Connect with us

Hirdetés

technokrata

Linux szidalmak – visszafelé sül(t) el a Microsoft fegyver?

Laptop

Linux szidalmak – visszafelé sül(t) el a Microsoft fegyver?

A Microsoft berkeiben elítélik a nyílt forráskódú szoftvereket, ami érthető is, hiszen a redmondi cég egy merőben más üzletpolitikát folytat. A Linux típusú szoftverekkel szemben hangoztatott negatív kampány azonban nem igazán érte el célját, sőt…

Még az olyan meghatározó alakok, mint Bill Gates vagy Steve Ballmer is gyakran negatív jellemzőkkel illették azokat a szoftvereket, melyek nyíltforrású alapokra építkeznek. Nem ritkán párhuzamot vontak a rákos megbetegedés és a nyíltforrású programok terjedése között. Általánosságban véve a redmondi cég üzletpolitikájának homlokegyenest ellenkező hozzáállást a Microsoft saját magával szembeni fenyegetésnek tartja.

Egy szeptemberben, Berlinben tartott stratégiai találkozó egyik feljegyzése szerint a felhasználók felé mutatott, nyíltforrású alkalmazásokkal szembeni negatív hozzáállás nem érte el célját. Az OSS (open source software) projektek felelősségre vonthatatlansága, a Linux lehetséges szabadalomsértései és a hasonló témák felvetése nem váltott ki ellenérzést a felhasználók nagy részéből, eredményei csak marginálisnak mondhatók. Néhány esetben pedig egyenesen a visszájára sült el.

Lehetne akár hamisítvány is a feljegyzés, a Microsoft képviselői nem kommentálták ennek kiszivárgását. Ugyanakkor a Megosztott forrású és nyíltforrású alkalmazásokkal szembeni magatartás kutatása nevet kapott memorandum hitelességét egy, a céghez közel álló személy megerősítette.

A kutatás egyébként egy telefonos felmérést is tartalmazott, amelyben az USA-n kívül Brazíliában, Franciaországban, Németországban, Svédországban és Japánban kérdeztek meg fejlesztőket és egyéb, az IT iparban dolgozó embereket. Ebben a nyílt forrású projektekhez való hozzáállást kívánták felmérni, melyben (többek között) a következő három megállapításra jutottak:

1. az OSS és a Linux nagy ismertségnek örvend és sokan kedvelik, mind a földrajzi elhelyezkedést, mind a különböző felhasználói rétegeket tekintve
2. az OSS-t és a Linuxot kritizáló üzenetek NEM hatékonyak
3. az OSS támogatottságát leginkább az alacsonyabb költségek indokolják

Mivel sokan (önkéntes megszállottak és komoly cégek – IBM, Intel stb. -) dolgoznak ilyen környezetben is, ezért megállapítható, hogy az alkotók együttműködése révén a nyíltforrású projektek fejlesztése általában gyorsabban halad, mint zárt programok fejlesztése – vonaj le a következtetést a még nyáron végzett kutatás.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés