Connect with us

technokrata

Teszt: Nokia N9 – Hoppácska!

Kütyük

Teszt: Nokia N9 – Hoppácska!

Egy hete használom a Nokia N9-es telefonját, mely az N95-ös óta az első olyan Nokia, mely szerethető. De drága.

A Nokia hazai képviseletétől kaptam a vadonatúj, türkizkék színben pompázó N9-est, mely több meglepetést is tartogatott a számomra. Elsőként is azt, hogy – lévén microSIM kártyával működik a telefon – máris egy T-Mobile bolt felé kellett vennem az irányt, hogy 4.000 Ft-ért kicseréltessem a kártyámat, melyhez plusz 100 Ft-ért – és némi adminisztrációért – egy micro SIM adaptert is be kellett szereznem annak érdekében, hogy a későbbiekben „normál” telefonokkal is ugyanúgy tudjam használni a számomat, mint az újabbakkal.

A másik meglepetés maga a készülék designja: tessék megkapaszkodni, egy szép Nokiáról van szó, végre nem egy egyszerű – vagy kevésbé egyszerű – iPhone design koppintás, nem a már unalmas fekete készülékház és rajta a nagy érintőkijelző, hanem egy igencsak egyedi, színes, merészebb külsőt kapott az N9-es. Hogy Cupertinóban is megfelelően jól kezdődön a nap: az N9-es designja engem egy nagyra nőtt ötödik generációs iPod Nanóra emlékeztet, de ezzel nem szeretnék tippet adni újabb „kinek jutott az előbb az eszébe” kind-of perekre, ebből azt hiszem van mostanság elég.

Jó érintőkijelző

A harmadik meglepetés a SIM kártya berakásának mikéntje: a készülékház tetején találunk két nyílást, ebből az egyik a töltő csatlakozóját takarja, a másik pedig a SIM kártya slotot, ezt egy viszonylag összetettebb mozdulatsorral tudjuk csak felnyitni, melyre egy matrica hívja fel a figyelmünket ugyanitt. A teljes mértékben letisztult készülékház baloldalán (szemből nézve jobboldalán) találjuk a hangerő és a kikapcs gombokat, ezeken kívül a felső részen a hagyományos jack csatlakozó az, ami megtöri az egyébként igen kúl vonalvezetést. Az N9-es háza egyetlen darab polikarbonátból készült, így nemhogy nem recseg-ropog, mint például az alsókategóriás androidos telefonok, hanem gyakorlatilag egyetlenegy illesztési hézag nem található rajta. Ráadásul az előlapon egyetlenegy gomb sem található.

A Nokia az első olyan telefon a finnektől, aminek jó az érintőkijelzője. Kicsit kidomborodik a készülékház síkjából, úgynevezett „gorilla glass”, ennek köszönhetően sokkal érzékenyebben reagál az ujjunkra, mint a régebbi Nokiák. Bekapcsoláskor egyből feltűnik az igen jó minősége is: annak ellenére, hogy csak 480 x 854 pixel felbontású – és ezzel a tavalyi iPhone 4-esnél gyengébb -, igen komoly színekben pompázik, ez valószínű, hogy az AMOLED és a Clear Black technológiák érdeme.

A negyedik meglepetés a menü, ez valami egészen más, mint amit Nokiáknál, vagy más készülékeknél láttunk. Az N9-es a Nokia és az Intel által közösen fejlesztett MeeGo operációs rendszert kapta, mely iPhone-szintű egyszerűséggel lett megáldva: ikonos, függőlegesen görgethető menü, jobb- és bal ujjmozdulatokkal váltogatható felületek jellemzik. A kezdőképernyő egy igazi információs terminálként viselkedik: a Facebook falunktól kezdve itt látjuk a beérkezett üzeneteket, nem fogadott hívásokat, stb., sajnos azonban a billentyűzet lezárásakor nem tudjuk testre szabni az egy gombnyomással előjövő információkat. Jó hír viszont, hogy a Symbian Anna örökségeként az óra mindig, lezáráskor is látszik a kijelzőn, viszont összességében elmondható, hogy leginkább a testre szabási lehetőségeken érződik a szoftveren a félbehagyás. Ugyanis se widgeteket, sem pedig egyedi képernyő beállításokat, gesture-öket nem tudunk testre szabni a telefonban, melyek azért jönnének jól, mert a MeeGo hiába van 80%-ban jól kitalálva, vannak benne azért logikátlanságok. Ilyen például az, hogy egy alkalmazásban a képernyőn jobbra, vagy balra húzva az ujjunkat ugyanoda jutunk, és egyes menüpontokban pedig alul tudjuk csak egy virtuális gombbal meglépni a visszaugrást. Sokkal ergonómikusabb lenne, ha a jobbról balra húzással mindig egy szintet visszalépne a menüben a telefon, a jobbra húzással pedig váltana a megnyitott alkalmazások között, ez utóbbit egyébként ahogyan most is teszi. Ezen kívül mindenképp külön funkciót adnék a lentről fel, és fentről le irányuló hosszanti ujjmozdulatoknak is, sőt, ezeket mondjuk testre szabhatóvá is tenném, mint anno a régi Nokiák négyirányú gombjainak alapfunkcióinál is láttuk. Mondjuk a felfele irányuló mindig előhozná a telefonkönyvet, a lefelé irányuló pedig az emaileket.

Az egyes alkalmazások közötti váltás egy erre szolgáló külön felületen történik, ahol hosszan nyomva tudjuk véglegesen bezárni az egyes futó applikációkat. Új programokat a Nokia áruházából tudunk letölteni a készülékre, alapállapotban van ingyenes térképszoftver, Angry Birds, Need for Speed és Youtube is, a Facebookot azonban le kell húznunk ahhoz, hogy a vécén és a bkv-n is tudjuk like-olni ismerőseink ebédjéről felrakott fotóit, vagy indián neveit. Örömteli, hogy az N9-esen gyárilag találunk Wifi Hotspot alkalmazást, mely képessé tesz minket arra, hogy laptopunkkal, vagy más eszközünkkel használjuk a mobilnetet anélkül, hogy ahhoz külön SIM kártyát, vagy sticket vennénk.

Funkciók

Az N9-es 16 giga memóriával érkezik, email klienssel, meglehetősen jól használható böngészővel és 8 megapixeles kamerával. A fotózást illetően igen jó tapasztalatokat sikerült szereznünk: nagyon gyorsan exponál, nem késik a kijelzőn megjelenő kép és a minőségre sem lehet panasz. A LED-es mobilfénnyel mindössze 2-3 másodpercenként tudunk fotózni, és – főleg természetes fényben – igen szép képeket kapunk végeredményként. Videókat a telefon 720p-be képes rögzíteni, jó minőségben, zenéket pedig a telefonra való másolás után tud lejátszani vagy a csomagban lévő, nagyon jó minőségű sztereó gyári fejhallgatóval, vagy pedig mondjuk egy Bluetooth-os fülessel.

 

Ha már a vezetéknélküli hálózatok szóba jöttek: az N9-es 14,4 megabites HSDPA és HSUPA mobilinternet- képes, van benne Wifi, Bluetooth és NFC is. Ez utóbbi amellett, hogy egyes játékoknál is jól jöhet, főleg akkor lesz izgalmas, ha minden telefonban elérhető lesz: a telefonok összeérintésével tudunk majd például névjegyeket cserélni, illetve vásárolni is tudunk majd a telefonnal az egyes terminálokhoz való hozzáérintéssel. Természetesen a vásárlás várhatóan csak úgy lesz elérhető, hogy előtte a telefonunkat „összepárosítjuk” a bankkártyánkkal, így gyakorlatilag ez egy kényelmi funkcióként tudja majd helyettesíteni azt, hogy odaadjuk a kártyánkat, és mindenféle terminálokba dugják azt. Mint a Paypass.

Állítólag van a telefonban FM transmitter is, ami azért lenne jó, mert ugye játszi könnyedséggel tudnánk a telefonunkra töltött zenéket hallgatni autórádión mindenféle kiegészítő megvásárlásra nélkül. Ez utóbbi úgy néz ki, hogy a gyártónak is eszébe juthatott – ha későn is – így a szoftver egyelőre nem támogatja ezt a funkciót. Hozzá kell tennünk, hogy egyébként ezzel kapcsolatban hírközlési törvényi aggályok is vannak, lehet, hogy ez az, amiért a nokiások nem vállalták be az egyébként nagyon hasznos funkció széles körben való elérhetővé tételét. Ugyanígy hiányzó láncszem, hogy a gyári böngésző nem támogatja a flash-t, mely valószínű, hogy az N9-es hardveres képességeit támogatandó nem került be a szoftverbe.

Az alapcsomagban kapunk egy microUSB-s kábelt is, melyet a telefon PC-hez való csatlakoztatásához és töltéshez is használhatunk, ez utóbbi egy igencsak retró konnektor-fejbe dugva alkalmas az akkumulátor feltöltésére. Géphez csatlakoztatva a Nokia Ovi Suite-tal nagyon egyszerűen szinkronizálhatjuk névjegyeinket az Outlokkal, illetve képeinket, zenéinket mint egy pendrive-ra töltögethetjük a telefonra, illetve arról a számítógépre.

Összegezve

Az első feltöltés után kicsit megijedtem, mert a napi másfél órás beszélgetési idővel és fél óra netezéssel reggel 5-től mindössze éjfélig bírta a készülék. A második töltés után valószínű, hogy elértem az akksi valós kapacitását: 2 napig bírja úgy, hogy nem használtam GPS-t, napi 1 óra telefon, minimális internet. Ez átlagosnak mondható.

Összegezve elmondható, hogy felhasználói élményt illetően az N9-es hosszú idők óta a legjobb telefon, ha a szoftverben pár dolog nem is kiforrott teljesen. Nem véletlen, hogy a Lumia 800-as megörökölte az amúgy nagyon szép külsőt, melyet Windows-zal akar majd eladni közel hasonló áron a gyártól. A MeeGo operációs rendszerrel kevés az esély, hogy mostanában az N9-en kívül más telefonoknál is összefutunk, éppen ezért a szoftver támogatottságban, alkalmazásokban is vélhetően kevesebb dologra számíthatunk a jövőben, mint egy androidos, iOS-es, vagy windowsos telefonnál, erre számítsunk ha a vásárlás mellett döntünk. Ugyanakkor az N9 üzletileg egy igen pozitív üzenet: a Nokiának és az Intelnek van egy igen jó tartalék operációs rendszere arra az esetre, ha a Microsoft nem kapná össze magát a következő időkben és reszelné tökéletesre a telefonokra szánt Windowst.

Az N9-es egy nagyon szép telefon, ciánkék, fekete, pink és fehér színben is kapható, funkcióiban is igen jó, a jelenlegi árát tekintve azonban kicsit túldimenzionált: 130ezer Ft-tal két éves előfizetéssel több, mint sok. Ahogyan Norbert barátom mondaná: van, aki ennyi pénzből új életet kezd. Vagy mondjuk vesz egy iPhone-t kártyafüggetlenül.Szólj hozzá!

További Kütyük

Nokia N9

  Megjelenés éve: 2011
  Pro:  
  - Szép, enyhén ívelt Gorilla Glass érintőpanel
  - Tükröződést csökkentő felületi bevonat
  - Nokia ClearBlack Display
  - NFC
 
  Kontra:  
  - Egyelőre első és utolsó MeeGo
  - Minimális szoftveres ellátottság
  - FM-rádió hiánya
  - Hiányzó natív Google támogatás
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 3,9"
  • kijelző felbontása: 480x854 pixel"
  • kijelző típusa: AMOLED"
  • eszköz mérete: 61.2 x 116.45 x 12.1 mm
  • tömeg: 135 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: Texas Instruments OMAP 3630, 1000 MHz
  • memória: 1024 MB
  • háttértár: 16 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa:
  • portok: microUSB, 3,5 mm audio
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 8 MP, másodlagos VGA
  • video chat:  
  • video felbontás: 720p@30fps
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: GSM850, GSM900, GSM1800, GSM1900, UMTS850, UMTS900, UMTS1700/2100, UMTS1900, UMTS2100
  • WiFi: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n
  • Bluetooth: 2.1 + EDR
  • GPS: A-GPS, Geotagging
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Nokia MeeGo 1.2
  • spec. szoftverek: Nokia Térképek
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 1450 mAh
  • tapasztalat:
 

ÖSSZEHASONLÍTÁS

Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin