Connect with us

Hirdetés

technokrata

Újgenerációs, csúcskategóriás Geforce-ok, 50 ezerért

Laptop

Újgenerációs, csúcskategóriás Geforce-ok, 50 ezerért

Bemutatkozóban az Nvidia Geforce 9800 GTX-e.

Korábban már írtunk a legdurvább kártyáról: a hivatalosan holnap bemutatkozó Geforce 9800 GX2-es, két GPU-s kialakítású szörnyszülöttről bővebben itt lehet olvasni. Most azonban az egy héttel később debütáló, egy grafikus processzorral ellátott változatról szolgálunk részletekkel: az Nvidia ugyanis hivatalosan is bejelentette videokártyájának paramétereit.

Természetesen az új GPU 65 nanométeres gyártási eljárással készül. Ennek köszönhetően egészen 675 MHz-ig emelkedhetett a mag órajele, míg a benne levő 128 shader processzor 1688 MHz-es frekvencián dolgozik. 512 MB-nyi kapacitást nyújtó GDDR3 SDRAM memóriachipjei 1100 MHz-en üzemelnek. Hat tűs külső tápcsatlakozója van, és a plusz kraft kell is neki: csúcsteljesítményének leadásakor 156 wattos fogyasztást tud felmutatni, vagyis egymaga megeszi a mai átlagos PC-k tápegységei által biztosított energia felét.

A referenciadesign szerint két dual-link DVI kimenettel látták el, és helyet kapott rajta egy nagyfelbontású filmnézést lehetővé tevő HDMI csatlakozó is. 300-350 dolláros ajánlott fogyasztói áron kerül forgalomba (az Egyesült Államokban), ami átszámítva 50-55 ezer forintot jelent. Megjelenésével az Nvidia szépen lassan beszünteti a Geforce 8800 GTX kártyák árusítását, hiszen a 9800 GTX ezt az elődöt hivatott leváltani. Csak a teljesség kedvéért: a 8800 Ultrák helyét a 9800 GX2-esek veszik át, a 8800 GTS 512 MB-os változatok pedig egyelőre piacon maradnak – az Nvidia a felső kategória alját képviselő kártyákat egyelőre nem tervezi kiváltani újabb grafikus vezérlővel.

És hogy milyen teljesítményre lesz képes a Geforce 9800 GTX? Impozánsra, állítják az Nvidia mérnökei, habár pontos adatok még nincsenek. Az viszont kiderült, hogy tovább optimalizálták a többkártyás működést: egy második grafikus gyorsítóval 70-90 százalékos 3D-s teljesítménytöbblet érhető el. Sőt, három utas rendszert is ki lehet alakítani az új Nvidia kártyákkal, amelyek nagyjából az egykártyás rendszerek teljesítményének 130-150 százalékát hozzák. A harmadik vezérlő azonban már „csak” 50-60 százalékkal dobja meg a teljesítményt.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés