Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: HTC Rhyme – A fejlődés útján

Mobil tesztek

Teszt: HTC Rhyme – A fejlődés útján

Mi az elvárás egy mai okostelefonnal szemben? Legyen gyors, elegáns és kiváló. A HTC üdvöskéje, a Rhyme ezt majdnem mind teljesítette.

Első blikk
A HTC Rhyme egyszerűen gyönyörű. Amikor megláttam, rögtön szembeötlött finom, elegáns vonalvezetése- A szürkés árnyalat némi barnával vegyítve egyből kitűnik a tucattelefonok sorából. Ha a minősége nem is lenne kiváló, már a kinézete miatt megéri az 5 csillagot. Fogása kellemes, hátulja tricolor, de nem elütő, hanem tökéletes a színek harmóniája.

Fogásakor biztos voltam benne, hogy ez semmiképpen se csúszhat ki a kezemből.  Ha már a hátlapnál tartunk, akkor meg kell jegyeznem, hogy a kamera alatt található 3 kis fémpont nem más, mint a dokkolóhoz csatlakoztatható töltő, így amolyan asszisztensként funkcionál a készülék. Ennek a dokkolónak van még egy funkciója, de ezt később árulom csak el. Ami kívülről szembeötlik, hogy az elsődleges (hátlapi) 5 megapixeles kamera mellé kapott a készülék egy előlapi kamerát, mely ideális tükörnek vagy videótelefonálásra.

A készülék tetején található a bekapcsológomb, jobb oldalán a hangerő szabályozó, alul a mikrofon, bal oldalt pedig szépen elrejtették az USB bemenetet, amin keresztül tölthetjük a telefont vagy ráakaszthatjuk a számítógépünkre is. A készülék előlapján található navigációs gombok érintőgombok és nagyon jó pont a gyártónak azért, hogy ezek külön ki vannak világítva, így mindig látjuk, hogy mit nyomunk meg. Ezek fényereje sajnos nem változtatható meg, de sötétben se ég bele a retinába, mivel félerővel világítanak. Még egy kicsit fényezném a külcsínt: a Rhyme nem egy giccshalom, úgy elegáns, ahogy van, de nincs eltúlozva rajta semmi se, és jól áll bárki kezében, legyen az nő vagy férfi, mert erre mondják talán azt, hogy klasszikusan szép. Persze ne a külcsín alapján ítéljünk, mindig fontos a belbecs is.

A belbecs
A telefon mindössze 130 gramm, ehhez társul a közel 11 mm-es vastagság. Maga a kijelző S-LCD-s és kapacitív, 16 millió színárnyalattal. A kijelző mérete 3.7 col, lehetne egy picivel nagyobb is, ennek felbontása pedig 480×800 pixel. A processzora 1 GHz-es Scorpion, ezt egészíti ki a 768 MB RAM és a beépített 4 GB tárhely, amihez a HTC alapból ad egy 8 GB-os microSD kártyát, de ha ez kevés, akkor szokás szerint 32 GB-ig növelhetjük ennek a méretét és még extra felhő is jár a DropBox-nak köszönhetően, mely előre van telepítve a készüléken. Van benne gyorsulásmérő, fényérzékelő, GPS, HSDPA, N-es Wi-fi DLNA támogatással, 5 megapixeles kamera 720p-s videórögzítési móddal, autofókuszos kamera (ami képernyőtapintással manuálisan is állítható) LED-vakuval, VGA-felbontású másodlagos kamera a videótelefonáláshoz (és nem vicc, előre telepített tükör alkalmazással), digitális iránytű, mozgásérzékelő, FM-rádió RDS-sel és az egész rendszer áramellátásáért egy 1600 mAh-ás lítium-ion akkumulátor felel. Elmondhatjuk, hogy nem a legerősebb telefon a világon, októberi debütálásakor se volt az, de nem is a versenyre tervezték, hanem hosszútávra.
Kapcsoljuk be!
Hidegindításkor 10 másodperc kell ahhoz, hogy PIN-kódot kérjen, ennek beírása után pedig 5 másodperc se kell, hogy alapállapotba kerüljön a telefon. A tavaly tesztelt HTC modellneknél ez az idő közel 1 perc volt, az iPhone-ról ne is beszéljünk. Ha van tökéletesen harmónikus főképernyő, akkor a Rhyme-é az lett.  Valahogy a rajta futó Android is tökéletes, amiben persze szerepet játszik az a tény is, hogy a HTC saját kezelőfelületével, a Sense-el egészítette azt ki. Az operációs rendszer adott, ennek is a 2.3.5-ös verziója, melyet a HTC Sense kezelőfelület 3.5-ös verziója tesz teljessé. Ez a kezelőfelület egyszerűen a legjobb oldalát mutatja az Androidnak.


A gépeléskor a félreütések esélye szinte valósszerűtlenül kicsinek tűnik, ha pedig valamiben nem vagyunk biztosak, akkor a beépített szótár segít nekünk. A Sense rengeteg extra programot ad az alap androidos applikációk mellé (Gmail, YouTube, Maps), mint például Flashlight (zseblámpa, mely három állásban égette ki a szemem), a Friend Stream (azaz ismerőseink friss posztolásai jelennek meg sorban a Facebook-ról vagy a Twitter-ről, ha egyszer be is állítjuk azt).
Emellett meg kell említeni az Időjárás alkalmazást is, ami a HTC Sense egyik leglátványosabb alkotóeleme, bizonyos esetekben hangeffekttel kiegészítve mutatja be látványosan az általunk megadott város(ok) aktuális meteorológiai állapotát.  Ha Office dokumentumokat szeretnénk szerkeszteni a telefonon, azt is megtehetjük a Polaris Office segítségével, a Watch pedig szintén egy régi ismerősünk, ugyanis ezen keresztül filmelőzeteseket tekinthetünk. Gyanús, hogy ugyanazokat az előzeteseket tekinthetjük meg, amiket tavaly nyáron is a HTC Flyer-en, így kis utánajárással kiderült, hogy itthon ez a szolgáltatás eléggé alapszinten működik csak.

Fotó, zene, videó – multimédia
Az 5 megapixeles fényképezőgéppel és az autofókuszos objektívvel nagyon szép és kontrasztos képeket lehet készíteni. Multimédiás élményben bizony nagyon sokat javult a HTC Rhyme, mivel a régebbi modellek igazán csapnivaló képeket készítettek és a filmfelvételek is gyatra minőségűek lettek. A filmek most már nem olyan rosszak 720p-ben, de a hangrögzítés ugyanolyan rossz, mint a HTC Flyer esetében volt. Ezzel nem fogunk riportfilmet forgatni, az hétszentség. Jó dolognak tartom az is, hogy lehet a filmezés esetén állandó világítást biztosítani a felvétel idejére és kiváló a fehéregyensúlya is.

Legyen szó filmezésről vagy fotózásról, ha a kijelzőn felvétel közben a céltárgyra bökünk, akkor ráállítja a fényerőt és az élességet. A galériában pedig szétbontja a médiatípusokat és indexképpel látja el azokat film esetén (fotónál ugye alap), így könnyen meg lehet különböztetni az egyes felvételeket egymástól. Ráadásul egy kattintással megoszthatjuk élményeinket másokkal, legyen szó email-ről, Flickr-ről, Facebook-ról vagy Bluetooth-os kapcsolatról.

Persze a felhőnkbe is feltölthetjük a Dropbox-szal. A készülék a HD felbontású videókat is szépen játssza, viszont hangerőben  nem a legjobb. A beépített rádió tuner és jack-es akármi segítségével a kedvenc reggeli műsorunkat is hallgathatjuk, de a hangszóró nem túl erős. Ha viszont rátesszük a dokkolóra és az kap külső tápellátást is (pl. számítógép vagy hálózat), akkor bizony meglepődünk, mivel ez a dokkoló egyben hangszóró is, amiből ugyani hiányzik némi mély, de cserébe jó hangos. Ilyenkor éppen csak hogy ujjunkkal hozzáférünk a külső hangerőszabályozóhoz, viszont nem ezen fogunk filmet nézni, mert a dokkoló hangszóróként való használatakor késik a hang a képhez képest. Dokkolón az FM rádió se megy, ahhoz ugyanis kell egy headset a jack dugóba, viszont a készülék bele van süppedve a dokkolóba, így ez esélytelen. Dokkoláskor külön menüje van a telefonnak, itt beállíthatunk néhány okosságot, mint hogy amikor ily módon használjuk a készüléket, akkor változzon át hotspottá.

Összefoglalva
Ez a telefon egyszerűen szép, okos, gyors, erős(ebb). Sokat javult a multimédiás élmény, szebbek a fotók, a videók. A dizájn 100%, a belső is megér egy misét, annyi mindent kapunk ezzel a telefonnal, hogy felsorolni is nehéz. Az akkumulátor se rossz, bár lehetne egy picivel erősebb, a kiejlző meg talán egy hangyányival nagyobb, én így érzem. De úgy gondolom ezzel a telefonnal egyáltalán nem jár rosszul az, aki ezt választja magának, ráadásul van nőiesebb és férfiasabb színekkel ellátott verzió is belőle. Ráadásul megjelenésekor 130 ezer volt, most pedig már a nagyon ügyesek függetlenül 99 ezerért megvehetik.

 

 



Szólj hozzá!

További Mobil tesztek

HTC Rhyme

  Megjelenés éve: 2011
  Pro:  
  - nagyon jó fotókat készít
  - nagyon szép külső
  - villámgyors operációs rendszer
 
  Kontra:  
  - mind a videófelvételnél, mind telefonálásnál gyenge hangminőség
  - dokkolóban nem lehet rádiót hallgatni
  - drága
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 3,5"
  • kijelző felbontása: 480 x 800 pixel"
  • kijelző típusa: Kapacitív S-LCD érintőkijelző, 16 millió szín"
  • eszköz mérete: 119 x 60,8 x 10,8 mm
  • tömeg: 130 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: Qualcomm Scorpion@1GHz MSM8255
  • memória: 768 MB
  • háttértár: 4 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: microSD
  • portok: microUSB
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 5 megapixel, autofókusz, LED fénnyel
  • video chat:  
  • video felbontás: 720p felbontás
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: GSM 850/900/1800/1900 MHz UMTS 900/2100 MHz
  • WiFi: 802.11b/g/n, DLNA és hotspot
  • Bluetooth: 3.0 (A2DP)
  • GPS: van
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Android 2.3.5 Gingerbread
  • spec. szoftverek: HTC Sense 3.5
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 340 óra készenléti, 620 perc beszélgetési idő
  • tapasztalat: 2 napot bír
 

ÖSSZEHASONLÍTÁS

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés