Connect with us

Hirdetés

technokrata

Virtuális nemzetegyesítést szolgáló program a Kárpát-medencében

Laptop

Virtuális nemzetegyesítést szolgáló program a Kárpát-medencében

A világ magyarsága számára kohéziót és versenyképességet jelent az információs társadalomba történő bekapcsolódás. Ezt szem előtt tartva rendezte meg az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) Budapesten 2005. szeptember 19-én a Magyarság az Információs Társadalomba Testület (Ma ITT) 2. ülését.

Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter üdvözölte a 2003. évi első ülésen elfogadott Nagyváradi Célok megvalósulásának eredményeit, mely a közös munka első fázisaként a fő irányokat kijelölte és ennek köszönhetően az informatikai infrastruktúra alapjai már ki is épültek. 2006-ra a Kárpát-medencében és a tengeren túl 300 eMagyar pont létesül, amely a magyarok számára közösségi hozzáférési helyet kínálva információt, tudást és kultúrát közvetítenek majd és hálózattá fejlődnek.

Szabó Vilmos külkapcsolatokért és nemzetpolitikáért felelős politikai államtitkár köszöntőjében hangsúlyozta, jó látni, hogy az a gondolat, ami a határon túli magyarság és az IHM között a Határon Túli Magyarok Hivatalának (HTMH) közreműködésével megszületett, az elmúlt hónapokban kézzelfogható eredményt hozott. Szabó Vilmos szerint nagyon jó dolog egy ilyen eseményen részt venni, mert az a nagy közös cél, amely a kárpát-medencei magyarság újraegyesítését, a magyarság szülőföldön való megmaradásának segítését célozza, kiegészül egy virtuális informatikai nemzetegyesítési programmal.

Nagy Zsolt a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) alelnöke, hírközlési és információs technológiai miniszter szerint az együttműködés a 2003. május 9-ei, az IHM és az RMDSZ közötti modellértékű megállapodással kezdődött, amely a korábbi támogatáselvű együttműködést egy partnerségre alapozó, új kapcsolat váltott fel és amelyben bizonyos elveket rögzítettek, melyek megvalósítását követik folyamatosan. A közös munka eredményeként létrehozott erdélyi eMagyar pontok révén 350 ezer erdélyi számára vált lehetségessé, hogy az információs társadalom polgára legyenek.

Bugár Béla, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke a felvidéki magyarság EU-hoz történő csatlakozás utáni IT fejlesztéséről szólva vázolta informatikai stratégiájuk prioritásait. Bugár Béla szerint az eMagyar pontok fontossága abban van, hogy közösségi Internet-hozzáférési rendszert tesz lehetővé, ahol a különböző információkhoz saját anyanyelven lehet hozzájutni. Tapasztalatok alapján az információk sok területen felhasználhatók, legyen az vállalkozásfejlesztés, turisztika, oktatás. Az MKP elnöke támogatta a Budapesti Nyilatkozat elfogadását; a Magyarság Modernizációs Stratégiájáról szóló dokumentum nagyon fontos előrelépés lehet, igyekszik a lehető legtöbbet megtenni a dokumentumban foglaltak megvalósításáért.

Józsa Lászó a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács elnöke szerint korszakváltó lépések sorozata kezdődött el. Az anyaország akkor tesz a legtöbbet a határon túli magyar közösségekért, ha meghaladja a klasszikus értelemben vett identitásőrzés kereteit. Közösen keressük azt az utat, ami az információs társadalom kihívásaihoz ad eszközrendszert – ez lesz igazi eszköze a vajdasági magyar közösség leszakadásának ellensúlyozására.

A konferencián Kovács Kálmán miniszter és Bugár Béla elnök elismerő oklevelet adományozott a kiemelkedően működő felvidéki tornaljai eMagyar pont üzemeltetőjének. A rendezvényen átadásra került a 200. határon túli eMagyar pont, mely a horvátországi Csúza településen nyílt meg a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége közreműködésével.

A konferencia a Budapesti Nyilatkozat elfogadásával zárult. A nyilatkozat 5 pontban fogalmazza meg a közös feladatokat.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés