Connect with us

Hirdetés

technokrata

Linux az atombomba szolgálatában

Laptop

Linux az atombomba szolgálatában

Sok helyen alkalmazzák a Linuxot, mert költséghatékony és széles körben használható. Nemrég az emberiség kiirtását is lehetővé tevő nukleáris fegyverkutatásban is színre lépett.

Az Amerikai Egyesült Államok Los Alamos-i Nemzeti Laboratóriumába nemrég vásároltak egy 2048 processzorból (1204 kétprocesszoros, 2,4 GHz-es Xeon processzorral rendelkező számítógépből) álló szuperszámítógépet, potom 6 millió dollárért. Az ekkora rendszerekhez képest a relatíve alacsony árat az tette lehetővé, hogy a gigászon Linuxot alkalmaznak operációs rendszer gyanánt (a szoftvert a Linux NetworX biztosította). A komputer egyébként másodpercenként 10 trillió számítást tud elvégezni.

A nukleáris fegyvereket szimuláló program futtatására beszerzett számítógép csak egyike azoknak az ilyen monstre méretű komputereknek, melyeket a Los Alamos-i laboratórium alkalmaz. A kutatóközpont mindig is élen járt az ilyen számítógépek alkalmazásában, ám a linuxos változat mellet az az érv szólt, hogy a korábbi, hasonló célt szolgáló rendszerek töredékéért szerezhető be (összehasonlításképp: a HP ugyanerre alkalmas számítógép monstruma 215 millió dollárba kerül).

Igaz, az átállás nem volt éppen könnyű: a korábbi rendszeren futó programokat képessé kellett tenni a linuxos környezetben való működésre is. Ennek megtörténte után azonban tovább folyhatott a környezetkímélő munka: a természetben történő atomrobbantások tilalma miatt ugyanis a tudósok számítógépes szimulációval kísérleteznek. A Los Alamos-i kutatólaboratóriumban egyébként a nukleáris robbanások fizikai efektjeit vizsgálják: például az extrém nyomást vagy a sugárzás mértékét.

Végül rendelkezik még egy érdekességgel a szuperszámítógép: nincsen benne merevlemez. Miért jó ez? Egyrészt költségcsökkentő tényező, másrészt a felhasznált energiát is jócskán mérsékelni lehet (1024 darab merevlemez már nem kevés áramot eszik). De a legfontosabb: megnőtt a rendszer megbízhatósága. Ugyanakkor háttértárra szükség van, ezt a szuperszámítógép hálózaton keresztül éri el, az úgynevezett LinuxBIOS szoftver segítségével.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés