Connect with us

Hirdetés

technokrata

Boldog születésnapot! A Google elmúlt 13 éve

Dotkom

Boldog születésnapot! A Google elmúlt 13 éve

A héten ünnepelte a Google 13. születésnapját. Tizenhárom éve egy új vállalat alakult azzal a céllal, hogy mindenki számára összesítse és hozzáférhetővé tegye a világ összes információját. A becslések szerint ehhez 300 évre van szükség. De nézzük is meg ez alkalomból, mit értek el 2011-re.

A Google ötlete a Stanford Egyetem Informatikai Tanszékén született meg, két másod diplomás hallgató, Larry Page és Sergei Brin fejében. Az első keresőmotort hétköznapi számítógépekből rakták össze, de amikor már elfogyott a pénzügyi keretük, rájöttek, hogy sokkal olcsóbb, ha csak merevlemezeket vásárolnak és a gépházat játékkockákból állítják össze, így ugyanannyi pénzből több tárhelyhez jutottak. A BackRub nevű algoritmusuk segítségével pedig létrehozták a Google-keresőmotort, mely matematikai algoritmusa az internetes oldalak kereszthivatkozási száma alapján működött. Ekkor úgy döntöttek, hogy később fejezik be az egyetemet, hogy a cégükre koncentrálhassanak, így az első irodájuk egy lakóingatlan volt (amihez persze járt egy garázs is). A következő irodájuk Palo Alto belvárosában volt, de a cég masszív létszámnövekedése után megint kénytelenek voltak költözni. A sok költözés után pedig eljutottak a saját épületükbe, a szilícium-völgyi Google Plexbe, ahol minden dolgozónak a munkaidő 20%-át azzal kell töltenie, amit igazán szeret (például a hobbijával).

Évről évre

1998-ban indultak a kaliforniai Palo Altoban, 2000-re elérték azt, hogy a Google legyen a világ legnagyobb keresőmotorja. Ezzel egy időben bemutatkozott a Google Toolbar is, mely képes volt a legtöbb böngészőbe beépülni. Az év végére elérték az 1 milliárd találati lehetőséget.

2001-ben elindult a képkereső szolgáltatásuk, és talán ennek köszönhetően immár 3 milliárd találat közül rangsorolt a kereső.

2002 elején debütált a fizetős Google Search Appliance, mellyel a nagyvállalati keresést tették hihetetlenül kényelmessé (például az intraneten). Ez egyben egy hardver-szoftver megoldás volt a nagyvállalatok részére, melynek hardveri partnere a Dell volt (Power Edge R710).

2003 februárjában felvásárolták a Pyra Labs-tól a Blogger nevű oldalt, amelyen azokat a bejegyzéseket láthatjuk bélyegképként (hírfolyamként) megjelenni, amelyek minket érdekelnek (stílus vagy feliratkozás alapján).

2004 izgalmas év volt a vállalat életében ugyanis az év közepe táján elindult egy olyan szolgáltatás, aminek nem jósoltak nagy jövőt a piacon: bemutatkozott a Gmail. Az idő bebizonyította, hogy a sok email szolgáltató közül az egyik legismertebbé és legnagyobbá nőhette ki magát, miközben az akkori nagyok közül sok elhullott vagy összement az idők folyamán. Például hány hotmail-es ismerőse van egy embernek manapság? Emellett felvásárolta a népszerű közösségi képmegosztó portált, a Picasa-t és elindult a szintén felvásárolt Keyholes-ból átalakult Google Desktop Search. Az év végére már 8 milliárd találat állt a keresőmotor rendelkezésére.

2005-ben elindult a Google Earth, a Maps, a Talk, a Video, a Desktop és a Book Search. Nem elhanyagolható, hogy az év közepén a keresőóriás felvásárolta egy kis Palo Alto-i céget, a 2003-ban alapított Android Inc.-et. Igen, azt a céget, akiknek köszönheti mindenki azt a bizonyos mobil operációs rendszert. A Google Video ma már nem létezik, helyét egy későbbi szerzemény vette át, holott annak vetélytársaként indult el.

2006: A kolorádói Last Software fejlesztése, a SketchUp, mely egy 3D-s modellező program volt, felkeltette a Google figyelmét és ebben az évben fel is vásárolta az egész céget. Jelenleg a Google Maps-be van integrálva. Itt nem ér véget az év, ugyanis 2006 novemberében 1,65 milliárd dollárért megvették az ekkor még alig másfél éves YouTube-ot (2005. február 14-én indult), ami azóta a világ legnépszerűbb videómegosztó portálja lett. Az első videót 2005. április 23-án töltötték fel, melynek témája a film hőskorát idézi: Én az állatkertben. Akár egy Edwin Porter-film címe is lehetne.

2007 elején bemutatták az előző évben felvásárolt program új verzióját, a Google Sketchup 6-ot, emellett felvásárolták az Adscape-et (egy san fransiscoi in-game hirdetési cég terméke), a Trendalyzer-t (animációkon és statisztikákon alapuló információmegjelenítő szoftver) és a DoubleClick-et 3,1 milliárd dollárért.

2008-ban amellett, hogy az év közepére elérték az egy trilliárdodik találati lehetőséget a Google-n keresztül, szeptember 2-án bemutatkozott a nyílt forráskódú Chrome, ami bár megjelenésekor még igazán gyengének bizonyult (Windowsra írt béta verzió volt), ma már azonban 23%-os részesedést mondhat magának a böngészők piacán.

2009-ben bemutatkozott a Google saját operációs rendszere, a Linux alapú Chrome OS, amit kifejezetten netbookokra szántak. Idén a Samsung és az Acer készített is olyan eszközöket, amiken ez az operációs rendszer fut. Emellett a felvásárlási láz tovább égett a keresőóriásban, így 750 millió dollárért megvette az AdMob-ot, mely egy mobiltelefonos hirdetési platform, mely minden OS-en működik. Eleinte az Apple is érdeklődött a cég iránt, de ők végül megcsinálták az iAd-et.

2010-ben megjelent az első androidos (2.1) okostelefon, a Google Nexus One, melyet a tajvani HTC gyártott le a cégnek (kódneve a HTC Passion, azaz Szenvedély volt). Ára 529 dollár volt. Eközben augusztus 4.-én 182 millió dollárért felvásárolta a Slide-ot.

És elérkeztünk az idei évhez, melyben a legnagyobb durranása a Google-nek az volt, hogy rekordösszegért, 8.8 milliárd dollárét felvásárolta a Motorola mobil és tablet részlegét. Ennek hatására sok mobilgyártó attól fél, hogy a Google kisajátítja Androidot és más megoldás után kell nézniük. Bárhogy is legyen, a fejlődés nem áll meg a cégnél, a 300 évből 13 már elrepült és számos meglepetést tartogathat a közeljövő.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés