Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Samsung Galaxy Ace Plus – Hearthlifting

Mobil tesztek

Teszt: Samsung Galaxy Ace Plus – Hearthlifting

A facelifting szó logikáján elindulva a Galaxy ACE Plusnál a Hearthlifting szó jutott eszembe. Ugyanis a majdnem 1,5 évvel korábban megjelent ACE-hez képest (GT-S5830) az ACE Plusnál (GT-S5700) szinte kizárólag csak ennyi változott, a szíve. A processzor és némi memória. Na meg külsőség is, de csak azért, hogy avatatlan szemnek is feltűnjön, ez NEM AZ, ez valami MÁS.

Mondhatnám, hogy sajnos csak ennyi, mondhatnám, hogy szerencsére ennyi változott. Tavaly áprilisban volt saját ACE-m pár hónapig, működött igazán rendesen, a 320×480 pixeles kijelzőhöz a 800 MHz-es processzor nekem megfelelő volt, sokkal inkább szembesültem a kevés RAM, mint a processzor esetleges lassúsága miatti problémával.

Minden androidos ismeri a hibát, amikor bizonyos alkalmazások, amelyeket memóriatakarékosságból áttettünk az SD-kártyára, azok a főképernyőre widgetnek kirakva megbolondulnak. A belső 384 MB memória viszont erősen korlátozza a feltelepíthető programok mennyiségét. A Samsung úgy gondolta, hogy van még annyi az ACE-ben, hogy ha kijavítják a – szerintük – két legnagyobb gondot benne, akkor versenyképes marad a modell még pármillió eladott készülék erejéig.
Ismételjük át tehát, milyen is volt az ACE és mi változott az ACE Plus-ban.

Külsőleg

Először is kezdjük azzal, hogy – nincs mit tagadni – az ACE  Plus az a modell, ami mind közül külsőleg a legjobban hasonlít az Apple iPhone 3G-hez.

Sajnos a külsőségekkel meg is állt a hasonlóság, belül sokkal szerényebb az ACE Plus, ám ez a szerénység kétségkívül jelentkezik az árcédulán is.
Ami nagyon tetszett az ACE-ben, az a recés hátlap. Igen jó, biztos fogást adott neki, de úgy látszik, ennek mennie kellett, a Plus-ban az SGS1-gyel megegyező kivitelű fényes-csúszós, zsíros tapintást gyűjtő anyag használata mellett döntöttek. Továbbá tetszett még az ACE-n az oldalt körbefutó széles ezüstös perem, amiben a hátlap levétele nélkül lehetett cserélni microSD-kártyát. Úgy tűnik, ezt is fölöslegesnek találták a Samsung tervezőmérnökei, berakták a hátlap alá. Mégiscsak jobb, ha meggondolja kétszer is a tulaj, hogy megéri-e a kártya kivételével a körömtörést kockáztatni. Lehet, hogy csak az én tesztpéldányomon járt nagyon nehezen a hátlap, később jó lenne, ha bejáratódna.

A készülék kijelző-oldala egyetlen ponton változott az elődhöz képest, a Home gomb körül nem fényes ezüst a bevonat körben, hanem fényes fekete. Az a picit több, mint 1 tized inch (kb. 3 mm), amivel nagyobb lett a képátló, az alig látható. Sajnos a felbontás nem változott, így a méretnövekedéssel romlott – még ha csak kissé is – a pixelsűrűség, a felbontás csökkent, darabosabb, pixelesebb a kép.

Alul kellemes meglepetésként tapasztalható, hogy felülről leköltözött a microUSB-csatlakozó ide és elvesztette az elhúzható, porvédő ajtócskáját. A sima ACE-n még volt, kár érte. Ezen kívül itt található még a mikrofon. Jobb oldalon eltűnt a kívülről cserélhető SD-kártya fészke (ill. ott van az, csak a hátlap alatt), ami maradt, az csak a bekapcsológomb.

A készülék teteje letisztultabb lett, olyannyira, hogy egyedül a 3,5 mm-es audiocsatlakozó található ott. Illetve itt van egy kis bemélyedés a hátlap peremében, amivel lehet tesztelni levételkor, hogy a hátlap vagy a körmünk az erősebb.

Úgy látszik, minden képhez van egy-egy rossz szavam, sajnos legtöbb rosszat a hátlapról tudom mondani. Mint már említettem, az anyaghasználat az, ami nem tetszik. Becsületére legyen mondva viszont a Samsungnak, hogy akárhogyan is nyomkodom, nem recseg, nem lötyög, ebben teljesen megegyezik az előddel.

Belülről

A készülék lelke (szíve) ugyanaz a Qualcomm MSM7227 processzor, csak 1 GHz-en járatva, ami az elődön még 800 MHz-en ketyegett. Változott a CPU magja, Cortex A5 lett, mely ARMv7 utasításkészletet használ. Talán ez is lehet felelős részben a gördülékenységért, amit örömmel lehet tapasztalni az első pillanattól kezdve, ahogy kézbe vesszük a kicsikét.
384 MB helyett 512 MB lett a RAM, de a leglátványosabb változás a ROM-ban ment végbe, 180 MB helyett több, mint a tízszerese, 1.850 MB lett. Itt már nem lehet panasz, hogy a 4 epizód Angry Birds mellé nem lehet feltelepíteni a Where’s my Water-t, mert visít a memóriáért.

A kijelző pixelszáma – mint már említettem – maradt, a pixelsűrűség viszont az enyhe méretnövekedés miatt romlott és ez sajnos látható is. Egyébként a kijelző TFT-LCD, jó betekintési szögű, megfelelő fényerejű (érzésre jobb, mint az ACE_ben volt). A videovezérlő ugyanaz az Andreno 200-as, mint az ACE-nél alkalmazott.
Előnyére változott (még ha nem is sokat) a kamera, az állóképek szebbek, a video viszont maradt sajnos VGA felbontású, de legalább a 30 fps-en nem változtattak.

Az akkumulátort valószínűleg túl jónak találták az ACE-ben, ezért – a processzorsebesség-emelés ellenére – csökkentettek 50 mAh-val, 1350-ről 1300 mAh-ra és ez sajnos érezhető a készenléti időben is. Az ACE-m elment 3 napot simán, ha nem nyomogattam sokat, ez a 2. napon már könyörög a töltőért.
Sajnos nincs vége a savazásnak, multimédiában is nagyon alulteljesít szegény, hiába nyújt kiemelkedő hangminőséget az audio rész, a videorészre nincs jobb szó, mint  hogy csapnivaló. Az még csak-csak elnézhető – hiszen a HW ismeretében senki nem várja el – hogy nem játszik le sem 1080p sem 720p HD tartalmat, de hogy alapból a DivX-et sem szereti.
Hogy jót is írjak, a vibramotorja fantasztikusan erős, övtokban úgy rezeg, hogy  az egész nadrágszíjon érezhető. Igaz, lenémítva olyan hangos a vibra cserébe, mintha le se lenne némítva.

Az alap-androidon kívül jópár extra szoftvert is kapott, ezek egy része nem különösebben említésre méltó, ami szimpatikus és említésre méltó, az a DLNA-szoftver és a fiataloknak szánt Chat program.

Összefoglalva

Nekem kicsit csalódás, mert bár négyszámjegyű lett MHz-ben a processzorsebesség, de túl sok mindent rontottak az előd-modellhez képest. Komolyan mondom, az az érzésem volt a tesztidőszak alatt, mintha olyan „nokiásan”, szándékosan törekednének egyensúlyra, ha az egyik oldalon hozzáadnak, akkor a másikon elvesznek, mert nehogy már túl jó legyen.
Ráadásul az árcédulán szereplő összeg is védhetetlen. 10-15ezer Ft-tal olcsóbban van sokkal jobb teljesítményű Galaxy W (480×800-as kijelzővel, 1,4 GHz-es motorral) vagy kb. azonos áron, szintén 1,4 GHz-es, szintén 480×800-as, de már AMOLED kijelzős Galaxy S Plus, és akkor még csak gyártón belül néztünk körül.



Szólj hozzá!

További Mobil tesztek

Samsung Galaxy Ace Plus

  Megjelenés éve: 2012
  Pro:  
  - gyors processzor
  - szép színek
  - minőségi összeszerelés
 
  Kontra:  
  - alacsony kijelzőfelbontás
  - karcsú akku
  - csúszós hátlap
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 3,6"
  • kijelző felbontása: 320x480 pixel"
  • kijelző típusa: TFT LCD"
  • eszköz mérete: 62.5 x 114.7 x 11.2 mm
  • tömeg: 115 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: Qualcomm MSM7227A, 1000 MHz, Qualcomm Adreno 200 GPU
  • memória: 512 MB
  • háttértár: 0 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: microSDHC
  • portok: microUSB, 3,5 mm audio
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 5 MP (2592 x1944 pixel)
  • video chat:  
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: GSM850, GSM900, GSM1800, GSM1900, UMTS900, UMTS2100
  • WiFi: 802.11 b/g/n
  • Bluetooth: 3.0
  • GPS: A-GPS, Geotagging
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Android v2.3.6 (Gingerbread)
  • spec. szoftverek: Music Hub , Social Hub, Samsung Apps, AllShare, Kies Air, Polaris Office, Messenger, ChatON
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 1300 mAh
  • tapasztalat: Kevesebb, mint 2 nap.
 

ÖSSZEHASONLÍTÁS

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés