Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Fujitsu DISPLAY P27-T-7 UHD – A lényeg a részletekben rejlik

Tesztek

Teszt: Fujitsu DISPLAY P27-T-7 UHD – A lényeg a részletekben rejlik

Teszt: Fujitsu DISPLAY P27-T-7 UHD – A lényeg a részletekben rejlik

Leteszteltük a Fujitsu 4K felbontású monitorát.

A Fujitsu-tól már megszokhattuk, hogy mindig valamilyen különlegességet küldenek hozzánk, legyen szó akár egy erős, az adataink védelmét biztosító hordozható munkaállomásról vagy épp egy Németországban készített, irodai erőgépről. Ezúttal egy igen méretes, 4K felbontású, 27 colos monitor érkezett hozzám.

Tartozékok

A jókora képernyő alaposan becsomagolva érkezett, természetesen a fóliával sem spóroltak rajta. A készülék mellé egy DisplayPort, egy DVI-D, egy USB és egy audio kábelt csomagoltak a gyártó munkatársai, illetve a használati útmutató és egy, a drivereket tartalmazó CD is bekerült a dobozba.

fujitsumonitor1

Külső

A P27T-t-7 UHD gyakorlatilag bárhol megállja a helyét, ez pedig a komoly talpnak is köszönhető, amivel stabilan áll az asztalon a megjelenítő. Ha már itt járunk, érdemes megemlíteni, hogy a panelt tartó zsanér forgatható, azaz akár portré, akár hagyományos megjelenítést is választhatunk, attól függően, hogy épp mire van szükségünk. Emellett még a magasság is állítható, így mindenki megtalálhatja a számára ideális beállítást. A stabilitás mellett a letisztult formaterv is szembeötlő, a cél egyértelműen az volt, hogy irodai és otthoni környezetben is jól mutasson a monitor.

fujitsumonitor4

Sikerült egy kis extrát is belecsempészni a letisztult formatervbe, több helyen piros betétekkel találkozunk, amik kiemelik az egyhangú és unalmas monitorok közül. Az elülső oldalt értelemszerűen a képernyő uralja, alatta pedig érintőgombokat találunk, ezekkel léphetünk be a menübe, illetve válthatunk forrást. Kamera sajnos nincs, szerintem ez bőven elférhetett volna, bezzeg a hangszóróknak jutott hely. A kamera hiányát a csatlakozók számával pótolták, van belőlük bőséggel. A DVI-D mellett DisplayPort (1.2-es verzió), HDMI (1.4-es kiadás) és VGA bemenetek állnak a rendelkezésünkre. A megjelenítés mellett az adatmegosztás is a monitor egyik erőssége, ezért 2 USB csatlakozót kapunk, ezekre további eszközöket köthetünk rá.

Képminőség

Talán nem meglepő, hogy sokat vártam a Fujitsu készülékétől, hiszen egy felsőkategóriás, professzionális eszközről van szó. Szerencsére nem okozott csalódást akkor sem, amikor élesben kellett megmutatnia képességeit. A LED háttérvilágítású modell már az első bekapcsolás után nyilvánvalóvá teszi, hogy hova szánták, hiszen irodai, azaz office módban kapcsol be, a színhőmérsékletet pedig 6500K-re állították be a gyárban. Nem maradhatott ki az Eco üzemmód sem, ilyenkor a fényerőt 45%-ra veszi vissza a rendszer. Ennél hasznosabb a beépített fényérzékelő, ez ugyanis az aktuális környezetnek megfelelően állítja a képernyő megvilágításának erősségét.

fujitsumonitor3

Aktiválhatunk egy úgynevezett sRGB módot is, ez nem a fényerővel, hanem a színekkel variál, ilyenkor a szabványoknak megfelelő színtért használja, amivel biztosak lehetünk abban, hogy ugyanaz az árnyalat jelenik majd meg a televízió, az okostelefon vagy épp a tablet képernyőin is, tehát grafikus munkák során jól jöhet. Persze én inkább az office módot használtam, ilyenkor a lehető legtöbbet mutatta meg magából a Fujitsu P27T-7 UHD-es. Tette mindezt úgy, hogy az IPS panelnek köszönhetően nagyon jók a betekintési szögek, azaz nem kell attól tartani, hogy oldalról nézve már torzult színekkel találkozunk. Ehhez kapcsolódva kiemelném, hogy a színátmeneteket rendkívül szépen jeleníti meg, sávosodásnak, képhibának nyoma sincs. A háttérvilágítás is homogén, azaz szabad szemmel nem fedezhetünk fel foltokat a sötét képeken.

fujitsumonitor2

Fontosnak tartom kiemelni, hogy a monitor képességeinek teljeskörű megismeréséhez olyan eszközre van szükség, amely 4K-s felbontást is támogat. Ez nem túlságosan általános még így 2016 második felében sem, de az általam használt MacBook Pro már elboldogul vele. Aki nem járt ilyen jól, de mégis hosszútávra tervezne, annak jó hír, hogy alacsonyabb felbontással is üzemelhet a monitor, sőt! A mérnökök ugyanis beépítettek egy olyan képélesség szabályzó algoritmust, amely ilyen esetben igyekszik csökkenteni a pixelezettséget. Ennek mértéke állítható, bár tapasztalataim alapján azért nem szabad túlzásba esni, hiszen hamar elmosódottá válnak a részletek.

fujitsumonitor5

Érdekesség, hogy a P27T-7 UHD-es megfelel a DICOM (digitális képkezelés és kommunikáció az orvostudományban) szürkeárnyalatos szabványának is, azaz még orvosi felhasználásra is ajánlható. Ez azt jelenti, hogy a leleteken lévő részletek is pontosan kivehetőek, így a doktor megbízhat abban, hogy pontosan azt látja, amit látnia kell. Ez már tényleg nem általános képesség, a legtöbb monitor elbukna hasonló környezetben.

Hasonlóan az előzőkhöz, az egész napos működés sem általános, márpedig a Fujitsu úgy fejlesztette ki a P27T-7 UHD-t-est, hogy az 24/7-es üzemben is sokáig használható maradjon, így akár még gyárakban is nagy hasznát vehetik a 4K felbontású készüléknek.

Végítélet

A Fujitsu modellje tehát messze túlmutat az átlagos irodai felhasználáson, legyen szó akár képszerkesztésről, orvosi szakterületen való felhasználásról, vagy épp egy gépsor melletti üzemről, ez a monitor biztosan hosszú távon szolgálja majd a gazdáját. Ennek fényében nem meglepő, hogy körülbelül 200 ezer forintot kell fizetnünk érte, de legalább annyival jobb is egy átlagos kijelzőnél, mint amennyivel többe kerül. A tesztidőszak alatt gyorsan belopta magát a szívembe, így azt tudom mondani, hogy aki nem sajnálja a pénzt egy jó monitorra, az bátran vegye szemügyre a Fujitsu felsőkategóriás készülékét, nem fog csalódni benne!



Szólj hozzá!

További Tesztek

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés