Connect with us

Hirdetés

technokrata

Filmeken és zenéken vitázik az amerikai és a kínai vezetés

Dotkom

Filmeken és zenéken vitázik az amerikai és a kínai vezetés

A Kereskedelmi Világszervezet a kulturális termékek importját korlátozó intézkedéseinek az eltörlésére szólította fel a kínai kormányt. Az ázsiai ország vezetése valószínűleg fellebbezni fog a döntés ellen.

Elképzelhető, hogy Kína fellebbezni fog a Kereskedelmi Világszervezet szerdai döntése ellen, amely a filmek zenék és könyvek importját korlátozó intézkedéseinek az eltörlésére szólította fel az ázsiai ország vezetését. “Kína semmilyen módon nem akadályozza az érintett termékek behozatalát. Alaposan meg fogjuk vizsgálni a szakértői csoport döntését és elképzelhetőnek tartom, hogy fellebbezünk ellene”- olvasható a kínai Kereskedelmi Minisztérium közleményében.

Amikor Kína csatlakozott a Kereskedelmi Világszervezethez 2001-ben, belegyezett, hogy egyenlő feltételeket biztosít a külföldi és a belföldi cégek termékeinek, a szervezet szerint azonban a kulturális termékek piacán az ázsiai ország ezt máig nem tette meg. Kínában az importált kulturális termékeket csak a kormány által kijelölt cégek forgalmazhatják, bizonyos zenék vagy filmek behozatalát pedig korábban megtiltotta a kormány, ez ellen tiltakozott Amerika a Kereskedelmi Világszervezetnél.

Az Egyesült Államok a világ legnagyobb kulturális termék exportőrének számít, és a kereskedelmi korlátok feloldásától, az eladásainak a fellendülését reméli az ázsiai országban, amely csökkenthetné a több milliárd dolláros kereskedelmi mérleg hiányát Kínával szemben. Nem biztos azonban, hogy, ha az ázsiai ország minden korlátozást eltörölne, akkor valóban több amerikai filmet és zenét vásárolnának a kínaiak.

Az ázsiai országban ugyanis rendkívül könnyű hozzájutni a filmek és zenék kalózmásolataihoz és az utcán és boltokban is meg lehet vásárolni őket. Attól, hogy több helyen vásárolhatnának eredeti DVD-ket és CD-ket a kínaiak, még nem biztos, hogy hajlandóak lennének, az illegális másolatok árának a többszörösét kifizetni ezekért a termékekért. Bár az Egyesült Államok azt állítja, hogy a kereskedelmi korlátozások hozzájárulnak a feketepiac virágzásához az ázsiai országban, a kereslet inkább azért magas az illegális másolatok iránt Kínában, mert az évi átlagkereset 3000 dollár körül van, amiből viszonylag kevés eredeti DVD-t tudnak venni az emberek.

Mindezt több amerikai cég is belátta, sok új hollywoodi film legális dvd-jéhez például már három dollárért is hozzá lehet jutni Kínában. A legnagyobb kiadók pedig a Google kínai oldalán keresztül, ingyen letölthetővé tették a zenéik többségét, az oldal reklámbevételének egy részéért cserébe.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés