Connect with us

Hirdetés

technokrata

Bruttó elszámolás mellett is megéri napelem-rendszert telepíteni

napelemes

E-Környezetvédelem

Bruttó elszámolás mellett is megéri napelem-rendszert telepíteni

Fotókredit: KRQ

Bruttó elszámolás mellett is megéri napelem-rendszert telepíteni

A jelenlegi szabályozás szerint, aki 2024. január 1. után létesít háztartási méretű napelemes rendszert, már csak a kedvezőtlenebb bruttó elszámolás alapján használhatja azt. Energiatárolással és rendszer-optimalizálással azonban továbbra is megéri a napelemes beruházás.

Mivel a napelem-rendszer telepítése hosszú távra szóló beruházás, érdemes kiszámolni annak megtérülési idejét a bruttó elszámolás feltételei mentén. Szenyán Endre, az A1 Solar Kft. ügyvezetője adatokkal alátámasztott példán mutatja be, mik a választási lehetőségeink a jelenlegi keretek között. Óriási probléma, hogy továbbra sem jelent meg hivatalosan, hogy mennyiért fogják a megtermelt energiát átvenni, de a feltételezések szerint 5 forint körül fog alakulni. Bár az ár rendkívül alacsony, jelen cikkben ezzel kalkulálunk.

„Ha hagyományos, nem hibrid rendszert telepítünk, nem tudunk közvetlenül energiát eltárolni, s minden egyes, a háztartásban megtermelt, és el nem használt kWh-t visszatáplálunk a villamos hálózatra, amiért a szolgáltatótól 5 forintot kapunk, kilowattóránként. Amikor nekünk van szükségünk áramra, rezsi-csökkentett áron 35 forintért, felette pedig 70 forintért vásárolunk ugyanennyi energiát. A beruházás megtérülési ideje így 20 év is lehet, vagyis ez a módozat a legrosszabb választási lehetőségünk”

– vázolta a szakértő. Szavai szerint legjobban akkor jár a fogyasztó, ha a rendszere által megtermelt, de el nem használt energiát elraktározza, s amikor a napelemek termelése kisebb, mint a fogyasztás, akkor ebből vételez, nem pedig a szolgáltatótól.

A fejlettebb inverter és akkumulátor-egység képes arra, hogy egy előre meghatározott programmal napközben előnyben részesítse az akkumulátor töltését és csak a felesleget táplálja vissza a hálózatba.

„A paletta ezen a téren egyre szélesebb, a mi tesztjeink alapján azonban számtalan rugalmas beállítási lehetőségével kimagaslik közülük a német gyökerű Sunways gyártó”

– mondta Szenyán Endre.

Az áram tárolásán túl jó megoldás a fölösleges energiát hőként tárolni, majd azt éjszaka felhasználni. Az akkumulátorral kiegészült hibrid inverteres kombinációt tovább optimalizálhatjuk egy külön eszközzel, vagy egy okosotthon-központra telepített szoftverrel: egy egyszerű, de sok jövőbeli bővítési lehetőséget nyújtó központ és néhány okos dugalj elegendő az alapszintű optimalizáláshoz, s maga a beruházás nagyjából 200 ezer forintba kerül.

Tovább elemezve a napelemes rendszerek megtérülési mutatóit, a számok alapján egy hagyományos, körülbelül kétmillió forintos beruházással létrehozott 5 kW-os rendszer a korábbi, szaldó alapú elszámolás alapján 8-9 év alatt térül meg. Egy ugyanekkora hibrid inverteres rendszer kiépítése 5 kWh akkumulátorral nagyságrendileg 3 millió 200 ezer forint: ennek megtérülése a mostani jogi feltételek mellett, jó optimalizálással 13-14 évre tehető, ám a várhatóan magasabb energiaárak mellett ez a felére, harmadára eshet. További, a megtérülési időt csökkentő tényező lehet az energia-közösségek létrejötte: ennek jogi hátterét az illetékes minisztérium ígérete szerint még az idén kidolgozzák.

„A fenti példákból jól látszik, hogy bár lassabban, de továbbra is megtérülő beruházás a napelemes rendszer telepítése. Összetettebb, bonyolultabb rendszerekről van szó, ehhez nagy szaktudás és tapasztalat szükséges, s már a tervezésnél körültekintően kell eljárni. Ezért különösen fontos, hogy olyan napelemes céget válasszunk, amely régóta jelen van a piacon, erős referenciákkal rendelkezik, minőségi alapanyagokkal dolgozik, s magasan kvalifikált szakemberek végzik a munkát a tervezéstől a kivitelezésig”

– hívta fel a figyelmet a szakértő.


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További E-Környezetvédelem

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés