Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Huawei G8 – utat mutat a konkurenciának

Mobil tesztek

Teszt: Huawei G8 – utat mutat a konkurenciának

Egyre komolyabb babérokra tör a kínai Huawei és a G8-ast kipróbálva mi is úgy gondoljuk, van okuk félni a vetélytársaknak.

Immár hivatalos tény, hogy a tavalyi egész évet tekintve a Huawei megszerezte a világ legnagyobb mobilgyártóinak listáján a harmadik helyet. A kínai vállalat ezzel az Apple és a Samsung kivételével mindenki mást maga mögé utasított. Olyan cégek maradtak alul vele szemben, mint például az LG, a Sony és a HTC pedig a fasorban sincs. Nem is tőlük kell tartani, hanem a feltörekvő, szintén kínai cégektől, a Lenovo és a Xiaomi is nagyon nyomul, így egy pillanatra sem pihenhetnek, és úgy tűnik, nem is akarnak.

Csomagolás és külső

Már a csomagoláson is látszik, hogy komoly energiát fektettek a készülékbe. A fekete dobozból fedelének levétele után kicsúsztatva kerül a kezünkbe a telefon, a tartozékok és a kevéske papír külön került elhelyezésre. A hálózati töltőfej és az USB adatkábel mellett egy sztereó fülesnek is jutott hely, illetve a SIM-tálca nyitásához is kapunk tüskét. És hogy milyen maga a telefon külsőre? Egyszerűen gyönyörű.

g8 1

A tesztpéldány fehér előlappal és pezsgőszínű hátlappal rendelkezett, de ez egy cseppet sem ront a látványon. Már az előd G7 is igen dekoratív készülék volt, a G8 pedig még ezt próbálja meg fokozni. Az előlapot borító, lekerekített szélű Gorilla Glass üveglap és a ház többi részét kitevő, egyetlen darabból álló fémborítás látványra és fogásra is hihetlenül magas minőségi hatást kelt. Az összeszerelési minőség gyakorlatilag kifogástalan, a csúcskategóriában is simán megállná a helyét. Formailag nem sokat változtattak az elődhöz képest, de ez nem baj.

g8 2

Nem egy apró telefon, hosszát és szélességét vékonyságával ellensúlyozza. Elöl továbbra is egy 5,5 hüvelykes kijelzőt nézhetünk, ám a felbontást immár Full HD-re tolták fel, úgyhogy a képminőségre sem lehet egy rossz szavunk sem. Alul és felul egész szerény a kávák mérete, viszont az oldalaknál kissé csaltak, bekapcsolás után látszik, hogy az üvegen belül van még egy fekete keret a tényleges képernyő körül. Alul nincsenek kezelőgombok, azokat is a kijelzőre költöztették virtuális formában. Felülről nem hiányzik semmi, az előlapi kamera és a szokásos fény-, illetve közelségszenzorok mellett a jelzőfényről sem feledkeztek meg. Hátulról is gyönyörű a látvány, a hűvös fém felületét alul némi felirat, felül pedig a süllyesztett ujjlenyomat-olvasó, illetve a kamera kissé kiemelkedő optikája töri meg. A két végén lévő betét az antennák kivezetését rejti, ezek műanyagból készültek, de tapintásra ezt szinte nem is érezzük. Oldalt már igazi minimalizmus uralkodik, jobbra van a bekapcsoló és a hangerőszabályzó, baloldalt a SIM-tálca, alul a microUSB, míg felül a 3,5 mm-es jack.

Hardver

Az előd G7 is a középkategóriát képviselte, ami viszont már nagyon szélesre bővült, és a Huawei igyekezett a felsőbb szegmens felé eltolni a G8-at. Noha saját processzorszériával is rendelkeznek, de ezúttal maradtak a Qualcomm vonalon, a Snapdragon 615 pedig elég jó előrelépés. Nyolcmagos, 64 bites rendszerével megfelelő teljesítményt biztosít a Full HD felbontáshoz, ráadásul a tesztpéldány a 32 GB-os belső memóriája mellé 3 GB RAM-ot kapott (a 16-osnál csak 2 GB a RAM), ez így elég korrekt.

g8 4

A méretes tárhely egyébként bővíthető is, amennyiben nincs szükségünk a dual SIM képességre, akkor az egyik kártya helyére microSD is tehető. Akkor sem leszünk zavarban, ha adatátvitelről van szó, a GPRS-től a 4G-ig van minden, továbbá b/g/n WiFi, microUSB és még az NFC is belefért. A GPS sem hiányozhat, villámgyorsan behangolja magát és pontosan, precízen navigál, ha szükség van rá. Tulajdonképpen csak két dolgot hagytak ki a mérnökök, az egyik az infra, a másik a vezeték nélküli töltés, ám ezek nélkül bőven meg lehet lenni.

g8 borito

El ne felejtsük a nagy újdonságot, az ujjlenyomat-olvasót. Remekül működik, a feloldáshoz nem kell előbb a képernyőt bekapcsolni, csak érintés és azonnal ott vagyunk, ahol lezártuk. Külön extra, hogy néhány gesztust is bekapcsolhatunk hozzá, ami ráadásul független az ujjlenyomatoktól.

Szoftver

A Huawei már jó ideje saját kezelőfelülettel látja el androidos készülékeit, ezt ők EMUI-nak hívják. A G8 sem kivétel, ezen a 3.1-es verziót kapjuk meg, amely Android 5.1.1 alapú, a gyártó viszont már készíti a 6.0-t is rá, szóval a frissítés hamarosan érkezik.

g8 kijelzo 1

Addig sem kell viszont szomorkodni, mert a rendszer meglehetősen korrekt módon kiszolgál minket. Nincs alkalmazásmenü, mindent a kezdőképernyőkön találunk, persze szabadon rendezgethetünk, létrehozhatunk mappákat is, a káosz megelőzésére. A Google felületéhez képest jóval több testreszabási lehetőségünk van, ráadásul a gyári grafikai elemekkel sem találkozunk sehol. A legfontosabb, hogy komplett témákkal tudjuk módosítani a kinézetet, de az egyes részelemek külön-külön is variálhatók, így gyakorlatilag teljesen egyedi megjelenést állíthatunk össze.

g8 kijelzo 2

Természetesen a szép felület mellé kapunk extra alkalmazásokat, amelyek ráadásul hasznosak is. Ilyen például a Telefonkezelő, ami igazából kilenc funkcióval bír, találunk itt zaklatásszűrőt, RAM és tárhely tisztítót, illetve energiatakarékossági opciókat. Ha bármilyen kérdésünk vagy problémánk lenne a telefonnal, a HiCare segítségével rögtön felvehetjük a kapcsolatot a Huawei helyi képviseletével, akár Facebookon is.

g8 kijelzo 3

Az apróbb figyelmességek közé tartozik a fájlkezelő, a WPS Office, a Tükör és Nagyító nevű kamerás applikáció, de van itt biztonsági mentés, zseblámpa és egy ízléses időjárásjelző is. Az általános gyorsasággal egyébként nincs probléma, bár néha pillanatnyi megakadások előfordulnak, viszont a bőséges RAM miatt a multitask igen jól használható.

Multimédia

Nem hagyták érintetlenül a kamerát sem, bár a 13 megapixeles felbontás maradt, elvégre az minden szempontból teljesen elegendő. Két fontos extrát viszont hozzácsaptak, az egyik a normál helyett duál tónusú LED vaku. A másik még különlegesebb, elvégre az optikai képstabilizátor messze nem elterjedt még ezen a szinten.

g8 foto 1

Ha belépünk a kamerához, akkor oldalirányban választhatunk az üzemmódok között. Külön részt kapott a szépségjavító/szelfi, illetve a kissé furcsa „jó étel“ nevű téma. A beállítások között viszonylag sok opció van, ugyanakkor a teljesen manuális mód hiányzik, de valamit csak meg kell hagyni a csúcskategóriának is. Mind a fókuszálás, mind a fotók mentése gyors, legfeljebb a HDR-nél kell egy pillanatot várni. Itt láthatunk néhány tesztfotót is, a képminőség nem rossz, főleg makrózásnál, de egy kicsit még többet vártunk volna. Videózni egyébként 1080p-ben tudunk, illetve 720p-nél van lassított verzió is.

g8 foto 4

Elégedettebbek voltunk viszont a zenei téren nyújtott teljesítményével. Egyrészt a saját lejátszó sokkal szebb a Google-énál, ráadásul tud pár extrát is. Szűréssel állíthatjuk, hogy honnan és milyen zenéket jelenítsen meg, van időzítő, dalszöveg, viszont hangszínszabályzó helyett csak a fix Dolby DTS kapcsolható ki-be.

g8 foto 2

Jó pont, hogy adnak hozzá fülest, ami kinézetre eléggé hasonlít egy bizonyos almás cég termékéhez. Használat közben elég kényelmes, a hangzása sem rossz, viszont a DTS hol javít, hol ront az eredményen, ezért lett volna jó egy önálló hangszín lehetőség. Aki megunja a saját zenelistáját, annak van rádió is, egyszerű, jól néz ki és működik.

Végszó

Nagyon szimpatikus telefont ismerhettünk meg a G8 személyében. Az osztályon felüli anyaghasználat és minőségi összeszerelés, valamint a szemrevaló külső rögtön magához láncolja az embert. A belsőben sem kell csalódnunk, igényes és jól működő szoftvert, klassz extrákat kapunk, a hardver is teljesen rendben van. Külön jó pont, hogy figyeltek az üzemidőre is. A vékony házban egy 3000 mAh-s akkumulátor dolgozik, mégpedig igen jól. Egy töltéssel átlagos használat mellett a két nap sima ügy, de még hármat is kibír (használattól függően 6-7 óra kijelzőidővel), ha kicsit visszafogjuk magunkat. Ekkora kijelző mellett ez igazán szép teljesítmény. A G8-at itthon elsősorban kártyafüggetlenül lehet megvásárolni. Az általunk is tesztelt 32 GB-os, 3 GB RAM-mal szerelt dual SIM kivitelt megbízható GSM boltokban kb. 90 ezer forintért, míg gyártói garanciás kivitelben kb. 110 ezer forintért kaphatjuk meg. Ez utóbbi már kicsit soknak hangzik a hardver tekintetében, ám aki egy nagykijelzős, középkategóriás telefont szeretne, messze átlag feletti kidolgozásban, annak érdemes rá áldoznia, mert nagyon jó készülék.



Szólj hozzá!

További Mobil tesztek

Huawei G8

  Megjelenés éve: 2015
  Pro:  
  - Szép külső
  - Korrekt hardver
  - Jó üzemidő
 
  Kontra:  
  - Jelenleg még kicsit drága
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 5,5"
  • kijelző felbontása: Full HD"
  • kijelző típusa: IPS LCD"
  • eszköz mérete: 152 x 76.5 x 7.5 mm
  • tömeg: 167 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: Snapdragon 615
  • memória: 3072 MB
  • háttértár: 32 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: microSD
  • portok: 3,5 mm jack, microUSB
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 13 megapixeles hátlapi kamera, 5 megapixeles előlapi kamera
  • video chat:  
  • video felbontás: Full HD
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: GSM / HSPA / LTE
  • WiFi: 802.11 b/g/n
  • Bluetooth: Bluetooth 4.0
  • GPS: A-GPS
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Android 5.1
  • spec. szoftverek:
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 3000 mAh
  • tapasztalat: Normál használattal két nap
 

ÖSSZEHASONLÍTÁS

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés