esetleges telefonálások mellett a gyakori e-mail ellenőrzés és a menüben való nézelődés is benne volt. Visszafogott használattal tehát tartható egy nap, de azért úgy gondolom, hogy este a telefonunk mellé ezt is fel kell tenni a töltőre. Vész esetén azért használhatjuk az energiatakarékos üzemmódot is, ám ilyenkor tényleg csak óraként megy az Apple Watch, hiszen lekapcsol minden extra funkciót és csak zöld színben, digitálisan írja ki az aktuális időt. Nem szép, de vész esetén több, mint a semmi.

Megéri ez nekem?

Attól függ, hogy mennyire érdeklődsz az újdonságok iránt. Én nem tagadom, nekem nagyon tetszik az Apple Watch, hiszen az Apple igen jól integrálta az iPhone-iPad-Mac ökoszisztémába a készüléket. Fontos azért tudni, hogy ennek magas ára is van, hiszen az általunk tesztelt, 38 mm-es Space Gray Watch Sport most 129 990 forintért vásárolható meg a Creatools-nál, azaz legkevesebb ennyit kell otthagyni ezért az óráért. Ez pedig nem kevés pénz, tehát jól gondold át, hogy beruházol-e rá! Ha gyakorlott Apple felhasználó vagy, akkor szerintem nem fog csalódni, de ha már az iPhone-od tudását sem használod ki, akkor nem biztos, hogy ez a te terméked.

Végítélet

Az Apple Watch kétségtelenül egy minőségi okosóra. Strapabíró és szép a készülékháza, gyors a szoftvere és az egyszerűen cserélhető szíjaknak hála igen jól személyre szabható.  Ebben a kategóriában én még rengeteg fejlődési lehetőséget látok és biztos vagyok benne, hogy ez az Apple Watch is tovább okosodik majd. Az kétségtelen tény, hogy nemcsak az Apple felhasználók, de mindenki jól járt ezzel az eszközzel, hiszen az egész piacot alapjaiban formálja majd meg ez az óra, így azt gondolom, hogy nehéz most még pontos ítéletet adni róla. Ahogy 2007-ben az iPhone, 2010-ben az iPad, úgy 2015-ben az Apple Watch sem tökéletes, de az biztos, hogy ennek köszönhetjük, hogy egy új kategória szárnyal majd a piacon. Rajongóknak kötelező, érdeklődőnek pedig javallott a beszerzése, de csodákat azért ne várjunk tőle, hiszen csak most indultunk el azon a bizonyos úton.

 

A készüléket köszönjük a Creatools-nak!

Ha szeretnél Apple Watch Sport-ot vásárolni, akkor kattints ide.Szólj hozzá!

További egyéb kütyük

Apple Watch

  Megjelenés éve: 2015
  Pro:  
  - Minőségi kialakítás
  - Gyors szoftver
  - Jó hordani
 
  Kontra:  
  - Nem olcsó
  - Nyomokban érződik, hogy egy első generációs eszközről van szó
 
Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin