Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Nokia 6708 – a legritkább érintőkijelzős

Kütyük

Teszt: Nokia 6708 – a legritkább érintőkijelzős

Talán nem járok messze az igazságtól, ha azt állítom, hogy ebben a tesztben napjaink egyik legritkább és legegyedibb Nokia mobiltelefonját fogom bemutatni. Ritka és egyedi – efelől semmi kétség, de hogy mennyire Nokia, az már más kérdés. Pedig Nokiának hívják a szentem!

Jelen tesztalanyunk Nokia 6708 névre hallgat, amiből egyes Olvasóink már biztosan sejtik, hogy nem egy kifejezetten az európai piacra, vagyis nekünk szánt Nokia modellhez van szerencsénk. Erre enged következtetni többek közt az is, hogy a készülék dobozán nem egy európai macsó, hanem egy kínai emberke látható. Bizony-bizony, a Nokia 6708 célközönsége egyértelműen a kínaiakból áll. A finn gyártó hivatalosan nem is forgalmazza hazánkban és a kontinensünkön ezt a telefont, ez azonban természetesen nem jelenti azt, hogy ne lehetne könnyedén beszerezni. Elég például elfáradni az XXL GSM vadonatúj boltjába, ahol gyorsan meg is vásárolható a különc Nokia.

Ha eddig esetleg nem sikerült felkelteni az érdeklődést a Nokia 6708 iránt, akkor talán elég csak annyit megemlítenem, hogy ez azon kevés Nokia telefonok egyike, melyek érintőkijelzővel vannak felvértezve. Ha egyébként egy kicsit böngésszük a világhálót, találhatunk egy a Nokia 6708-ra gyanúsan hasonlító készüléket, még pedig a BenQ P31-et. A hasonlóság nem véletlen, és bizony nem arról van szó, hogy a BenQ lemásolta a Nokiát, hanem éppen fordítva: a Nokia 6708 tulajdonképpen nem más, mint egy álruhába bújtatott (licenszelt) BenQ P31. Eme rövid bevezető után pedig következzék maga a teszt!

Design

Amikor a Nokia 6708-at első alkalommal a kezembe vettem, meglepődve tapasztaltam, hogy ez bizony egy jól megtermett mobiltelefon, mondhatni egy igazi batár készülék. Tény, hogy ez a különcmobil az átlagnál nagyobb mérettel és tömeggel rendelkezik, ez azonban önmagában véve még nem számítana halálos bűnnek. A tervezők azonban a designra sem igazán figyeltek oda, melynek az lett az eredménye, hogy megszületett egy gigantikus és csak viszonylag keveseknek tetsző külsejű telefon.

A kereken 150 gramm tömegű, candybar kialakítású Nokia 6708 egész konkrétan 118 milliméter hosszú, 52 milliméter széles és 18 milliméter vastag. A telefon színvilágát a fehér és az ezüst árnyalatok uralják, az összeszerelési minőségre és a felhasznált anyagokra nem igazán lehet panaszunk. Az illesztések pontosak, használat közben nem nyöszörögnek a műanyagok.

Baloldalt legfelül egy kis funkciógombra lehetünk figyelmesek, mellyel alaphelyzetben a Home funkció, illetve három másodpercnyi nyomvatartást követően a diktafon érhető el közvetlen módon, de gyakorlatilag bármilyen más funkciót beprogramozhatunk rá. Alatta ott a két szokásos hangerőállító gomb, a bal él legalján pedig egy méretes szürke gumifület találunk. Ez alatt lakozik többek közt a bővítőslot, valamint a sajnos nem 3,5, hanem 2,5 milliméteres audiocsatlakozó aljzat. Az ellentétes oldal alsó szekciójában keresendő a kameragomb, a méretes infravörös port pedig a telefon felső élére került. Alul sem Pop-Port-ot, sem pedig hagyományos, köralakú Nokia töltőcsatlakozót nem találunk, helyette viszont kapunk miniUSB és spéci BenQ töltő csatit.

Kijelző, billentyűzet

Nagy mobilra nagy kijelző illik – a Nokia 6708 előlapján egy nem kevesebb mint 38 milliméter széles és 58 milliméter hosszú kijelző trónol, mely természetesen TFT technológiájú, és mint azt már a bevezetőben említettem, érintésérzékeny. A hozzá való ceruza a telefon jobbfelső végéből rántható ki és teleszkópos kialakítású: a kis cerka a megszokottól eltérően nem kettő, hanem három részből áll. Egyébként a legutolsó Nokia, mely érintőkijelzővel rendelkezett, emlékeim szerint a mérsékelt sikerű Nokia 7710-es volt.

A display felbontása némileg elmarad a QVGA szabvány-féle 320×240 képponttól, ezúttal ugyanis egész pontosan 320×208 pixelhez van szerencsénk. Nem mondanám, hogy nem létezik manapság ennél szebb mobiltelefon kijelző, mindenesetre a hétköznapi gyakorlatban tökéletesen megfelelő ez a 65 ezer színárnyalatú panel. A vizuális világ téma- és színbeállításokkal szabható személyre és persze az elmaradhatatlan kijelzővédő sem hiányzik a repertoárból. A Sony Ericsson P910i-re hasonlító menürendszer ikonos és listás megjelenítést támogat, a kijelző felső sorában pedig hat kis ikon látható. Ezek segítségével érhetők el közvetlenül többek közt a telefon funkciók, a névjegyzék, az üzenetek, a naptár, a jegyzetkészítő és maga a főmenü. A Symbian operációs rendszer 7.0 verziójára és az UIQ interfész korábbi, 2.1-es kiadására épülő Nokia 6708 kezelése egyáltalán nem bonyolult, könnyen elsajátítható.

A billentyűzet egy igazi csodabogár. Rögtön az elején feltűnik, hogy az ötirányú navigációs gombot úgy ahogy van, kifelejtették belőle. Kapunk helyette egy vékony kis csíkba betömörítve négy gombot, melyek közül kettő funkciógomb, kettő pedig a hívások kezelésére szolgál. A kék háttérvilágítás gyönyörködteti a szemet, de csak addig, amíg észre nem vesszük, hogy a billentyűkön karakterek hiányában csak és kizárólag számok vannak feltüntetve. Ez nem vicc: a billentyűzeten csak számokat lehet pötyögni, és ha betűket szeretnénk begépelni, ahhoz már az érintőkijelzőt kell segítségül hívnunk. Egyedi, de nem túl értelmes elgondolás.

Kamera

Mivel a gyártók általában nem rejtik véka alá a sok-sok megapixeles felbontású kamerákat és a Nokia 6708 optikája mellett egyetlen ˝X megapixel˝ felirat sem kapott helyet, azonnal felmerült bennem a gyanú, hogy ebbe a készülékbe bizony egy elég karcsú tudású fényképezőgép került. Nem is tévedtem, ugyanis kiderült, hogy az iménti X helyére az 1,3-at kell behelyettesíteni és így megkapjuk, hogy a maximális fotófelbontás 1,3 megapixel, vagyis 1.280×1.024 képpont. Ez bizony manapság már nem nagytudású okostelefonhoz, hanem alsó-középkategóriás egyszerű mobilhoz illő, arról nem is beszélve, hogy autofókusz és makró mód sincs a ketyerében.

További negatívum, hogy az optika egyáltalán nincs megsüllyesztve, így könnyen karcolódik, illetve hiányzik mellőle a LED-segédfény. Ezt némileg kárpótolandó, kapunk éjszakai üzemmódot és elektronikus képstabilizátort, valamint három képminőség beállítást. Sorozatfelvételt is lőhetünk: ilyenkor 6, 9, illetve 16 felvétel készül gyors egymásutánban, igaz a felbontás 640×480 (VGA) pixelre redukálódik. A fotózást segíti, hogy az optika képe a teljes LCD-t betölti, ezenkívül pedig időzítésre és expozíció korrekcióra is képes a szoftver.

Három digitális effekt (fekete/fehér, szépia, negatív) és négy fehéregyensúly opció (napos, felhős, halogén, fluoreszcens) áll rendelkezésünkre, no és persze a videókamkorder mód, mely azonban csak 176×144 pixeles mozgóképeket képes felvenni. Nem valami combos teljesítmény, pláne így 2007 elején.

Szolgáltatások

A bekapcsoláskor kínai és angol nyelvet felajánló Nokia 6708-ban egy háromsávos (900/1800/1900 MHz) GSM modul lakik és a telefon GPRS kompatibilis. Bizony ott a pont mondat végén. És az EDGE? Felejtsd el! Háromgé? Ugyan már! HSDPA? Na ne viccelj! Summa summarum, a Nokia 6708 alaposan elvérzik wireless tantárgyból, még szerencse, hogy egy nyamvadt Bluetooth 1.1 kontroller azért került bele valamilyen úton-módon. A belső memória egyébként közel 20 MB-os kapacitású és SD kártyákkal akár működés közben is bővíthető, ellenben az USB Mass Storage funkcióról ezúttal sajnos le kell mondanunk. A hátlap mögött egy jó nagy kapacitású, 1.240 mAh-s lítium-polimer akkumulátor található, ami adott esetben akár 6 órás beszélgetési-, illetve 275 órás készenléti időt is képes biztosítani.

A telefonkönyv könnyű használatát elősegítendő, három különböző betűméret közül választhatunk, a kontaktjaink pedig az ABC betűi szerint kisebb csoportokba rendeződve tárolódnak, így könnyű keresgélni köztük. A mai elvárásoknak megfelelően nem csak telefonszámokat és neveket, hanem hívóképet, csengőhangot és kisebb jegyzetet is el lehet tárolni a bejegyzésekhez.

Az SMS szerkesztő támogatja a grafikus hangulatjeleket, azonban jobb, ha felkészülünk arra, hogy a betűket csak a virtuális billentyűzeten tudjuk beirogatni, ami ugyebár mindenképpen kétkezes használatot feltételez, illetve ezenkívül még ott a telefon kézírásfelismerő technológiája is. Teljeskörű SMS és MMS támogatást kapunk, az elektronikus levelek csatolmánya pedig maximum 300 KB méretű lehet. A naptár három különböző eseményt támogat, ezenkívül pedig szólnunk kell még QuickWord és QuickExcel szoftverekről, a (nem tudományos) számológépről, a zene- és videólejátszóról, illetve a három gyári játékszoftverről (9 Ball, Stuntcar Extreme, Super Drop Mania).

Konklúzió

A Nokia 6708 elsősorban azoknak ajánlható, akik egy olyan Nokia mobiltelefonnal szeretnék meglepni magukat, melyről teljes bizonyossággal állítható, hogy a világ ezen részén olyan ritka, mint a fehér holló, vagyis korántsem unalmas tucatmodell. Nem mehetünk el azonban szó nélkül amellett, hogy a mára már enyhén elavult 6708-asnak sokkal több olyan vonása van, amiért nem szeretjük, mint amiért igen.

Pozitívum: különleges és ritka telefon, nagyméretű érintőkijelző, egyszerű memóriabővítés, videófelvevős kamera, zene- és videólejátszás, korrekt naptár és telefonkönyv, GPRS, Bluetooth és IrDA, Java MIDP 2.0, e-mail kliens.

Negatívum: nagy méret és tömeg, felejtős billentyűzet, hiányzik az EDGE, a 3G, a HSDPA, a sztereó Bluetooth és az FM rádió, a kamera lehetne jobb minőségű.

A cikk írásának időpontjában a Nokia 6708 az XXL GSM-nél 75-90 ezer forint körüli áron kapható.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés