Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: HTC One X + – Nagy test, nagy élvezet

Mobil tesztek

Teszt: HTC One X + – Nagy test, nagy élvezet

A HTC legújabb zászlóshajója kisebb, mint a Galaxy S3, de nagyobb, mint a Lumia 920, tudásában, sebességében az első olyan androidos csúcstelefon, mely elgondolkodtatott a váltáson.

A HTC One X + mostani, 180.000 Ft körüli árával nem olcsó, de gyakorlatilag mindent tud, amit ma egy mobiltelefonnak, vagy egy tabletnek kell tudnia. Azért írom ezt a kettőt így egyszerre, mert egy ekkora kijelzővel – ilyen áron – az ember elég hamar elgondolkodik azon, hogy emellé kell-e egyáltalán tablet, én a magam részéről egy határozott nemmel zártam le ezt a kérdéskört, illetve magát a három hetes tesztidőszakot.

P1000657

A méret a lényeg

Merthogy az X + – félig üres pohár nézetben – tabletnek kicsi, telefonnak pedig túl nagy, egyébiránt meg pont akkora, hogy mindkét funkciót szinte teljes értékűen betöltse a hétköznapokban. A készülék hátlapja matt, úgynevezett unibody gumiborítást kapott, melynek köszönhetően egyrészről nem csúszkál ki az ember kezéből, másrészről pedig szint teljesen feleslegessé teszi bármilyen külső tok használatát, lévén nem nagyon van a telefonon mit karcolni.

P1000665Ha csak nem az óriási, elképesztően gyönyörű kijelzőt, mely ugyan karcálló, de biztos vagyok benne, hogy fél-egy éves használat során azért tudunk rajta sebet ejteni. Mindenesetre ma egy okostelefon vásárlásnál nem kis szempont lehet az, hogy megnézi az ember a kijelző csere árát, mely bizony egy leejtés után komoly költségekbe képes verni a tulajdonost: a neten lévő infók alapján 40-50ezer közé saccolok egy ilyen manővert, mely azért nem kevés összeg.

P1000642

P1000637

P1000636Tehát eme tudattal kibontva és bekapcsolva kezdhetjük meg a készülék használatát, melyet az Androidba már beépített egyszerű telefonkönyv migráló segít: az iPhone-omat kiválasztva, 1400 kontakt körülbelül 5 perc alatt érkezett meg a készülékre, melyet követően a Gmail fiókomat beállítva azokat egyből fel is lőtte a HTC a Google fiókomba, melyet ugyan nem kértem, de így legalább akkor itt is van egy backupom róluk mostantól.

P1000645

A gyönyörű kijelzőről nem feltétlenül szeretnék oldalakat írni, de a tények azért magukért beszélnek: 1280 x 720 képpont, 4,7 coll multitouch-os gorilla glass 2-n tudjuk vezérelni a világot körülöttünk, mely hiába nagy és részletgazdag, tapasztalataim szerint kevésbé szívja az akksit, mint jó pár konkurens gyártóé.

P1000646

A készüléken hál’isten nincsen sok gomb és csatlakozó: felül a jack aljzat, baloldalt a micro USB csatoló, jobboldalt pedig a hangerő gombok vannak, a már megszokott androidos három vezérlőgombon kívül az előlapon. A hátlapon még a kamera, a led fény és a dokkoló csatlakoztatására szolgáló kis pontok találhatók, egyéb más jellegzetességet ne keressünk a telefonon.

P1000635

P1000643

Menü és funkciók

A HTC testreszabott felhasználói felülete segíti a navigációt, mely a már szokásos pontokon van átvariálva a standard Androidhoz képest, így ennek részletezésébe nem bocsátkoznék. A hétköznapi használat során a telefon nem akad, nem vár egy pillanatot sem, teszi a dolgát, minden, mint kés a vajban működik.

P1000639Ez valószínű annak köszönhető, hogy ahogyan a telefon nevéből is kiderül, az X + erősebb hardvert kapott, mint a sima HTC One X, melynek köszönhetően nemcsak az elődnél, hanem a Galaxy S3-asnál is egy jó 20%-kal erősebb belbeccsel rendelkezik. Mindemellett az akkumulátor kapacitását is megnövelte a gyártó, az eddigi 1800-ról 2100 mAh-ra, mellyel és az energiatakarékos móddal – melyben a nem használt rádiós részeket automatikusan kikapcsolja a telefon – 2 napig is kibírja az akku egy feltöltéssel, közepes használattal.

P1000648

A telefonkönyv migrálása mellett ugyanakkor örültem volna, ha ugyanezzel a mozdulat az üzeneteim, illetve a képeim is megjelentek volna a telefonon, míg előbbire nem nagyon van most működő megoldás, úgy a fotókat illetően bizony vagy PC kell, vagy pedig valamelyik felhőszolgáltatóra – például a Picasára – kell felszúrni a képeket ahhoz, hogy a HTC-n is megjelenjenek.

P1000650

Az X+ multimédiás képességeit tekintve megörökölte az elődök és márkatársak Beats Audio funkcióját, melynek köszönhetően állítólag minden másnál szebben szólnak rajta a zenék, ezt én – bár nem tartom magam vájt fülűnek – inkább érzem valami hangzatos marketing dumának, mint valós előnynek. A kamera képességeit illetően azonban azokat annál kevésbé: az X+ elképesztően gyorsan – ráadásul videózás közben is – fotóz, simán köröket ver még az iPhone 5-ösre is a fotózás sebességét illetően, a minőséget illetően pedig mindenki döntse el maga:

IMAG0043

IMAG0080

IMAG0083

IMAG0088

Verdikt

A közel 200ezer forintos áráért cserébe – mely összegért már-már autót is lehet kapni – a HTC One X + egy nagyon jó készülék, kérdés, hogy ki tudjuk, vagy ki akarjuk-e használni a képességeit. Ha sokat unatkozunk és tabletre nem szívesen adnánk ki újabb 100ezreket, akkor egy jó választás lehet, jobb, mint bármelyik más készülék a piacon. Ha azonban csak egy egyszerű és jó okostelefont szeretnénk, hétköznapi használatra, akkor ennél olcsóbban is találunk jó modelleket a polcokon. Ugyanakkor a HTC X + -szal már nyilvánvaló, hogy az Android beérte az iOS-t (sőt), már csak az árat illetően kell kicsit lejjebb pozícionálnia magát a készülékeknek, és megvan a világuralom…




Szólj hozzá!

További Mobil tesztek

HTC One X+

  Megjelenés éve: 2012
  Pro:  
  - gyors
  - erős
  - évekig szolgálni fog
  - sokáig bírja
  - 720p-s kijelző
  - élvezhető minőségű videófelvétel
  - gyönyörű kijelző
  -
 
  Kontra:  
  - a fényképek színei néha elmosódottnak tűnnek
  - drága
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 4.7"
  • kijelző felbontása: 1280x720"
  • kijelző típusa: Super LCD2"
  • eszköz mérete: 134.4 x 69.9 x 8.9 mm
  • tömeg: 135 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: NVIDIA Tegra 3 AP37 Quad-core 1.7 GHz
  • memória: 1024 MB
  • háttértár: 64 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa:
  • portok: microUSB, 3,5 mm audio
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 8 MP, 3264 x 2448 pixel, autofókusz, LED vaku
  • video chat:  
  • video felbontás: 1080p
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 HSDPA 850 / 900 / 1900 / 2100
  • WiFi: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, dual-band, DLNA, Wi-Fi hotspot
  • Bluetooth: 4.0 A2DP
  • GPS: Assisted GPS + GLONASS
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Android 4.1.1 Jelly Bean
  • spec. szoftverek: Car (Vezetés) mód, EA játékok, Filmszerkesztő, Friend Stream,, HTC Media Link HD, Rescue (távoli javítás), Polaris Office, TuneIn
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 2100 mAh Li-Ion
  • tapasztalat: 2 nap
 
Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés