Connect with us

technokrata

Teszt: Apple iPhone 5 – hyper hyper!

iphone-5-xl

Mobil tesztek

Teszt: Apple iPhone 5 – hyper hyper!

Az Apple idén szeptemberben bemutatott iPhone 5-öse igazán szépre sikerült, vékonyabb, könnyebb, mint a 4S, de annyival nem tud többet az elődnél, mint amennyivel többe kerül.

Kártyafüggetlenül még mindig 200.000 Ft körül lehet kapni az iPhone 5-öst, pedig ha jól körülnézünk a piacon, akkor bizony hamar találhatunk olyan készülékeket, amik az ár-érték arányt nézve finoman szólva is jobbak. Ilyen például az előd 4S is, vagy a konkurens gyártók androidos készülékei.

Szép, de…

Az iPhone 5-ös külsőre igazán tetszetős: kecses, vékony, igazi metroszexuális darab: nők kezében ugyanúgy jól áll, mint férfiakéban, utóbbiakéban azonban feltételez némi fokozott ujjkoordinációs intelligenciát és ergonómiai kifinomultságot. Merthogy az iPhone 5-ös bizony nagyon szép és nagyon hype, de a vastagabb ujjú, netán ténylegesen fizikai munkát végző, a kezét a billentyűzetnyomogatás helyett igazi fizikai munkára használó célcsoport ailgha lesz vevő a telefonra, lévén az érintőkijelző az egyre kifinomultabb érintőkijelzős technológiák ellenére azért extrém helyzetekben még mindig okozhat kihívásokat. Még „szerencse”, hogy egy olyan jóléti, 0 Ft-ért elhozható mobiltelefonos társadalomban, mint Magyarország, vagy mint Európa, az ilyen emberek száma egyre csak csökken.

iphone5_vs_iphone4s_original

A csomagolás a már megszokott: a fekete színű tesztpéldány egy fekete, egyszerű dobozban érkezett hozzánk, melyben a készüléken kívül az USB kábel, a töltőfej és a vadonatúj fejhallgató kapott helyet, mely utóbbit amúgy 9.000 Ft-ért beszerezhetünk bármelyik Apple boltban régebbi készülékünkhöz. Ahogyan egyébként – ha már volt iPhone-unk – akkor a 9.000 Ft körüli átalakító kábelt is valószínű, hogy az elsők között kell, hogy megvegyük a telefonhoz, lévén az Apple lecserélte a már jól megszokott töltő- és adatcsatlakozót egy teljesen újra. Vagy a régi csatlakozós átalakítót választjuk, vagy választhatunk microUSB-st is, ez utóbbi olcsóbb „csak” 6.000 Ft. Ugyanígy számoljunk a SIM kártya cserével is: az iPhone 5-öst, hogy használjuk, nano SIM kell, mely a micro SIM-hez hasonlóan kivágható a normál méretű SIM kártyából otthon (katt ide a videóhoz és a leíráshoz, hogy hogyan), már amennyiben nem ragaszkodunk a cserével járó 4-6.000 Ft plusz költséghez és a céges előfizetésekkel járó papírmunkákhoz.

IMG_4405

A készülék amúgy első látásra is hosszúkásabb, vékonyabb az elődnél, kézbe véve elképesztően könnyű, már-már a hátlapot feszegetve keresném a dobozban az akkumulátort, ha nem tudnám, hogy almáéknál nincs csak úgy levehető hátlap, az csak spéci csavarhúzókkal lehetséges. Apropó csavarhúzó: az iPhone 5 állítólag sokkal jobban szerelhető, mint az előd, és ha bár a 4 és 4S is már nagyságrendekkel barátságosabb alany volt szervízeléskor, mint a ragasztott hátlapú 3G, vagy 3GS, az 5-ös újfent hozott újat ezen a téren is. A telefon külseje a megnyújtott, és ezzel eggyel több ikonsor megjelenítését lehetővé tevő kijelzőn, a pehelykönnyű súlyon és az új csatin kívül kettő további újdonságot hoz: a fejhallgató csatlakozó felülről lekerült a töltő/adatkábel nyílása mellé, illetve a hátlap már nem homogén, hanem egy fémes hatású anyag töri meg az amúgy egységes külsőt. Ezt szerintem – és ez a személyes véleményem – Steve Jobs simán megvétózta volna, lévén a telefon hátulja így veszített exkluzív megjelenéséből és eleganciájából is, kvázi az elsötétített (fekete), a fém színéből alig-alig kitűnő almás logón kívül semmi egyedi elem nincs, ami a telefont megkülönböztetné a konkurenciától. Ha pedig már megkülönböztetés: az odáig rendben van, hogy a fehér fejhallgatóra mindenki az Apple-re asszociál, de én a magam részéről lehet, hogy a fekete telefonhoz fekete szettet preferálnék a kiegészítőkben, de itt ezen a ponton már én is érzem, hogy lehet, hogy túlságosan szőrösszívűen látom ezt a kérdést.

IMG_4401

További újdonság, hogy a hangszórók immáron szerencsésebb helyre, szintén a készülék aljára kerültek, mely miatt a telefont nem olyan könnyű most már úgy fogni ,– mint a 4S-t –hogy a kezünkkel eltakarjuk a hangszóró nyílásait, ezáltal lenémítva a telefont.

A fekete színösszeállítás egyébként összességében – csak úgy, mint a fehér – elegáns, szép, ugyanakkor több oldalról megerősített források szerint erőteljesen kopik az oldalsó része. Ez már csak azért is kellemetlen, mert az Apple termékei a minőségükről is híresek voltak ezidáig, nagy kár, hogy Steve Jobs távozásával a letisztult, egyedi megjelenés eltűnése mellett a minőségbeli problémák is megjelentek a gyártónál.

IMG_4398

Bekapcsolás után

A szombati fürge ujjak hadművelet során – amikor is sikerült a microSIM-ből nanoSIM-et vágni a konyhai ollóval – bekapcsoltam hát a telefont, mely után az aktiválás, majd az előző készülékből az iTunes mentés visszatöltés következett. A 12-13 gigás tartalom 7 perc alatt ment át az 5-ösre, telefonszámostul, SMS-estül, képestül, mindenestül, mely egyébként azért nagyon jó, mert amióta iPhone-om van – értsd a 2G óta – azóta megvan minden képem és SMS-em a telefonban, ráadásul helyi tartalomként (tehát nem a felhőben). Itt akkor máris egy gyors kitérő: az iCloud-ról nem fogok írni a cikkben, mert minden porcikám ellenzi azt, hogy a családi fotóimat, vagy egyéb saját tartalmaimat egy cég, külső szerveren tároljam , még akkor is, ha az kényelmi funkciókkal jár együtt. Ebben a kérdésben viszonylag tehát maradiként szinkronizálgatom a PC-vel a telefonomat, mely persze ugyanúgy megadja az elvi lehetőséget egy harmadik személynek a tartalmába való betekintéshez, de azért egy fokkal nyugodtabban alszom így.

IMG_4406

Nem úgy – vagy éppen oly nyugodtan – mint sok androidos társam, aki ha netán iPhone-ra váltana, akkor mi sem lenne számukra egyszerűbb, mint a kontaktokat a Gmail accounttal szinkronizálni, Picasából a képeket ide-oda pakolni, és a tartalom mennyiségétől függetlenül gyakorlatilag számítógép nélkül megtörténhet a migrálás. Rossz hír azonban, hogy az üzenetek egy sarkalatos pont még mindig a költözéskor: ehhez mindenképp számítógép, illetve külön program szükségeltetik, kivéve persze, ha nem iTunes-szal költöztetjük a régi iPhone tartalmait az újba.

A bekapcsolás, nyelvválasztás, aktiválás, „mire adok engedélyt és mire nem” szokásos procedúra után a már számomra ismerős, ikonos szerkezetben kaptam vissza régi telefonom tartalmát, illetve annak egy részét: mivel az iPhone 5-ös 6.0.2-es szoftververziójához még nagyon nincs jailbreak, ezért a 4S-ről – melyet természetesen jailbreakelve vettem  már – jó pár app nem jött át. De mindegy is, ezek azok a remek alkalmak, amikor is mindenki ráeszmélhet arra a tényre, hogy valóban: az appok 80%-át kb egyszer használja az ember, aztán utána már soha többé, telefoncserekor érdemes tőlük megszabadulni, illetve nem újratelepíteni őket.

IMG_4410

iOS 6

Mivel a 4S-emen még 5.0.1 verziójú szoftver futott, ezért kis kitérőként pár szót ejtenék a 6.0.2-esnél tapasztalt újdonságokról. Ilyen a térképek Apple-ösítése, mely miatt az első dolgom volt az 5.1.1-es szoftvertől felfele elérhető új Google Maps letöltése az AppStore-ból. Ha bár az Apple térképe egyértelműen a „nézzétek meg a Google Maps-et és csináljatok valami hasonlót” felfogásban készült, az eddigi tapasztalataim szerint használható, bár 2-3 nap nem elég a huzamosabb kipróbálásra. Hozzáteszem, az Google Maps új funkciói mellett azért nem biztos, hogy egy lapon említeném a kettőt, lévén a Google szolgáltatása már teljes értékű navigációként funkcionál, opcionálisan letölthető térképrészletekkel.

IMG_4412

A második szembetűnő változás az AppStore megjelenése: az appok már nem ugyanabban a layoutban jelennek meg, mint az elődnél, hanem kissé átláthatóbban. Hiányolom ugyanakkor azt, hogy a már előzőleg általam megvásárolt alkalmazásokat nem lehet elérni egy gyűjtőmappában (UPDATE: De, az Updates alatt van egy Purchased menüpont, itt megtalálhatók!).

Az iOS 6-tal érkező Passbook is remek találmány: ide különféle cégeknek, pl. légitársaságoknak, vagy egyéb szolgáltatóknak van lehetőségük integrálni magukat, amiből a felhasználó csak annyit érez, hogy belépőjegyeket, kupononkat, beszállókártyákat a vásárlást követően itt gyűjti a telefon. Ennek köszönhetően a megvásárolt jegyeket, kuponokat nemhogy nem kell kinyomtatni, hanem a készüléket felmutatva, a kijelzőn megjelenő mobilkóddal lehet authentikálni magunkat olyan cégeknél, mint pl. a Lufthansa, American Airlines, Amtrak, vagy a Walgreens. Igen, nem meglepő módon amerikai cégek azok, akik rákattantak a szolgáltatásban rejlő lehetőségekre, mellyel amúgy igen jó ötletet adhatnak egyeseknek például hasonló magyarországi, ámde platform független rendszer megalkotására.

Szintén újdonság nekem, hogy az újonnan telepített alkalmazások ikonjai az iOS6-ban egy ÚJ füllel szerepelnek, ezt azért jobban szeretném, ha kikapcsolható lenne, lévén van olyan app, – nem is kevés – melyet havi 1-2-szer használok, így az első időkben kicsit zavaró lehet az állandó ÚJ címke azok ikonjain.

0_mainscreen

Szintén az iOS6 újdonsága a „Ne zavarjanak” mód, mellyel az Apple feltalálta az időzített profilokat, melyek a Nokia 6110-esben már – ha nem is időzíthetően – de debütáltak, mely szerint beállítható a készüléken, hogy a mód bekapcsolásával minden értesítés – hívás, üzenet, Facebook – elnémuljon, illetve ezt lehet időzíteni is, mondjuk minden nap este 11-től reggel 7-ig, alvásidőre. Nagyon jó, hogy meg lehet adni kivételeket, miszerint milyen felhasználói csoport hívhat bennünket mégis ez idő alatt, illetve azok, akik kellően rámenősek és többször hívnak, azoknak mégis átengedje a hívást a telefon. Alapállapotból amúgy a kedvencekbe sorolt kontaktjainkat kezeli kivételként a rendszer: ők azok, akik bármikor, bármilyen körülmények között elérhetnek minket, már persze ha ezt mi nem állítjuk át manuálisan.

4_hivas

Az iOS 6-tal sajnos tapasztalataim szerint elfelejthetjük az ujjal suhintásos hívásfogadást, mert ezt az Apple lecserélte a jól bevált piros – zöld virtuális gombokra, ellenben megjelent az a lehetőség is, mely szerint előre testreszabott SMS-eket tudunk küldeni a hívóknak arra az esetre, ha éppen nem tudnánk felvenni éppen a hívást. Emellett az iOS6-ban új tárcsázófelület is található, lényegében ugyanazzal a funkcionalitással, mint a régiben.

Hétköznapi használat

Az iPhone 5-ös az első pillanatban úgy tűnt, hogy pont annyival hosszúkásabb, mint a 4S, hogy nem érem át vele az ujjammal a kijelzőt, nos, ez szerencsére nem így van. Ellentétben a konkurens gyártók egyre növő telefonjaival, az iPhone 5 még éppen kézre esik, ellenben pont akkora, hogy a zsebemben lehajoláskor már nyom, úgyhogy ezen a téren azért lehetett volna még min gondolkodni a cupertinói design részlegnek.

1_maps

A készülék hangereje egyébként megfelelő, a mikrofont is átdolgozták állítólag, így a hívott fél is jobban hallja az embert, bár megmondom őszintén, hogy erre nem nagyon panaszkodott nekem még senki az elmúlt 5 évben, tehát ez nekem egy kicsit a nesze semmi fogd meg jól marketing propozíció, de biztosan így van, ha ők mondják. Ahogyan a 44%-kal jobb szaturáció is a kijelzőn: őszintén megmondom, hogy a 4S-t is többen dummy telefonnak nézték már az asztalomon a gyönyörű, minden szögből tündöklő kijelző miatt, az 5-ös látványosan nem jobb ebben sem. Az akkumulátor időt tekintve viszont mintha egy 20% körüli javulást éreznék a 4S-hez képest, ezt nem tudom pontos adatokkal alátámasztani, ha bár a gyártó honlapján valamennyivel jobb adatok szerepelnek, mint a 4S esetében.

Az 5-ösből végre van újra 32 gigás, mi több 64 gigás verzió is, én a 16 gigást 24 óra alatt pakoltam tele mindenféle jóval, így mindenképp erőteljesen javallott a 32 gigás változat, már persze ha az ember kicsit komolyabb, intenzívebb  felhasználást tervez, mint napi kétszer megnyitni a Facebookot, vagy az Index oldalait.

3_store

A hétköznapi használati élményt illetően ugyanakkor semennyire, azaz semennyire nem hoz többet az 5-ös a 4-esnél, max azt, hogy az ismerősök rácsodálkoznak, hogy „jé, 5-ös”, elkérik, majd gyorsan vissza is adják. Újdonság hatását illetően ez 920-as Lumia, vagy a HTC X plus, amik még  mostanában teszt célra a zsebemben vannak, több érdeklődést vált ki az emberekből, vélhetően amiatt, mert az iPhone 5-ös tényleg csak a pici részleteiben hoz újat az előd 4S-hez képest.

2_ios6

Multimédia

Fotós és videós képességeiben habár a képalkotás felülete megújult, de se a képességeket, se a végeredményt illetően sem lett jobb az 5-ös a 4S-nél, ha azt a mostanában nagy hype-nak örvendő fícsört nem nézzük, hogy videózás közben lehet fotózni. Valóban, az 1080p-s videók készítése közben tudunk fotózni, illetve elnézést, mégvalami: az előlapi kameránk már 720p-s felvételeket képes készíteni, mely max arra jó, hogy belassítsa az adatkapcsolaton keresztüli Skype-olást, vagy Facetime-olást, más értelmét nagyon nem látom.

Az iPhone -5-össel készített fényképek és videók:IMG_3591 IMG_3586 IMG_3582 IMG_3578

 

Mindenesetre jó hír, hogy ha bár a Youtube alkalmazás az iOS6 szerver részéből kikerült, a videókat ugyanúgy lehet a felvétel után felküldeni a videómegosztóra, amellett, hogy utólag maga a Youtube app is – hasonlóan a Google Maps-hez – beszerezhető ingyenesen az AppStore-ból. Rossz hír azonban, hogy a fotók készítését követően ki kell lépni a fotós alkalmazásból, majd vissza a fényképekbe ahhoz, hogy bárhova – Facebookon, Twitteren, MMS-ben, emailben – továbbítani tudjuk a készített fényképeket, ez valószínű, hogy egy bug a szoftverben, melyet egy jövőbeni javítással megoldanak majd.

A zenelejátszást illetően a már régóta Zene menüponttá változó iPod jól működik, semmi újdonságot nem hoz, az iTunes-ból karácsony szentestén megvásárolt 100 dalt tartalmazó, 5 dolláros pakk is igen gyorsan lejött a készülékre, mely a bejglimérgezés mellé egy „Let it snow”-toxitot is garantált, mellyel minden bizonnyal nem vagyok egyedül így most a két ünnep között. Mindenesetre a zenelejátszást illetően egy dolog van, ami egyre kevésbé tetszik: az a podcastok körüli öndefiniálási kérdés, mely miatt egyrészről már egy ideje külön, letölthető appba kerültek a podcastok, másrészről pedig közülük egy csomó ugyan megjelenik letölthetőként, de állandóan hibát dob, mely miatt már-már androidos „több alkalmazásból több a hibás” érzése támadhat a felhasználónak.

IMG_4408

Mindenesetre multimédiás téren elmondható, hogy az 5-ös hozza az elvárt szintet, még akkor is, ha újdonságokat annyira nem, az Instagram-mániás hipstereknek biztos valódi értéket képvisel a fotózás lehetősége videózás közben, de nekem sajnos ez egy forintot sem ér.

Verdikt

Az iPhone 5  jól látható, hogy egy közgazdaságtani döntés volt az Apple-től: nem akarta a cég, hogy a 4S életciklus görbéje túl hosszúra nyúljék, és szeretett volna kínálni egy olyan új csomagolású terméket a felhasználók számára, mely megjelenésében és egyes funkcióiban hoz újat, de ugyanakkor számottevő innovációval nem kecsegtet. Én, ha most iPhone-ban gondolkoznék, biztos vagyok benne, hogy a majdnem féláron megvásárolható 4S mellett döntenék, lévén 95%-ban ugyanazt tudja a kettő, és az előbbi modell szerintem valamivel szebb és egyedibb is, mint az 5-ös. Én a magam részéről várnék az 5S-re, vagy a 6-osra, ahogyan anno a 2G-ről is érdemes volt a 3GS-t, vagy a 3GS-ről is a 4S-t megvárni, még akkor is, ha a jelenleg igen drágán mért LTE villámgyors mobilnettel minden eddiginél gyorsabb mobilinternetre képes az 5-ös. Az eddigi sebesség és tudás a felhasználók 99%-ának elég, akinek meg nem, annak itt az iPhone 5.Szólj hozzá!

További Mobil tesztek

Apple iPhone 5

  Megjelenés éve: 2012
  Pro:  
  - gyors működés
  - nagyon könnyű
  - szép kijelző
  - jó kamera és videó, fotó videózás
  - gyors mobilnet az LTE miatt
 
  Kontra:  
  - drága
  - nem hoz annyi újdonságot a 4S-hez képest
  - jobban kopik a fekete ház, mint eddig bármelyik iPhone
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 4"
  • kijelző felbontása: 1136 x 640 pixel"
  • kijelző típusa: Retina"
  • eszköz mérete: 123,8 x 58,6 x 7,6 mm
  • tömeg: 112 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: Apple A6
  • memória: 1016 MB
  • háttértár: 16 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa:
  • portok: Lightning, 2,5mm jack
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 8 mp
  • video chat:  
  • video felbontás: 720p
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: UMTS/HSPA+/DC-HSDPA (850, 900, 1900, 2100 MHz); GSM/EDGE (850, 900, 1800, 1900 MHz); LTE (sávok: 1, 3, 5)
  • WiFi: 802.11 b/g/n, Wi-Fi hotspot, DLNA
  • Bluetooth: Bluetooth 4.0 A2DP
  • GPS: van
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: iOS 6
  • spec. szoftverek: Apple Maps, Passbook, iTunes, iBook, iTunes U
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 225 óra készenlét, 8 óra beszélgetés
  • tapasztalat: 20%-kal jobb kb, mint a 4S, másfél nap
 

ÖSSZEHASONLÍTÁS

Technokrata a Face-en

Tesztek

2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő