Connect with us

Hirdetés

technokrata

Útmutató a napelem inverter működéséhez: mit kell róla tudni?

napelem

E-Környezetvédelem

Útmutató a napelem inverter működéséhez: mit kell róla tudni?

Útmutató a napelem inverter működéséhez: mit kell róla tudni?

Maguk a napelemek a napenergiát elektromos árammá alakítják, de ezt a fogyasztók közvetlenül még nem tudják felhasználni.

A napelem inverterek azok, amelyek olyan árammá alakítják át, amely már a fogyasztóknak is megfelelő. Cikkünk azoknak szól, akik szeretnék közelebbről is megismerni az inverterek működését.

Mi a pontos szerepe az inverternek?

Ez az egyik legfontosabb komponense egy napelemes rendszernek, hiszen a napelemek által biztosított egyenáramot váltakozó árammá alakítják át. Minden otthoni hálózathoz váltakozó áramra van szükség. Az inverter tulajdonképpen használhatóvá teszi a napenergiát.

Hogyan működik egy inverter?

Ez egy nagyon összetett folyamat, bár csak pár alapvető lépésből áll. A napelemek által termelt egyenáram egyből az inverter bemenetéhez kerül. A panelek teljesen változóan gyűjtik be az áramot, hiszen az függ a napsütés intenzitásától. Egy elektronikai analóg az egyenáramon változtatásokat hajt végre. Először váltakozó árammá alakítja át, majd olyan árammá, amelynek feszültsége már megfelelhet a háztartások elektromos hálózati követelményeinek. Maga az inverter az, amely az átalakított áramot bevezeti a központi hálózatba vagy az otthoni elektromos hálózatba. Az így nyert energia már felhasználható arra, hogy az elektromos készülékeket üzemeltethessük.  Ha az inverter rendelkezik beépített monitorozással, akkor a teljesítmény kapcsán előforduló esetleges fennakadások azonnal kiszűrhetők.

Hogyan válasszunk invertert?

A hosszútávú megbízhatóság és a rendszer hatékonysága érdekében nagyon fontos, hogy a számunkra legmegfelelőbb termék mellett tegyük le a voksunkat. Íme néhány fontosabb szempont, amelyet kár szem elől téveszteni.

  • A terméknek meg kell felelniük a rendszer maximális teljesítményének. Ha a kimeneti teljesítmény nem elegendő a háztartási elektromos fogyasztáshoz, akkor az egész rendszer halálra van ítélve. Az stnapelem.hu weboldalon is kiemelik ennek a fontosságát.
  • A magas hatékonysági fokkal működő inverterek növelik az energiaátalakítás hatékonyságát, így a napelemek által termelt energiából sokkal többet tudnak hasznosítani, átalakítani.
  • Általában 10 és 25 év közötti élettartammal rendelkeznek, de érdemes odafigyelni a gyártó által meghatározott garanciális feltételekre is. Válasszunk olyan terméket, amelyre több év garanciát biztosítanak, így biztosak lehetünk a termék minőségében is.
  • A mai modern eszközök már azt is lehetővé teszik, hogy a rendszert monitorozzuk és távolról vezéreljük. Ha az energiahatékonyságot nagymértékben szeretnénk optimalizálni, akkor csak ilyen inverter mellett döntsünk.
  • Vásárlás előtt olvassunk el pár véleményt a termékről, így kizárhatjuk a nem túlzottan megbízható gyártókat. Ha inverterünk nem működik tökéletesen akkor hatalmas teljesítményveszteséget könyvelhetünk el.

Magyarországon a Sofar Solar, az SMA, a Huawei, a Fronius és a Solar Edge inverterek sokak előtt ismerősek lehetnek. Fontos szempont választásnál a teljesítmény, a hatékonyság, az élettartam, a garancia és a monitorozás lehetősége.


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További E-Környezetvédelem

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés