Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Sony Xperia Z5 – Bond csodafegyvere

Mobil tesztek

Teszt: Sony Xperia Z5 – Bond csodafegyvere

Hamarosan a csapból is az Xperia Z5 folyik majd, hiszen a világ első számú titkos ügynöke, James Bond is egy ilyen telefonnal üldözi majd a gonoszokat a Spectre című filmben. Mi már most megvizsgáltuk, hogy vajon egy halandónak is megéri-e ezt a modellt választania, vagy az Xperia Z5 megmarad egy látványos filmsztárnak.

Legújabb tesztünkben egy nem mindennapi telefonnal foglalkozunk. A Sony legújabb modellje, az Xperia Z5 ugyanis nem csak a tudása, de a hamarosan mozikba kerülő James Bond film, a Spectre okán is nagy ismertségre számíthat. Épp ezért különösen kíváncsi voltam, hogy hogyan szerepel majd a készülék a mindennapi használatban, hiszen ez lesz az a Sony telefon, amit az óriási reklámnak köszönhetően igen sokan vásárolnak majd meg.

Csomagolás

Az Xperia Z5 a Sony-tól megszokott, fehér színű kocka dobozban érkezett. Ebben a készülékkel, egy képernyővédő fóliával, töltőfejjel és adatkábellel találkoztam, headset sajnos nincs.

Külső

Tesztalanyunk külseje a nemrég nálunk járt Xperia Z5 Compactot idézi, persze ez igazából fordítva igaz, hiszen a Compact verzió a Z5 kistestvére. Az előlapot egy 5,2 hüvelykes, IPS technológiájú Triluminos kijelző foglalja el, melynek felbontása 1080 x 1920 pixel. Az X-reality-nek köszönhetően megjelenítő színvilága csodás, betekintési szögei kiválóak és a fényerő is elég magas. A megjelenítő alatt a mikrofon és a sztereó hangszórópár egyik fele található. Felül az 5,1 megapixeles előlapi kamera, az értesítő LED, a beszéd és kihangosító hangszóró valamint a közelség- és fénymérő szenzor található.

xperiaz511

A készülék kerete alumíniumból készült, ez igen elegáns, letisztult külsőt kölcsönöz a telefonnak, nyugodtan mondhatom, hogy a Sony formatervezői igen jó munkát végeztek. A Z5-ös külseje nem hivalkodó, de kézbe véve azonnal érzi az ember, hogy egy csúcskategóriás telefont fog a kezében. A keret jobb oldalán az ujjlenyomat-olvasóval felszerelt bekapcsoló gomb található, a hangerőszabályzó gombpáros és a kétállású kameragomb társaságában.

xperiaz533

Alulra a microUSB csatlakozót és egy csuklópánt befűző helyezték el a tervezők, míg a bal oldalra egy stílusos Xperia felirat, illetve egy, a microSD és nanoSIM kártyákat rejtő fedél került. Ez utóbbi maradt egyébként az egyetlen fedél a telefonon, a Z5-ösnél már a felülre helyezett 3,5 mm-es jack csatlakozó, illetve a microUSB port is nyitott. Ez véleményem szerint óriási előny, hiszen az elődöknél rendszeresen előfordult, hogy a sokat nyitott fedél már nem zárt megfelelően és a telefon beázott, így nemcsak a telefon, de a garancia is ugrott. A Sony azért most sem javasolja a vízben való használatot, az IP68 védelem ellenére felhívják a figyelmet, hogy igyekezzünk távoltartani a telefont a nedves és poros helyektől.

xperiaz522

A hátlap a korábbi Xperia Z sorozatú modellekkel ellentétben már nem gyűjti olyan hévvel az ujjlenyomatot, ez a matt felületnek köszönhető. Fontos tudni, hogy a hátoldal továbbra is üvegből készül, de egy különleges bevonatnak köszönhetően már nem koszolódik olyan hamar.

xperiaz51

Itt sem maradt le az Xperia felirat és a Sony logója sem, illetve biztos ami biztos alapon egy NFC jelzést is felrajzoltak. A teljesen sík felület legérdekesebb része egyértelműen a 23 megapixeles, LED segédfénnyel támogatott kamera, de erről majd később. Az akkumulátor a mai trendeknek megfelelően nem kiszedhető, de a 2900 mAh-es telep így is két napig működteti a telefont (bár ehhez be kell kapcsolnunk az energiatakarékos Stamina módot), így azért elfogadható ez a korlátozás.

Hardver/ Sebesség

Az igen impozáns külső alatt a Qualcomm MSM8994 Snapdragon 810-es lapkakészlete található. Ebben a hardverben négy darab 1,5 GHz-es Cortex-A53-as és négy darab 2 GHz-es Cortex-A57-es magot találunk. Melléjük még egy Adreno 430-as grafikai gyorsító, 3 GB RAM, illetve 32 GB belső tárhely került. Utóbbi szerencsére tovább is bővíthető, a microSD foglalat akár 200 GB-os kártyákat is támogat.

A japánok új csúcskészülékén az Android 5.1.1-es verziója fut, ezt a Sony a szokásához híven egy saját felülettel dobta fel. A rendszer sebessége az erős hardvernek köszönhetően kifogástalan, a felület pedig  könnyen átlátható és elegáns, egyszerű kinézetet kapott. Az AnTuTu Benachmark programot lefuttatva 60707 pontot zsebelt be a készülék.

A menüben ezúttal is a jól ismert programokat találjuk, így kapásból megnézhetjük az időjárást, megvághatjuk az elkészült videókat, vagy épp a TrackID segítségével megtudhatjuk, hogy mi szól most a rádióban. Nem maradt ki az AVG vírusírtó sem, illetve dokumentumkezelőnk is van, a fontos anyagainkat az OfficeSuite segítségével olvashatjuk és szerkeszthetjük.

Ha bármiért is hiányérzetünk támad, akkor elég megnyitnunk a Play Áruházat, ahonnan azonnal letölthetjük a számunkra oly vágyott alkalmazást. Az erős hardverrel szerencsére nem csak programokat, de játékokat is letölthetünk, gyakorlatilag nincs ma olyan androidos cím, amivel ne bírkozna meg a Z5 hardvere.

Multimédia

Amint már említettem, a hátlap legérdekesebb része a 23 megapixeles, F/2-es, nagy látószögű G-lencséjű, kamera. Az 1/2,3″-es Exmor RS szenzorral felszerelt egység mellé egy LED villanó is került. Újdonság, hogy a Sony szerint a telefonnal sötétben is kiváló képeket készíthetünk a nagy ISO értéktartomány miatt. Ez utóbbi sajnos nem igazán jött össze, éjszaka sem sikerült feltűnően jó képeket lőnöm, a telefon hozta az átlagot.

Nappal már más volt a helyzet, itt le a kalappal, hiszen minden részlet jól kivehető és elmosódott részletekkel sem találkoztam. Ez utóbbi valószínűleg azért is lehetséges, mert a telefon zárideje szédületesen gyors, egy fotó alig 0,03 másodperc alatt készül el! ISO állítási lehetőségünk csak 8 megapixeles felbontásnál vagy csak az alatt érhető el, így ha saját magunk szeretnénk a beállításokat piszkálni, le kell mondanunk a magas felbontásról.

Ettől eltekintve azért nem olyan rossz a helyzet, van manuális és téma üzemmód (például portré vagy kiterjesztett valóság!), de nem maradt le a HDR és a Panoráma opció sem. Videókat 4K felbontásban rögzíthetünk, ebbe nem tudok belekötni. Csak azt sajnáltam kissé, hogy most nem a 4K képernyővel felszerelt Z5 Premiumot tartom a kezemben, hiszen azon azonnal, teljes valójában visszanézhettem volna a felvételt. Így be kellett érnem a Full HD-val.

Zenei téren is elégedett voltam, a sztereó hangszórók igen jól szólnak, bár tény, hogy a produktum talán valamivel halkabb az átlagnál, elképzelhető, hogy a torzítás elkerülése miatt szoftveresen visszavettek a hangerőből.  Mivel a csomagban nem kapunk, ezért magunknak kell biztosítani a fülhallgatót, de ezt csatlakoztatva igen jó minőséget kapunk, a telefon szépen szólaltatja meg a muzsikát.

A gyári Zene névre keresztelt program eladók, albumok és zeneszámok szerint is csoportosítja a dalokat, de akár Podcast fájlokat is le tudunk játszani. Jó hír, hogy a telefonból nem maradt ki a DSEE HX és a ClearAudio+ technológia sem, így a minőség tényleg hibátlan. Kapunk FM-rádiót is, ami az RDS módnak köszönhetően a legfontosabb információkat is ki tudja jelezni nekünk. Ehhez azért csatlakoztatni kell egy headsetet, nélküle sajnos nem szólal meg az adás.

Adatkommunikáció/Üzemidő

Sok kritikát nem mondhatok el az Xperia Z5 adatkomumikációs képességeivel kapcsolatban, hiszen amellett, hogy a telefon kiválóan elboldogul GSM, HSPA illetve LTE hálózatokon is, még a legújabb, ac szabványú WiFi hálózatokon is otthon érzi magát. Természetesen nem maradt ki a DLNA támogatás sem, ahogyan az NFC-s tartozékainkat is használhatjuk. A Bluetooth chip a legújabb, 4.1-es szabványt támogatja, míg a microUSB csatlakozó az MHL 3-as szabványt is ismeri, így a telefon képét nagy képernyőn is megoszthatjuk. Természetesen van A-GPS is, az Xperia Z5-ből egyedül csak az infra port hiányzik. Az elképesztő tudás azért az akkumulátoron is nyomot hagy, az egység aktív használattal 1 nap után azért töltőért kiált, de ahogyan korábban említettem, takarékoskodva 2 nap sem lehetetlen, igaz ilyenkor aligha érzékeljük majd a Z5-ben rejlő elképesztő tudást.

Összegzés

A Sony újdonsága szerencsére nem okozott csalódást. Ugyan abban nem vagyok biztos, hogy a telefon elegendő lesz-e az oly népszerű konkurensek, mint a Galaxy S6 vagy az LG G4 megszorongatására, de az biztos, hogy régen láttunk ilyen jó modellt a Sony-tól. A többiektől eltérő, szemkápráztató külső, a prémium anyaghasználat és az erős hardver miatt bátran ajánlom bárkinek, aki nem sajnál 190 ezer forintot rááldozni a jövendőbeni telefonjára. Sajnos ugyanis jelenleg ennyiért vihetjük haza a csúcsmodell egyetlen példányát, ekkora összeget pedig tényleg csak kevesen szánnak egy kártyafüggetlen telefonra. Szerencsére hamarosan a legtöbb szolgáltató is megkezdi a telefon árusítását, így rövidesen nem csak James Bond, de az egyszerű halandók zsebében is ott pihenhet majd a Z5-ös.

A készüléket a PartNeroGSM biztosította, köszönjük.



Szólj hozzá!

További Mobil tesztek

Sony Xperia Z5

  Megjelenés éve: 2015
  Pro:  
  - Üzemidő
  - Hardver
  - Anyaghasználat
  - Kamera
 
  Kontra:  
  - Ár
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 5,2"
  • kijelző felbontása: 1080 x 1920 pixel"
  • kijelző típusa: IPS LCD (Triluminos)"
  • eszköz mérete: 146 x 72 x 7.3 mm
  • tömeg: 154 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: Qualcomm MSM8994 Snapdragon 810
  • memória: 3072 MB
  • háttértár: 32 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: microSDHC
  • portok: microUSB, 3,5 mm jack
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 23 megapixel
  • video chat:  
  • video felbontás: 2160p
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: GSM/ HSPA/ LTE
  • WiFi: WiFi 802.11 a/b/g/n/ac
  • Bluetooth: Bluetooth 4.1 DLNA
  • GPS: A-GPS, GLONASS/ Beidou
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Android 5.1.1
  • spec. szoftverek: -
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 2900 mAh
  • tapasztalat: 1-2 nap
 

ÖSSZEHASONLÍTÁS

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés