Connect with us

technokrata

Teszt: Fujitsu Celsius H760 – Az ideális munkaerő

fujitsucelsiush760

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Celsius H760 – Az ideális munkaerő

A Fujitsu már több ízben is komoly erőműveket küldött a szerkesztőségünkbe, de a legújabb Celsius sorozatú, H760-as modell mindegyiken túltesz. A nem is hagyományos laptopként, hanem mobil munkaállomásként aposztrofált készülék ugyanis rendkívül erős hardverrel rendelkezik, méghozzá úgy, hogy közben hordozható maradt.

Nem apró!

Bár kétségtelen, hogy a Celsius H760-as hordozható, a 2,75 kg-os súlya, és 35 mm-es vastagsága jeletősen meghaladja az átlagot. Ez persze nem azt jelenti, hogy ne lenne elviselhető, csak azonnal érzi az ember, hogy itt valami többről van szó. Pedig szó sincs róla, hogy a mérnökök ne adtak volna bele mindent a könnyítésbe, hiszen a készülék vázának legnagyobb részét magnézium alkotja, a fedlap és a csuklótámasz pedig alumíniumból készült. Az újdonság tehát rendkívül masszív, a vásárló így úgy érezheti, hogy az örökkévalóságnak vásárolta legújabb eszközét.

39410_39004_G4319_CELSIUS_H760_right_side_Win10_2000x1240-1

Dicséret illeti még a szemkápráztató, 15,6 colos, 4K felbontású képernyőt is, az IPS panellel rendelkező, matt egység ugyanis rendkívül szép színekkel operál és a betekintési szöge is kiváló. Alapáron ugyan “csak” Full HD felbontású kijelző jár a H760-ashoz, de én mindenképpen kifizetném a 3840 x 2160 pixeles megjelenítő felárát.  Sőt, a csuklónak köszönhetően a kijelző 180 fokig kihajtható, azaz biztosan megtaláljuk a számunkra megfelelő pozíciót. A megjelenítő alatt a QWERTY gombsorral is ellátott, teljes értékű billentyűzetet találjuk, amelyhez egy piros betét is tartozik, ezzel ügyesen dobták fel a fekete-szürke formavilágot.

39008_CELSIUS_H760_-_dynamic

Ezen a területen találjuk még az elfogadható méretű, többujjas használatra is képes, ám valamiért fizikai gombokkal is ellátott touchpadet (erről már leszoktak a gyártók a legtöbbnél az üveg burkolat alatt van minden) és a PalmSecure vénaszkennert, amely a hagyományos ujjlenyomat-olvasóknál jobb hatásfokkal működik. Ez ugyanis nemcsak egy ujjat, hanem a tenyér teljes érhálózatát figyeli, méghozzá úgy, hogy egyetlen másodperc alatt 5 millió pontot azonosít. Nem meglepő, hogy a csatlakozók oldalra kerültek, a két USB 3.0, egy USB 2.0, egy VGA, egy Ethernet, egy DisplayPort, két jack és egy töltő port mellett még egy USB-C foglalat is található. Nem hagyták le még az SD és SmartCard olvasót sem, a HDMI viszont sajnálatos módon kimaradt. Ha valaki könnyebbé tenné a készülékét, az bizonyosan élvezni fogja, hogy az a DVD-író mindenestül kivehető, a helyét pedig vagy egy üres, súlycsökkentést szolgáló modullal, vagy egy extra akkumulátorral “tölthetjük fel”.

39006_CELSIUS_H760_-_interfaces_lpr

Ha már itt járunk, megemlíteném, hogy az alap egység sem kicsi, hiszen 71 wattórás egységet préseltek be a készülékházba a japán mérnökök. Érdekesség, hogy nem oldalt, hanem épp az akkumulátor mögött kapott helyet a SIM-kártya foglalata. Ahogyan az aksi, úgy a merevlemez és a RAM modulokat védő fedél is könnyedén eltávolítható, így ha időközben bővítenénk a készüléket, azt gond nélkül megtehetjük.

Elképesztően erős

Tesztkészülékünknél nem bízták a véletlenre, a masszív készülékház ugyanis az Intel négymagos, Xeon E3-as processzorát rejti, amely alaphelyzetben 2,9 GHz-es órajelen működik, de akár 3,8 GHz-es túlhajtásra is képes, ha a feladat úgy kívánja. Az ebben lévő HD Graphics P5300-as integrált grafikus chip mellé még az Nvidia Quadro M2000M típusú VGA is beépítésre került. Ha pedig mindez nem lenne elég, akkor még 32 GB RAM is került a 256 GB-os SSD-vel is osztozó burkolat alá, azaz nyugodtan mondhatjuk, hogy elképesztően erős készülékről beszélünk.

39376_FUJITSU_CELSIUS_H760_-_right_view_-_ABC

Akadásnak, megingásnak nyoma sincs, a Windows 10 csak kevés számítógépen érzi ilyen jól magát. Talán nem véletlen, hogy átlagos felhasználás mellett (ebbe egy 4K-s film megnézése is beletartozik), néma csöndben teszi a dolgát a készülék, hangot és érezhető melegedést csak videóvágás vagy izmosabb játék során tapasztalunk, ilyenkor azért jelzi az eszköz, hogy “zajlik a meló”.

39412_39003_G4318_CELSIUS_H760_front_view_Win10_2000x1240-1

Hasznos, hogy ha sokat használjuk út közben (és miért ne tennék?), a Fujitsu újdonságát, akkor előfordulhat, hogy a ventillátor körül rengeteg por gyűlik fel. Szerencsére ezt egy fedél eltávolítása után orvosolhatjuk, hiszen lehetőség van a hőleadó hűtőborda portalanítására. Apropó út közbeni használat, megemlíteném, hogy a 71 Wh-ás akkumulátor igencsak jól működteti a munkaállomást, nálam közepesnél valamivel nagyobb fényerővel, átlagos használat mellett 4 órán át működött a H760-as, de ez akár 5-6 óráig is kihúzható, értelemszerűen visszafogottabb használattal.

Nem lehet belekötni

Na jó, ez azért nem igaz, a HDMI port hiánya és a legtöbb Ultrabookénál gyengébb touchpadot azért érheti némi kiritka, de gyakorlatilag ennyivel elintézhető a Fujitsu H760-asra szánt negatív kommentek száma. A gyönyörű kijelző, a masszív építési minőség és az elképesztően erős hardver ideális munkaállomást varázsol a H760-osból, így gyakorlatilag csak az ár az, ami eltántoríthatja a vevőket. A sorozat körülbelül fél millió forinttól indul, de ez lazán 1 millió fölé is mehet, tesztalanyunk is ez utóbbi kategóriában játszott. Nem olcsó tehát a Fujitsu újdonsága, de akinek hordozható munkaállomásra van szüksége és nem elégszik meg a közepessel, az biztosan jól jár majd a modellel.Szólj hozzá!

További Laptop tesztek

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd