Connect with us

Hirdetés

technokrata

Iskolaidőben is gondolkozzunk környezettudatosan!

E-Környezetvédelem

Iskolaidőben is gondolkozzunk környezettudatosan!

Fotókredit: Minden Doboz Visszajár

Iskolaidőben is gondolkozzunk környezettudatosan!

Egyetlen aludoboz = sokszoros és végtelen érték. Ami kimarad a tananyagból, pedig hasznos tudnivaló lenne gyerekeknek és szülőknek egyaránt!

Rengeteg olyan apróság van a gyerekek környezettudatosságra való nevelése terén, amit különösebb erőfeszítés nélkül szülőként is megtehetünk és pozitív példamutatással ösztönözhetjük a gyerekeket is: ilyen például az alumínium dobozok szelektív gyűjtése.

Nem szokatlan reggeli utcakép, ahogy felnőttek és gyerekek egyaránt aludobozos itallal a kezükben sietnek az iskolába vagy a munkahelyre. Elfogyasztásuk után azonban, nagy lehet a kísértés, hogy az első szemetesnél gyorsan megszabaduljunk a doboztól, ám ez majdnem a legrosszabb, amit tehetünk. Az alumínium értékes nyersanyag, amellyel sokféle helyen és módon találkozhatunk a mindennapokban, ezért fontos tudatosítani, hogy az alumíniumdoboznak nem a hagyományos szemetesben van a helye, mivel végtelenszer újrahasznosítható nyersanyagról van szó.

Mutassunk jó példát és számoljunk együtt!

A környezettudatosság területén is nagyon fontos a szülői példamutatás. Ha gyermekünk azt látja, hogy mi magunk sem a háztartási hulladékok közé dobjuk az útközben vagy az otthon elfogyasztott aludobozos italok dobozát, hanem külön gyűjtjük, akkor egy idő után ő is így fog dönteni az iskolában, edzés előtt vagy a buszon hazafelé.

Jó ötlet lehet az is, ha beszélgetünk a gyermekünkkel, milyen értékes az alumínium és miért. A kisiskolásoktól még biztosan bezsebelhetünk pár elismerő pillantást, ha elmeséljük, hogy a ma is kapható italosdobozok alapanyagául szolgáló alumínium egy részét több mint 100 éve használják az emberek. Ráadásul a valaha gyártott alumínium 75 százaléka még ma is forgalomban van, és mivel végtelenszer újrahasznosítható, ezért még a jövő generációi számára is értékes nyersanyag lehet. Sőt, az sem elképzelhetetlen, hogy az az aludoboz, amit ma éppen a kezében tartott, pár hónap múlva egy laptop alkatrészeként vagy ismét csomagolóanyagként köszön vissza.

„Alig 60 nap. Ennyi kell ahhoz, hogy a megfelelő helyre került aludoboz az újrahasznosítás folyamata után, ismét a polcokra kerülhessen, új tartalommal megtöltve”

– mondta Vida Péter, az Every Can Counts kezdeményezés magyarországi tagjának, a Minden Doboz Visszajárnak képviselője.

A gyerekeknek is fontos szerepe van

Magyarországon évente több mint 1 milliárd aludobozos terméket bocsátanak ki. Napjainkban az iskolás korosztály is egyre több aludobozos italt fogyaszt, ezért, nagyon fontos, hogy felhívjuk a gyerekek figyelmét is arra, hogy az üres doboznak nem a szemetesben van a helye, hanem az újrahasznosítás körforgásában. Szerencsére sok iskolában már van szelektív gyűjtési lehetőség, azonban, ha ez nem adott, a legegyszerűbb visszatenni az üres dobozt a hátizsákba, és otthon kidobni a megfelelő helyre – egy aludoboz olyan könnyű és kicsi, hogy egészen biztosan jut neki hely.

Az alumíniumnak a könnyűsége mellett vannak még olyan tulajdonságai, ami miatt érdemes ezt a csomagolóanyagot választani: törhetetlen, megőrzi a benne lévő ital ízét és frissességét, ráadásul egy régi doboz újrahasznosítása 95 százalékkal kevesebb energiába kerül, mint egy teljesen új előállítása. Ezeket az előnyöket pedig akkor élvezhetjük hosszútávon, akkor tehetünk a környezetünkért és a fenntarthatóságért a legtöbbet, ha tudatosan gondolkozunk – szülőként és gyerekként is –, saját hulladékaink megfelelő gyűjtéséről.


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További E-Környezetvédelem

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés