Connect with us

Hirdetés

technokrata

Valósidejű nemváltás a képernyőn

Laptop

Valósidejű nemváltás a képernyőn

Egy személy képernyőn látható nemének megváltoztatásához általában sminkszobában eltöltött hosszú órák kellenek. Egy új szoftver azonban mindezt valós időben, a mozgókép megjelenítésekor képes megcsinálni, és a hallott hang elváltoztatásával együtt tökéletes illúziót képes létrehozni.

Amellett, hogy nyilvánvalóan a filmgyártás is profitálhat az új szoftver alkalmazásából, az első felhasználók mégis pszichológusok lesznek: kísérleteikben arra fogják használni az programot, hogy megvizsgálják, hogyan befolyásolja a beszélgetőpartner neme az egyén testbeszédét.

A szoftvert az Egyesült Királyságbeli, East Anglia-i egyetemen számítástudománnyal foglalkozó Barry-John Theobald és a korábban a Carnegie Mellon egyetem, újabban pedig az Új-Zélandi székhelyű Weta Digital munkatársaként dolgozó Iain Matthews készítette. Három amerikai egyetem pszichológusai keresték meg őket azzal, hogy elképzelhető-e egy olyan módszer kidolgozása, mely lehetővé teszi videokonferencián egymással beszélgető emberek képernyőn mutatott nemének megváltoztatását.

Azokban az időkben még a legnagyobb hollywoodi stúdiók sem rendelkeztek erre képes szoftverekkel. Amikor Oliver Reed 2000-ben meghalt a Gladiátor forgatása alatt, a készítők újraírták Reed karakterének szerepét és a már meglévő felvételek segítségével “szerepeltették” a későbbi jelenetekben. Egy ilyen 2 perces jelenet, ahol Reed arcát képkockáról képkockára kellett ráilleszteni az őt helyettesítő színész arcára, 3.2 millió dollárba és nagyjából 5 emberévnyi munkaidőbe került.

Theobald és Matthews sokévi, a videóra vett emberi arc feldolgozásával foglalkozó munkájuk során összegyűjtött tapasztalataikat felhasználva nekiállt elkészíteni azt a szoftvert, ami felgyorsíthatja a fenti folyamatot – olvasható a NewScientist oldalán.

Mutasd az arcod

Kezdésként harminc önként jelentkező arckifejezését – mosolygás, meglepődés, rosszallás, stb. – rögzítették mozgóképre. Minden egyes arckifejezésnél kézzel megjelölték az arc mimikájában kulcsfontosságú szerepet játszó elemeket: szemek állása, orr alakja, szájak sarkainak pozíciója. Az így kapott jelölt anyag segítségével aztán “betanították” a szoftvert az arckifejezések felismerésére. Ezután a szoftver képes volt az adott személy arckifejezéseit felismerni egy normál sebességgel lejátszott videofelvételről.

Az így felismert arckifejezéseket pedig egy transzformáció segítségével könnyedén egy másik, a szoftver által ismert személy arckifejezéseivé lehet alakítani. Ez az átalakítás és az átalakított arc megjelenítése 150 milliszekundum időt vesz igénybe, ez a sebesség elég gyors ahhoz, hogy egy élő videóbeszélgetés alatt el lehessen végezni. Hogy az illúzió tökéletes legyen, a program a beszélők hangját is a megváltoztattot nemhez igazítja.

Nemzavar

Notre Dame-i, Indianai, Pittsburgh-i, Pennsylvaniai és Virginiai egyetemek pszichológusai már kipróbálthatták a szoftvert, hogy leteszteljék néhány, a testbeszéd és a nemek közti összefüggésről alkotott elképzelésüket.

Önkéntesek bevonásával olyan videobeszélgetéseket kezdeményeztek, ahol a beszélgetőpartnereknek nem volt tudomása arról, hogy a másik oldal a saját nemét mutatja-e vagy sem, sőt azt sem tudták, hogy vajon ők maguk a saját vagy az ellenkező nem képviselőjeként vannak jelen a beszélgetésben.

Az eredmények azt mutatják, hogy a testbeszédet maga a beszélgetőparner befolyásolja, és nem az, hogy néz ki, mondta Theobald. “Kimutattuk, hogy egy nőt akár férfiként, akár nőként jelenítünk meg, a másik fél viselkedése nem változik” – mondta. Az eredményeket nemsokára az amerikai Journal of Experimental Psychology című szaklapban publikálják.

Theobald szerint hosszú távon akár még a filmszakma is profitálhat a technológia használatából. “Amit mi csinálunk az tulajdonképpen ugyanaz, amit a Gladiátor készítői csináltak, csak valós időben, emberi beavatkozás nélkül”. A szoftver jelenleg nem képes bonyolultabb textúrákat kezelni, mint amilyenek például a különböző megvilágítások, de a lehetőség adott, a szoftvert ki lehet egészíteni.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés