Connect with us

Hirdetés

technokrata

Lehet korrupt politikusokról írni Kínában

Dotkom

Lehet korrupt politikusokról írni Kínában

Két a kormányzati korrupcióról író bloggert is felmentettek a rágalmazás vádja alól a közelmúltban, Kínában. Elképzelhető, hogy az internetet felügyelő hatóság enyhíteni fogja a cenzúrát az ázsiai országban.

Felmentettek két kínai bloggert a rágalmazás vádja alól az ázsiai ország Henan tartományában, a közelmúltban, akik egymástól függetlenül a kormányzati korrupcióról írtak. A két eset alapján elemzők elképzelhetőnek tartják, hogy a kínai vezetés az interneten megjelent írások cenzúrájának az enyhítésére készül.

A két blogger csupán helyi politikai ügyekről írt a neten; az egyikük bejegyzései arról szóltak, hogy a falujában a választásokon az ellenfelére többen szavaztak, mint ahányan laknak a településen, a másik pedig a helyi vezetők földügyleteit tárta fel a blogján. Henan tartomány rendőrségének a vezetője megerősítette a bloggerek felmentéséről szóló hírt, további részletek azonban nem volt hajlandó elárulni az IDG tudósítójának.

Az interneten megjelenő szövegeket folyamatosan vizsgálják a hatóságok Kínában, és a kényes politikai kérdésekben a nem a hivatalos véleményt tükröző írásokat azonnal törlik. Az online tartalmak ellenőrzésében gyakran az internetes cégek is segítsenek a kormányzatnak, mivel súlyos büntetésre számíthatnak azok a vállalkozások, akik a honlapjaikon lehetőséget biztosítottak az ellenzéki vélemények megjelentetésére. Elemzők szerint azonban elképzelhető, hogy a kormányzati szigor kismértékben enyhülni fog a jövőben.

“Nem tartom kizártnak, hogy a kormányzat rájött, hogy a szólásszabadság biztosítása, bizonyos esetekben az érdekében állhat. A helyi politika korruptsága zavarja a párt felső vezetését is, és ennek visszaszorításában segíthet a nagyobb nyilvánosság, ezért elképzelhetőnek tartom, hogy a vidéki tisztségviselők kritikáját lehetővé teszik majd a hatóságok. Ugyanakkor a politikai rendszer vagy pártvezetés kritikáját továbbra sem fogják megengedni:”- mondta el Joshua Rosenzweig a Dui Hua emberi jogi szervezet elemzője.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés