Connect with us

technokrata

A Microsoft nekiment a Google-nak

Laptop

A Microsoft nekiment a Google-nak

Az internetes keresőoldalak közötti verseny ellehetetlenítése miatt feljelentette a Microsoft a Google-t az Európai Unió versenyügyekért felelős testületénél, az Európai Bizottságnál.

Csütörtöki beadványában a Microsoft azt kifogásolja, hogy a Google “lépések sorával” igazságtalanul korlátozza a piaci versenyt. Érvelésük szerint a Google megakadályozza, hogy más keresőmotorok hozzáférhessenek a Youtube videó megosztó portálon lévő tartalom pontos adataihoz és a könyvkiadóktól átvett tartalmakhoz. Kifogásolják azt is, hogy a Google nem engedi, hogy a fogyasztókról oldalain összegyűjtött adatokat más honlapokon felhasználják, illetve, hogy az a potenciális vetélytársak reklámköltségeit is felsrófolja. A Microsoft továbbá azzal vádolja a Google-t, hogy megakadályozza a többszörös keresőpanelek beillesztését a honlapokra. Először fordult elő, hogy a Microsoft valamelyik vetélytársa ellen versenyjogi eljárást kezdeményezzen. Korábban számos vizsgálat indult a Microsoft piaci magatartása miatt az Egyesült Államokban és Európában. A vállalatot eddig összesen 1,68 milliárd eurós bírsággal sújtotta az Európai Bizottság versenyjogi szabálysértések miatt.

Korábban három kisebb európai vállalat – köztük a Microsoft egyik leányvállalata – indított eljárást a Google ellen az Európai Bizottságnál.

A Google szóvivője, Al Verney a beadványra reagálva elmondta: “részünkről folytatjuk a konzultációkat az Európai Bizottsággal, és a legnagyobb örömmel magyarázzuk el bárkinek üzleti működésünket”.

Az Európai Bizottság szóvivője csütörtökön úgy fogalmazott: “az Európai Bizottság tudomásul vette a Microsoft beadványát, és az eljárási rendnek megfelelően értesíti a Google-t, illetve kikéri véleményét”. Christopher Thomas, a Hogan Lovells ügyvédi iroda jogásza szerint a Microsoft panasza nyomán megnőhet az ügy fontossága. “Ha a Microsoft ad be indítványt, az egészen más. A három vállalat (…) nem rendelkezik ugyanazokkal az erőforrásokkal és azzal az elszántsággal, mint a Microsoft”.

Thomas Vinje, a Clifford Chance jogi iroda trösztellenes részlegének vezetője szerint a Microsoft lépése megakadályozhatja azt, hogy a Google egyezségre jusson a bizottsággal a korábbi beadvánnyal kapcsolatosan. “Már a kért előzetes vizsgálat is hat hónappal tolhatja el a megállapodást” – tette hozzá.

Korábban a Reuters brit hírügynökségnek nyilatkozó források arról számoltak be, hogy a Google és az Európai Bizottság egyezség megkötését tervezik, bár konkrétumok még nem születtek a kérdésben.

A Google Európában az internetes keresők piacának 90 százalékát uralja.Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés
Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu