Connect with us
Hirdetés

technokrata

Téli gumi nyáron? Komoly veszélyeket rejthet!

Garázs

Téli gumi nyáron? Komoly veszélyeket rejthet!

Téli gumi nyáron? Komoly veszélyeket rejthet!

Sokan gondolják, a téli-nyári gumiabroncscsere egy jól sikerült marketingfogás. Ennél nagyobbat azonban nem is tévedhetnének, hiszen az adott évszakhoz való abroncs használata jelentősen csökkenti a baleset kockázatát.

Ahogy berobban a nyár, mindannyian izgatottan készülünk hosszabb hétvégi utazásokra, nyaralásokra, napsütéses autós kirándulásokra. A nyári hónapok azonban nem csak a szabadságról és a kalandokról szólnak, fontos, hogy mindezt biztonságosan tegyük, beleértve a közlekedést is. Így a nagy melegben nemcsak saját szervezetünkre, hanem autónk megfelelő működtetésére és karbantartására is fokozottan figyelnünk kell.

Ne feledkezzünk meg a nyári abroncsról

Annak érdekében, hogy pontosabb képet kapjunk a nyári gumiabroncsok fontosságáról, megkerestük a Hankook Tire Budapest Kft. műszaki vevőszolgálatának vezetőjét, Tomin Istvánt, és megkértük, hogy magyarázza el, valójában miért van szükség nyári gumiabroncsra:

„Forró időjárásban a téli abroncsok használata valós veszélyeket rejthet. A téli gumikeveréket jóval alacsonyabb hőmérsékletre tervezték, így a forró aszfalton akár 40-60 C°-al a normál működési hőmérsékletük felett kell megfogniuk az autót. A lágy gumikeverék és a lamellákkal teletüzdelt mintázat ebben a hőmérsékleti tartományban már túlságosan deformálódik, ami a menettulajdonságok jelentős romlását eredményezi. A tesztek is azt mutatják, hogy nyáron téli abroncsok használata esetén jelentősen megnő a féktávolság, csökken a kanyarstabilitás és a kezelhetőség. Ez komoly balesetveszélyt jelenthet, különösen hirtelen fékezésnél vagy kanyarodásnál. Ezért az iparági standardokat követve mi is nyomatékosan javasoljuk az abroncsok cseréjét, amennyiben a napi átlag hőmérséklet huzamosabb ideig 7 Celsius fok fölé emelkedik”

– mondta el a Hankook szakértője.

A nyári gumiabroncsok számos olyan tulajdonsággal bírnak, amelyek különösen fontosak a közlekedés biztonsága és a járművek teljesítménye szempontjából. Kiváló tapadást biztosítanak a futófelület


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További Garázs

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés
Hirdetés