Connect with us

technokrata

Teszt: LG G5 – Szakít a hagyományokkal

Mobil tesztek

Teszt: LG G5 – Szakít a hagyományokkal

Teszt: LG G5 – Szakít a hagyományokkal

A korábbi évektől eltérően idén az LG más módon közelítette meg a zászlóshajóját és nem a G4-nél is megismert bőr hátlappal, vagy a G2-nél debütált hátoldali nyomógombokkal akarták lenyűgözni a közönséget. Ehelyett inkább az egyre trendibbé váló modularitásra fokuszáltak. Így született meg az LG G5, és ennek köszönhetjük a barátait, a Friends néven emlegetett kiegészítőket is.

Csomagolás

Zászlóshajóhoz méltóan kellemes csomagolást kapott az LG G5, igaz egyáltalán nem érződik, hogy drága darabról lenne szó, a cél egyértelműen a szállítás során jótékony kompakt méret volt. Belül sem tobzódnak a tartozékok, a telefon mellett egy headsetet, egy USB-C kábelt, egy gyorstöltésre alkalmas töltőfejet és néhány papírt találtam.

Külső

Aki használt már az elmúlt pár évben LG telefont, az azonnal ismerősként tekinthet a G5-re, hiszen a rormaterv jellegzetesen emlékeztet a dél-koreai gyártó többi modelljére. Ugyanakkor nem szabad róla megfeledkezni, hogy ez egyben a hátránya is, hiszen például a Huawei P9 vagy a Samsung Galaxy S7 Edge jóval egyedibb stílussal rendelkezik. Gyakorlatilag bármelyik ismerősömnél szóba került a G5, mindenki a visszafogott külsőt hozta fel hátrányként, kiemelve, hogy több konkurensen is jobban látszik, hogy drága eszközről van szó, míg a G5 belesimul a tömegbe. Persze akit ez nem zavar, az egyáltalán nem jár rosszul a telefonnal hiszen a lekerekített széleknek hála még egy nagyobb alsó modullal is kényelmesen kézbe fogható a modell. Az előlap leghangsúlyosabb része egyértelműen az 5,3 colos, 2560 x 1440 pixel felbontású Quantum IPS panel.

IMG_5441

A megjelenítő 554 ppi részleteséggel rendelkezik, ennek megfelelően egy árva pixellel nem találkozunk. A színek is szépek és a betekintési szög is dicséretre méltó. Az LG szerint ez a képernyő akár extra, 800 nites fényerővel is üzemelhet, amely nappali fényben is jól láthatóvá teszi a tartalmakat. Ez így is van, tényleg brutálisan tud világítani, viszont a Gorilla Glass 4 bevonattal ellátott előlap nagyon szereti az ujjlenyomatokat, így előfordult olyan, hogy még az extra fényerő ellenére sem láttam megfelelően a dolgokat. Alatta alapesetben az LG logója található amely természetesen annak függvényében változik, hogy milyen modult helyeztünk be, az opcionális, Bang & Olufsen segítségével készült kiegészítőnél például a dán márka logója látszódik. Ezeket a modulokat a telefon bal oldalán lévő gombbal oldhatjuk ki, ilyenkor az akkumulátorral együtt eltávolodnak a készüléktől.

IMG_5443

Nem meglepő módon ez azzal is jár, hogy a telefon azonnal ki is kapcsol, így nem árt résen lenni, nekem sikerült néhányszor véletlenül kikapcsolni, amikor az érdeklődés hevében lehúztam az alsó modult. Teljesen mindegy, hogy milyen kiegészítőt csatlakoztattunk épp, mindegyikben közös a beépített hangszóró és az USB-C foglalat megléte. A 3,5 mm-es jack csatlakozó felülre került míg a hangerőt a bal oldalon állíthatjuk. Épp ezzel ellentétes oldalon, a telefon jobbján helyezhetjük be a microSD és a nanoSIM kártyánkat. A letisztult, fémből készült hátlap legérdekesebb része egyértelműen a duál kamera rendszer, amely egy 16 megapixeles, hagyományos egységből és egy 8 megapixeles nagylátoszögű kamerából áll. Mellettük természetesen egy LED villanó és a lézeres autófokusz érzékelője is helyet kapott, illetve alább az ujjlenyomat olvasót is megcsodálhatjuk. Ez egyébként gyorsan reagál és az én ujjaimnak megfelelő helyen is van, így a feloldással sem volt probléma. Ha már a hátoldaliról szó esett, megemlíteném, hogy az előlapi egység az előlapra egy 8 megapixeles kamera került, az f/2.0 apertúrájú egységgel akár Full HD-s videókat is rögzíthetünk. A fényképező mellett a beszélgetések során használt hangszóró és az értesítő LED foglal helyet.

Hardver/Szoftver

Az LG G5 egy csúcsmodellhez méltóan combos belső komponensekkel rendelkezik. A telefon meghajtásáról a Snapdragon 820-as lapkakészlete gondoskodik, ez két 2,15 GHz-es magot és két, 1,6 GHz-es magot jelent. Dicséret illeti a 4 GB RAM-ot is, illetve a 32 GB memória is a telefon pozitívumai közé tartozik, ez utóbbi természetesen tovább bővíthető egy microSD kártya segítségével. Az erős hardver fényében talán nem meglepő, hogy az Android jelenlegi legújabb, 6-os kiadása néz velünk farkasszemet az indítás után, ezt az LG a saját, UX 5.0-ás felületével turbózta fel. Ez azt jelenti, hogy hagyományos, androidos menü nincs, minden alkalmazást a főképernyőről érhetünk el.

13621706_1394035417290135_816490699_o

Nyugodtan mondhatom, hogy az optimalizáció remekül sikerült, az LG G5 tényleg gyorsan reagál, a tesztidőszak alatt egyszer sem futottam bele akadásba vagy lassulásba. Ha már a használatnál tartunk, a dél-koreai gyártó igyekezett mindent megtenni annak érdekében, hogy már a dobozból kivéve is élvezhessük a készüléket. Természetesen a szokásos Google programok is ott vannak a fedélzeten, de ennél sokkal izgalmasabbak a saját applikációk. Kapunk például távirányító alkalmazást, amellyel a különböző eszközeinket (HiFi, TV, Blu-ray lejátszó) vezérelhetjük, van fitnesz program, amely az egészségünk javításában segít, de nem maradt le a jegyzetelésre kiválóan alkalmas QuickMemo+ sem.

13633263_1394035413956802_612705281_o

Rajtuk kívül a mérnökök még a Facebook és az Instagram applikációját is előretelepítették, illetve az Evernote sem maradt le a palettáról. Van külön “Menedzsment” szekciónk is, ide kerültek az energiatakarékosság, a memória, az akkumulátor és a tárhely figyelésére szolgáló programok. Egyszerűen összefoglalva mindegyik pont azt nyújtja amit várunk tőle, azaz bűvészkedhetünk az üzemidővel, az elhasznált RAM mennyiséggel vagy épp a tárhely felszabadításával.

13632842_1394035420623468_286772523_o

Ha a telefon egészének az állítgatására vágyunk, azt vagy a felső értesítősáv lehúzásával tehetjük meg, vagy a beállításokba való belépéssel. Az aktív okostelefon-felhasználók annak is örülni fognak, hogy a G5-ben már elérhető az igen hasznos “Always on” funkció is, amelynek lényege, hogy a telefon képernyője folyamatosan aktív és képes az idő, a dátum és a fontos értesítések kijelzésére is. Mindez csak azért érdekes (ugyebár a Galaxy S7-ben is van ilyen), mert LCD képernyőről lévén szó, ilyenkor a teljes panel működik. Az LG azonban olyan panelt épített a telefonba, ami ilyenkor sem fogyaszt számottevően (hiszen a fényerő nagyon alacsony), ezért az üzemidőtől sem kell aggódnunk. Természetesen ki is lehet kapcsolni, vagy a menüben, vagy a hátlapi gomb megnyomásával.

Modulok

Mivel az LG a G5-öst a modulokkal szeretné eladni, ezért úgy döntöttem, külön részt szentelek ennek is. Nos, hardveresen, ahogyan a Külső résznél is említettem, egyszerű a menet. Az ember megnyomja az oldalsó gombot, ekkor lecsúszik az alsó rész, ezután elég az akkumulátort ki, illetve bepattintani és már mehet is a menet!

IMG_5445

Nos, gyakorlatilag tényleg ennyiről van szó, azonban sajnos hozzá kell tennem, hogy ez a különálló alsó rész bizony mozog, az általam kipróbált (erről ide kattintva olvashatsz többet), a Bang & Olufsen nevével fémjelzett Hi-Fi Plus modul például rendesen nyekergett és az illesztése is egy kicsit hézagos volt. Tény, hogy mint eszköz jól tette a dolgát, de ez a fajta hanyagság nem illik össze sem az LG-vel, sem a dán gyártóval.

IMG_5450

Hasonló a helyzet az alap, LG logós alsó résszel is, igaz, az az a kisebb mérete miatt jóval enyhébben mocorog, de az sem tökéletes. Szoftveresen már nem ennyire problémás a helyzet, az első csatlakoztatás után az LG Friends Manager segítségével letölthetjük a megfelelő applikációt és kész is, a modul működésre kész! Ezek az alkalmazások egyébként annak függvényében változnak, hogy épp miről van szó, van olyan, amely konkrét vezérlési lehetőségeket kínál, más csak a telefonnak segít a modul használatában, számunkra nem ad semmilyen plusz lehetőséget.

Multimédia

A Huawei P9-hez hasonlóan az LG is kétkamerás rendszerrel dobta piacra a G5-öt, igaz ez az egység a kínai vállalatétól eltérő módon működik. Amíg ugyanis a Huawei egy fekete-fehér és egy színes szenzorra bízta a fotók készítését, addig az LG egy hagyományos és egy széles látószögű kamerát épített a hátlapra. A “hagyományos” egység a Sony 16 megapixeles, f/1,8 rekeszértékű IMX szenzora segítségével dolgozik, míg társa, a nagy látószögű példány egy 8 megapixeles, f/2,4 apertúrájú modult használ. Az ember ezek láttán kedvet is kap fotózni, ez pedig gyorsan meg is kezdődhet, hiszen a telefon villámgyorsan indítja el a kamerát.

20160705_182819

Amennyiben fotózni szeretnénk, úgy többfajta mód közül választhatunk, az egyszerű opció a leginkább alkalmas egy gyors kép készítésére, hiszen itt csak exponálhatunk és itt máris véget ér a történet. Az automata már felkészültebb, itt már választhatunk a különböző beállítások között, hiszen van HDR-mód, lassított felvétel készítése opció, de akár panoráma képeket is készíthetünk. Különösen tetszett a Multi-nézet opció, amikor több képből készít egyet a rendszer. Sőt, akár olyan fotókat is készíthetünk, amikor a két kamera képét egymásra rakja a rendszer, ez igen egyedi kép születését eredményezi. Természetesen nemcsak együtt, de külön-külön is használhatjuk a kamerákat, elég csak a nagylátószögű lencse ikonjára kattintani és a telefon egy az egyben átvált arra.

Itt egy téma a hagyományos kamerával:

20160705_171447

Majd ugyanaz a nagylátoszögűvel:

20160705_171442

Aki kiélné a kreativitását a G5 kamerájával, annak egyértelműen a manuális mód a nyerő, itt már fehéregyensúly, rekeszérték, záridő, ISO, expozíció és fókusz állításra is lehetőség van. Bármelyik módot is válasszuk az elkészült, 16 megapixeles fotók rendkívül jól sikerülnek majd. Amellett, hogy a telefon még sötétben is villámgyorsan fókuszál, mind a színhelyesség, mind a zajszűrés dicséretet érdemel. Nem ennyire jó a 8 megapixeles, nagylátószögű kamera, hiszen bár a színek itt is rendben vannak, a szélek rendszeresen elmosódtak, függetlenül attól, hogy épp milyen napszakban próbálkoztam. Ettől eltekintve mégis örültem ennek a kamerának is, hiszen a segítségével igazán kreatív fotókat lehet készíteni.

Screenshot_2016-07-06-20-12-46

Természetesen nemcsak fotózni, de videózni is lehet a G5-tel, a készülék 4K felbontásban rögzíti életünk filmjét, amelyet aztán gond nélkül vissza is tudunk játszani. Jó hír, hogy nemcsak fotózni és videózni, de zenélni is lehet, a beépített LG által készített szoftver gond nélkül megbirkózik az ismert formátumokkal. Ahogyan már említettem, sajnos az én, prototípus telefonomhoz nem járt headset, de a saját, Beats Executive fejhallgatómmal kipróbálva igen jó hangminőséget hozott a telefon. Nemcsak fejhallgatón, de a saját hangszóróján is tisztán szólt a készülék, ezt a részét nem érheti kritika. Ennél már csak a B&O Hi-Fi Plus modul szól jobban, de arról külön teszt jelenik majd meg a jövő héten!

Adatkommunikáció/Üzemidő

Csúcsmodellhez méltóan az LG G5-ben gyakorlatilag minden van, amire vágyhatunk. Amellett, hogy a telefon akár 450 Mbps-os sebességgel képes az LTE hálózatokon való szörfölésre, még a legújabb, ac szabványú WiFi hálózatokkal is elboldogul. Nem maradt ki a repertoárból a Bluetooth 4.2 és az NFC sem, illetve az USB-C foglalat az OTG-t is támogatja, azaz kompatibilis pendrive-okkal is használhatjuk. Van GPS-ünk, illetve infraportunk is, ez utóbbi a már említett távirányító alkalmazásnál jön jól, hiszen így a háztartás többi eszközét is vezérelhetjük! A sok funkció persze érezteti a hatását az akkumulátoron, nekem átlagosan egy napos üzemidőt bírt ki a telefon, ha nem vittem túlzásba a fotózást és a böngészést. Hiába ugyanis az energiatakarékos képernyő és a számtalan, energiagazdálkodást segítő opció, ezt a hardvert etetni kell, amit a 2800 mAh-es telep ennyi ideig bír megtenni. Persze ha valaki nem használja, másfél-két nap sem lehetetlen, de akkor a telefon lényegét hagyjuk ki. Mivel részben moduláris készülékről van szó, így az akkumulátor cserélhető (sőt, ugye minden modulnál át is kell pattintanunk), így egy plusz teleppel is orvosolhatjuk a problémát, de akár a gyorstöltéshez is folyamodhatunk. A Qualcomm QuickCharge 3.0 szabvány támogatásának köszönhetően 80 perc alatt teljesen feltöltődik a telefon, ami azt jelenti, hogy amennyiben indulás előtt fedezzük fel, hogy gond van, 10 perc alatt órákra elengedő energiát biztosíthatunk a G5-nek.

Végítélet

Amennyiben a hardvert nézem, a G5 méltón van jelen a csúcskategóriában. A megjelenítő, a kamera, a Snapdragon 820-as lapkakészlet és az Android 6.0 Marsmallow is emeli a telefon fényét, gyakorlatilag akadás mentesen használható készüléket kap az ember a pénzéért, amely minden helyzetre készen áll. Ha viszont a leginkább reklámozott újítását, a moduláris rendszert veszem górcső alá, akkor már nem ennyire fényes a helyzet. Maga az ötlet nagyon jó, a megvalósítás (elég csak a nyikorgó alsó részre gondolni), azért már hagy némi kívánnivalót maga után. A nagy kérdés igazából az, hogy a vásárlók hogyan fogadják majd a készüléket (egyelőre úgy tűnik, sajnos nem akkora az érdeklődés, amekkorára az LG számított) , hiszen szerintem ettől függ, hogy a jövőre érkező G6-ban is meglesznek ezek a megoldások, vagy visszatérnek a régi útra. Útkeresésnek mindenképpen kiválónak tartom a G5-öt, hiszen mer más lenni mint a többiek, így aki a különcségeket szereti, az biztosan jól jár vele, főleg, hogy már 150 ezer forint körüli áron is hozzá lehet jutni egyes helyeken a modellhez.Szólj hozzá!

További Mobil tesztek

LG G5

  Megjelenés éve: 2016
  Pro:  
  - Erős hardver
  - Kiváló kamera
  - Szép kijelző
 
  Kontra:  
  - Az alsó modul mocorog
  - A stílusa elmarad a konkurensektől
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 5,3"
  • kijelző felbontása: 2560 x 1440"
  • kijelző típusa: Quantum IPS LCD"
  • eszköz mérete: 149.4 x 73.9 x 7.7 mm
  • tömeg: 159 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: Snapdragon 820
  • memória: 4096 MB
  • háttértár: 32 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: microSD,
  • portok: USB-C, 3,5 mm jack
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 16 megapixeles normál, 8 megapixeles nagylátószögű
  • video chat:  
  • video felbontás: 4K
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: GSM / HSPA / LTE
  • WiFi: 802.11 b/g/n/ac
  • Bluetooth: Bluetooth 4.2
  • GPS: A-GPS
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Android 6.0
  • spec. szoftverek: LG UX 5.0
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 2800 mAh
  • tapasztalat: Normál használattal 1 nap
 

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu