Connect with us

Hirdetés

technokrata

Hackerek támadták a parlamentet

Dotkom

Hackerek támadták a parlamentet

IT-biztonsággal foglalkozó szakértők elismerték, hogy a tavalyi év végén felbukkant Windows-hibára alapozva támadás érte a Brit Parlamentet.

Elismerte a többek között az Egyesült Királyság e-mailszűrését is biztosító Messagelabs, hogy több minisztériumot, kormányzati szervet is e-mailes támadás ért az év elején. Elektronikus levelek segítségével próbálták meg a támadók átvenni az ellenőrzést az érintett számítógépeken. Ehhez az akkor ismertté vált, Windows Meta File-ban levő hibát igyekeztek kiaknázni. A támadás az újév beköszöntekor, január 2-án érte a brit vezetést; eredetét Kínába vezették vissza, mondta Mark Toshack, a Messagelabs antivírus működésért felelős menedzsere. A szakértő kihangsúlyozta, hogy az e-maileket még azelőtt elcsípték, mielőtt elérték volna a kormányzati rendszereket.

„A támadás kétségtelenül Kínából jött – azért tudjuk, mert logoltuk az IP-címeket. [..] A levelek nem jutottak át. A kormányzat mindaddig nem is szerzett tudomást a történtekről, amíg mi nem tájékoztattuk őket.” – mondta Toshack.

Windows Meta File

Maga a WMF probléma olyan szoftverfunkcióból adódik, amelyet annak eredeti felhasználási módjától eltérően alkalmaznak. A WMF funkció tulajdonképpen lehetővé teszi, hogy a képállományok kódot tartalmazhassanak, melyeket aztán futtatni lehet a PC-n. Ez voltaképpen nem hiba, hanem egy elavult programozói, fejlesztői elgondolás eredménye. A nyilvánosság egyébként a Windows 3.0-s változatának megjelenésével, 1990-ben ismerkedhetett meg a WMF-fel, melyek a túlságosan nagy képek feldolgozásának felfüggesztését hivatottak segíteni a lassú rendszereken. Akkoriban azonban még nem volt olyan fontos az információbiztonság, mint napjainkban, így senki nem gondolta, hogy ez egyszer hackerek eszközévé válhat.

Az eset súlyosságát jól jelezte, hogy a redmondi szoftverfejlesztő vállalat annak ellenére kiadta (január 5-én) a „sebezhetőségre” készített javítást, hogy a szokásos, havi rendszerességgel zajló patch-elési ciklus újabb állomásától már csak napok választották el a felhasználókat. A Microsoft szóvivőinek bejelentése szerint ez volt a leggyorsabb biztonsági frissítés, amit valaha is megjelentettek: a hiba kiderülését követő tizedik napon már letölthető, telepíthető volt az elkészített, letesztelt patch.

Social engineering

Visszatérve a brit esetre: a támadók által küldött e-mailek olyan, úgynevezett social engineering technikát alkalmazó elektronikus levelekkel „bombázták” meg a kormányzati szerveknél dolgozókat, melyek a csatolmány megnyitására buzdították őket. Ebben a WMF/Setabortproc trójai program bújt meg, ám a Messagelabs szűrőtechnológiájának köszönhetően végül nem tudott aktivizálódni. Ha azonban bejutott volna a kormányzati rendszerekbe, akkor lehetővé tette volna a hackerek számára a számítógépeken tárolt állományok megnézését, billentyűzetleütést figyelő programok (keylogger) telepítését, titkos és bizalmas adatokat védő kormányzati jelszavak megszerzését.

Maga a támadás egyébként 70 ember ellen irányult; a map.wmf állományt csatolmányként hordozó e-mail pedig a következő szöveget tartalmazta: “Attached is the digital map for you. You should meet that man at those points separately. Delete the map thereafter. Good luck. Tommy”



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés