Connect with us

Hirdetés

technokrata

Új generációs Internet

Laptop

Új generációs Internet

Hogyan alakul az Internet és az internetes technológiák jövője?

A Cisco Systems a házigazdája annak a hat európai városban zajló konferenciasorozatnak, amelynek témája az Internet jövőbeni szerepe az oktatásban.

A Budapesten ma megnyílt regionális szakmai konferencia fórumot nyújt a nemzeti kutatási hálózatok, egyetemek, főiskolák és kutatóintézetek műszaki vezetőinek, hogy véleményt cseréljenek az internetes technológiák jövőjéről, a jövő Internetjének architektúrájáról, valamint szerepéről a kutatás és a felsőoktatás területén. A konferencián 5 ország több mint 60 szakembere vesz részt.

Az 1990-es évek elején az Internet egyetemek közötti összeköttetést biztosító hálózatként indult világhódító útjára. Egy évtizeddel később, a technológiai fejlődésnek köszönhetően a virtuális osztálytermek, az e-learning, az országhatárokat átívelő nemzetközi kutatási hálózatok már valósággá váltak.

Az Új Generációs Internet mindazon technológiai fejlesztések összefoglaló megnevezése, melyek lehetővé teszik a korábbinál jóval összetettebb, nagy sávszélességet igénylő multimédiás alkalmazások igénybevételét a távoktatásban, a gyógyításban, valamint közös kutatási projektek esetében.

Az együttműködő kutatók virtuális laborokban dolgozhatnak, az egyetemi hallgatók távoli intézmények előadásain vagy távoktatási programjaiban vehetnek részt, az orvosok online diagnózisokat állíthatnak fel, míg az egyetemi könyvtárak video-szervereiről video-alapú tananyagok, így előadások és egyéb oktatási anyagok is letölthetők lesznek.

Az Új Generációs hálózatok előnyei a nagy sebesség, a multicasting (információk – például video anyagok – meghatározott felhasználói csoportokhoz való hatékony továbbítása a hálózaton) támogatást és Quality of Service garanciát nyújtó nagy teljesítményű gerinchálózati infrastruktúra, valamint a korlátlan számú felhasználóra és eszközre való skálázhatóság.

A konferencia során a Cisco Systems előadói megosztják a résztvevőkkel a hálózati technológiák jövőjéről alkotott elképzeléseiket, különös tekintettel a legújabb vezetéknélküli hálózati technológiákra, az IPV6, a QoS és a Routing területein megjelenő legújabb fejlesztésekre.

A Cisco Systems 1998-ban indította el Magyarországon a Cisco Hálózati Akadémia (CNA) Programot, amely ma már 42 akadémián több mint 600 hallgatót képez. A program célja, hogy aktívan közreműködjön a hálózati szakemberek képzésében, ezzel áthidalva a piacon mutatkozó komoly munkaerő-hiányt. Az Oktatási Minisztériummal aláírt megállapodás keretében 2001. második félévétől a CCNA (Cisco Certified Network Associate) tananyag állami elismerést kapott, s a közeljövőben további akadémiák kezdik meg működésüket.

A Budapesti Műszaki Főiskolával együttműködésben tervben van a CCNP (Cisco Certified Network Professional) oktatás elindítása is, amely már felsőfokú képzésnek minősül.
A Cisco nagy megbízhatóságú hálózati eszközei jelen vannak a hazai egyetemek lokális hálózataiban és a SuliNetbe bekapcsolódott iskolákban is.

2001. decemberén a Matáv és a Cisco Systems átadta a magyar felsőoktatásnak azt a nagy sebességű gerinchálózatot, amely nagy sávszélességű Internet-hozzáférést biztosít az Oktatási Minisztérium, továbbá számos hazai oktatási intézmény számára. A komplex projekt része a HungarNet – a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Iroda (NIIF) által üzemeltetett nemzeti oktatási IP-hálózat – kiszolgálása, amely biztosítja az egyetemek számára a gyorsabb hozzáférést a nemzetközi oktatási-kutatási hálózatokhoz, köztük a GEANT projekthez is.

A GEANT az Európai Unió kiemelt projektje, 27 országot felölelő páneurópai kutatóhálózat. Célja, hogy maximálisan kiaknázza a távközlési technológia újdonságait – így az optikai Internetet – egy, a kutatókat és magát a kutatást támogató infrastruktúra létrehozásával, valamint összekapcsolja a különböző európai országok nemzeti kutatási hálózatait.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés