Connect with us

Hirdetés

technokrata

Bíróságon szerzett érvényt igazának a programozó

Laptop

Bíróságon szerzett érvényt igazának a programozó

Döntés született egy német programozó saját kódját illegálisan felhasználó amerikai vállalattal szemben.

Egy hónapja számoltunk be arról, hogy a hannoveri Cebiten egy nyíltforrású szoftvereket fejlesztő programozó, Harald Welte meglepő bejelentést tett. A német kóder közlése szerint a beágyazott Linuxot használó vállalatok örömmel veszik az olcsóbb megoldást, ám gyakran nem publikálják az általuk kifejlesztett, de legalábbis alkalmazott programok forráskódját. Márpedig ezt a General Public License, röviden a GPL megköveteli. A GPL sorozatos megsértésére annak alkotója, a Richard Stallman által megalapított Free Software Foundation is felfigyelt; ám eddig Welte bizonyult a legharciasabbnak e tekintetben. A programozó – saját bevallása szerint – már több mint 25 esetben jutott megállapodásra jogsértő cégekkel, és a Sitecom nevű cég ellen kezdeményezett bírósági eljáráson már másodszor is javára ítéltek.

A héten újabb, a témát érintő esemény történt: Welte igazának adott helyt egy müncheni bíróság egy előzetes végzés képében. Eszerint egy többcélú felhasználásra tervezett biztonsági eszközöket készítő vállalat, a Fortinet vétkesnek bizonyul a GPL megsértésében: a cég az initrd nevű (többek között Welte által is írt) linuxos komponenst is felhasználta termékeiben, azok forráskódját mégsem tette elérhetővé.

Mindazonáltal az eset körül nem teljesen tiszta minden: a kaliforniai Fortinet közlése szerint már korábban felvette velük a kapcsolatot a német programozó, és ennek következtében azon dolgoztak, hogy megszüntessék a visszásságot, jóhiszeműen bízva abban, hogy nem kell jogi keretek közé terelni a probléma megoldását. Éppen ezért lepte meg őket, hogy Welte végül mégis bíróság elé vitte az ügyet; a cég szerint ez egy szükségtelen lépés volt, s továbbra is azon vannak, hogy a kóderrel közösen tegyék a GPL licencnek megfelelővé termékeiket. Welte (és az általa létrehozott GPL Violations projekt) azonban úgy nyilatkozott, hogy ugyan március 17-én valóban felvették a kapcsolatot a Fortinettel, ám az előzetes tárgyalások nem jártak sikerrel, ezért kellett jogi útra lépniük.

„Végső célom az, hogy mindenkinek felhívjuk a figyelmét: a GPL nem egyenlő a public domainnel, hanem szerzői jog által védett licenc. Ahelyett, hogy jogdíjat kellene fizetni az ez alá eső szoftverekért, biztosítani kell a forráskód bárki számára való elérhetőségét.” – nyilatkozta még a Cebiten Welte. Az 1991-ben létrehozott jogi keret egyébként valóban bárki számára lehetővé teszi, hogy az ezen licenc szabályozása alá eső szoftvereket szabadon használja, módosítsa vagy terjessze, azért cserébe, hogy a forrás nyílt marad.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés