Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Huawei Nexus 6P – Büszke szülők gyermeke

Mobil tesztek

Teszt: Huawei Nexus 6P – Büszke szülők gyermeke

A Google és a Huawei is a tudása legjavát rakta bele a Nexus 6P-be, a telefon ennek megfelelően igencsak jól sikerült!

Míg 2014-ben csak egy új Nexus mobilt ünnepelhettünk a Nexus 6 személyében, addig 2015-ben már két modellel kedveskedett a rajongóknak a Google. A taktika ezúttal az volt, hogy a 2013-ban megjelent olcsó Nexus 5 és a 2014-es, csúcsmodellekkel versenyző Nexus 6 után egyszerre szólítják meg a két kategória rajongóit. Így született meg az általunk korábban tesztelt LG Nexus 5X és jelen tesztalanyunk, a Huawei műhelyéből származó Nexus 6P.

Csomagolás

A Huawei által készített telefon stílusos csomagolást kapott, a Nexus 6P egy szürke színű, P feliratot is tartalmazó papírral körbezárva érkezett meg hozzám. Magát a telefont és a tartozékokat egy műanyag dobozba csomagolták.

IMG_4225

Beljebb a készülék mellett a legfontosabb információkat tartalmazó papirocskák, az USB-C kábel, a töltőfej és egy plusz, hagyományos USB 2.0 – USB-C átlakaítókábel kapott helyet.

Külső

Nem mondhatnánk, hogy túlságosan érdekesre sikeredett a Nexus 6P formaterve, a kínai vállalat ugyanis igen letisztult külsővel áldotta meg a fémházba burkolt modellt. A Gorilla Glass 4-es üveggel borított előlap jól elrejti az 5,7 colos, 2560 x 1440 pixel felbontású AMOLED megjelenítőt. Az egység igen élénk színekkel rendelkezik, a nagy felbontásnak és az AMOLED technológiának hála pedig rendkívül részletgazdag képet kapunk. Androidos érintőgombok már nincsenek, a helyüket a virtuális társaik vették át. Kapunk viszont egy sztereó hangszórópárost, amelyek igencsak jól szólaltatják meg a zenét/filmet, így út közben is jót mozizhatunk a telefonnal.

IMG_4222
Az előlapon ezen kívül még a 8 megapixeles fotók készítésére alkalmas előlapi kamerával, és a fényérzékelő szenzorral találkozhatunk, az USB-C csatlakozó alulra került. Társa, a 3,5 mm-es jack felül kapott helyet, míg a ki/bekapcsolásra és a hangerő állítására a jobb oldalt van lehetőség, egyedül csak a nanoSIM kártyákat elrejtő foglalat került balra. A hátlap síkját a kamera dudorja szakítja meg.

IMG_4221

A Huawei ügyesen oldotta meg az iPhone 6 botrányát, vagyis, hogy sokakat zavart a kilógó kamera. A kínai mérnökök nemes egyszerűséggel a komplett kamera részt kiemelték, így az üveggel borított “emelvényre” került a dupla LED villanó is. Kicsivel lejjebb a manapság már elmaradhatatlannak számító ujjlenyomat-olvasó foglal helyet, ezen kívül már csak egy hatalmas Nexus és egy kevésbé méretes Huawei feliratot találunk. A fém háznak köszönhetően egyébként igen jó a telefon fogása, egy pillanatig nem éreztem úgy, hogy ki akarna esni a kezemből.

Hardver/Szoftver

Mivel referenciakészülékről van szó, a mérnökök nem vették félvárról a hardvert, így a fémházas telefon egy Snapdragon 810-es lapkakészletet rejt, amely négy 1,55 GHz-es Cortex-A53 magot és négy 2 GHz-es Cortex-A57 magot rejt. Bár a Snapdragon 810-es ismert a rendkívüli melegedéséről, a telefon fém burkolata azért jól elvezeti a hőt, így kemény használat mellett is kézben tartható marad a telefon.

nexus6screen1

Szerencsére komolyabb melegedés tényleg csak extrém esetben fordulhat elő, a készülék ugyanis folyamatosan figyeli a hőmérsékletet és aszerint veszi vissza az egyes magok órajelét.Ez jó hír, hiszen az ember aktív használatra vesz ilyen modellt, a forró készülékház pedig sokat ronthat az élményen. Mivel új Nexus-ról van szó, ezért a legújabb, 6.0-ás Android verzióval került piacra a telefon, amely nem meglepő módon, villámgyorsan teszi a dolgát. Ez az erős processzornak és a 3 GB-nyi RAM-nak is köszönhető, a telefon tényleg szinte mindenre azonnal reagál. Az általunk tesztre kapott verzió 32 GB-os háttértárral érkezett, de elérhető még rajta kívül 64 illetve 128 GB-os tárhellyel rendelkező verzió is.

nexus6screen2
Szoftveresen viszont egységes a helyzet, a Google referenciamodelljeként csak és kizárólag a kaliforniai gyártó szoftvereit találjuk a telefonon. Mivel a Google igen széles kínálattal rendelkezik, ezért a Gmail mellett a Chrome, a Google+, a Hangouts és természetesen a Play Áruház is azonnal használható. Ahogyan már említettem a telefon sebességét nem érheti kritika, gyakorlatilag soha nem kellett bezárnom semmit a háttérben, az elegendő RAM-nak köszönhetően minden gördülékenyen működött. A 6.0-ás Android azonban nemcsak szoftveresen, de kinézetben sem hoz sok újdonságot, az 5.0-ás verziónál megismert Material Design formanyelvvel nézünk ezúttal is farkasszemet.

Multimédia

A hátoldalon található, 12,3 megapixeles kamera egy nagyméretű, 1/2,3”-es szenzort kapott, amely az 1,55 mikronos pixeleknek köszönhetően a konkurensek többségénél több fényt tud befogadni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy sötétebb szobákban is megfelelő fotókat készíthetünk. Ebben segít még a lézeres autófokusz és a dupla LED villanó is.
IMG_20160203_141436
Az elkészült képek minősége ennek megfelelően igencsak jó, nappal a nagyméretű szenzornak köszönhetően éles és részletgazdag képek születnek. A lézeres autófokusznak köszönhetően szürkületben is gyorsan és pontosan lövi el a fotót a telefon, ilyenkor maximum a kissé erős zajszűrést róhatjuk fel neki, de más tekintetben nem tudtam belekötni a végeredménybe.

IMG_20160203_141316

Érdekesség, hogy a HDR+ módnak köszönhetően a telefon még az általam rázósnak ítélt helyzetben is éles fotót készített. Kipróbáltam például, hogy milyen egy irodaház lépcsőjénél szürkületben egy gyors fotót készíteni (azaz exponálógomb megnyom, telefon pedig elmozdít), de így sem tudtam kifogni rajta. Ugyan a HDR+ mód miatt körülbelül 2 másodpercig elszöszölt, de a végeredmény éles lett, így igazán elégedett vagyok.

IMG_20160203_141459

Csakúgy, ahogy a 4K-s videófelvétellel és az előlapi 8 megapixeles kamerával is. Nem maradt ki a zenelejátszó sem, a Play Zene szolgál a dalaink meghallgatására. A szoftver album, előadó, dal, műfaj és lista szerint csoportosítja a számainkat, az erős hardvernek köszönhetően pedig még nagy adatbázisban sem akad meg. Sajnálatos módon azonban az extra headset mellett az FM-rádió is hiányzik, ezt valamiért kihagyták a mérnökök a telefonból. Ha viszont a beépített tárhelyről szólaltatjuk meg a muzsikát, nemcsak a saját fülhallgatónkon, de a beépített sztereó hangszórókon is jó minőséget kapunk, a “zajkeltők” kellő hangerővel szólaltatták meg a zenét.

Adatkommunikáció/Biztonság

Csúcskészülékhez méltóan minden jót megkapunk, ami 2016-ban fontos lehet, így van ac szabványt támogató WiFi, Bluetooth 4.2, NFC, és GPS is, illetve a Nexus 6P az LTE hálozatokon is jól elboldogul.

IMG_4223

Sőt, nemcsak kifelé, kezeli jól az adatokat, de bent is jól bánik velük, hiszen a Nexus ImPrint névre keresztelt ujjlenyomat-olvasónak köszönhetően mindig biztonságban tudhatjuk a fontos dolgainkat. Az érzékelő stabilan működött és gyorsan is tanult, így tényleg kényelmes volt a használata.

Üzemidő

Bár a Telefon egy 3450 mAh-es akkumulátorral került piacra, a igen erős, csúcskategóriás Snapdragon 810 rányomja a bélyegét az üzemidőre, így azért egy-másfél naponként töltenünk kell a készüléket. Jó hír, hogy ez a gyorstöltésnek hála nem vesz sok időt igénybe, egy óra alatt ugyanis 80%-os töltöttségi szintet érhetünk el.

Végítélet

A Nexus 6P-re igazán büszke lehet a Huawei és a Google is. Nagyméretű kijelzője, erős hardvere és masszív kialakítása igazi referenciamodellé léptette elő a telefont, a jó eredményt pedig még az olyan apróságok sem befolyásolják komolyan, mint a nem bővíthető memória, a hiányzó headset vagy a néha kissé meleggé váló készülékház. Véleményem szerint azoknak lesz tökéletes választás a Nexus 6P, akik igazi androidos csúcstelefont akarnak, de elegük van már a gyártók utólagos felületeiből és felesleges extra szoftvereiből. Őket még az általam ecsetelt problémák sem tudják elriasztani, így ők biztosan boldogak leszek a telefonnal. A többiek pedig mérlegeljenek, hogy a letisztult külsejű, hosszú ideig támogatott Nexus 6P mellett döntenek ( hiszen a Google ígérete szerint legalább 2 évig érkezik új Android a telefonra), vagy egy dizájnosabb, de kevésbé időtálló telefon mellett teszik le a voksukat.

A készüléket a VIP-Phone-tól kaptuk. Köszönjük! 



Szólj hozzá!

További Mobil tesztek

Huawei Nexus 6P

  Megjelenés éve: 2015
  Pro:  
  - Gyors rendszer
  - Erős hardver
  - Masszív készülékház
 
  Kontra:  
  - Kissé melegszik
  - Nincs headset
  - Nem bővíthető memória
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 5,7"
  • kijelző felbontása: 1440 x 2560"
  • kijelző típusa: AMOLED"
  • eszköz mérete: 159.3 x 77.8 x 7.3 mm
  • tömeg: 178 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: Snapdragon 810
  • memória: 3072 MB
  • háttértár: 32 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa:
  • portok: USB-C, 3,5 mm jack
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 12,3 megapixeles hátoldali kamera, 8 megapixeles előlapi kamera
  • video chat:  
  • video felbontás: 4K
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: GSM / HSPA / LTE
  • WiFi: 802.11 b/g/n/ac
  • Bluetooth: Bluetooth 4.2
  • GPS: A-GPS
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Android 6.0 Marshmallow
  • spec. szoftverek:
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 3450 mAh
  • tapasztalat: Átlagos használattal 1-1,5 nap
 

ÖSSZEHASONLÍTÁS

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés