Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Samsung Galaxy Y – A fiatalság forrása

Mobil tesztek

Teszt: Samsung Galaxy Y – A fiatalság forrása

Létezik még manapság a minőség és az olcsóság kettősége? Sajnos nem mindig találkozik ez a két tulajdonság, de nem a Galaxy Young esetében (GT-S5360), amelyről a jelent teszt szól.

Rég éreztem telefon iránt olyan rajongást, mint a Samsung fiataloknak szánt üdvöskéje iránt, legutoljára talán az LG P500-nál gondoltam úgy, hogy nincs elszállva magától a készülék árazása és egy igazán remek okostelefont tartok a kezemben. A GT-S5360 sincs elszállva, ha várunk pár munkanapot, akkor a neten már 31 ezerért be lehet szerezni kártyafüggetlenül, tehát az árképzés kiváló.


Amikor kézbe vesszük
Amikor először kivettem a dobozból, rögtön az iPhone formavilága jutott az eszembe ezzel a fém kerettel, a fülkagylónyílással és a nagy Home gombbal középen alul, bár a nagy testvérhez képest kicsit nyomottabb talán és van egy-két apróság, ami miatt nem fog perelni az Apple. Egyrészt a kijelzője mindössze 3 hüvelykes (7.62 cm), melynek felbontása 240×320 pixel. Másrészt viszont bár elsőre nem látszik (pláne sötétben), de 3 gomb is van az előlapján és a bekapcsoló gomb jobb oldalt található. Ha kézbe veszem a telefont, akkor nagyon kényelmes a fogása, a hátlapja műanyag, de nem csúszhat ki a kezemből az anyag megmunkálása miatt és a keret miatt a telefon amúgy is egyfajta eleganciát sugall. Összképre nagyon jó.Ha már a hátuljánál vagyunk, meg kell említenem a leggyengébb tulajdonságát is a telefonnak, ez pedig a fényképezője. Mindössze 2 megapixeles és fix fókuszos, ami rendkívül pocsék képeket eredményez. Ebben az egy esetben éreztem azt, hogy azért van a hátulján fényképező, mert manapság ez a divat. Amúgy simán lehagyták volna, ez érezhető a 2 megapixelben. Persze 31 ezerért mit vár az ember, de az LG P500-ban is 3 MP volt a menő bő fél éve. Visszakanyarodva a telefonhoz, már említettem, hogy jobb oldalt található az On/Off gomb, tetején egy miniUSB port és egy 3.5-ös jack kimenet található. A készülék bal oldalán csupán a hangerőszabályzó található meg.
Amikor bekapcsoljuk
Egyrészt gyorsan boot-ol, másrészt viszont nem túl élénkek a színek a TFT-LCD kijelzőn. Ez köszönhető a kis felbontású (320×240-es) kijelzőnek és a 262.000 színnek. A kamerája 2 megapixel, ami nem sok, ellenben nincs hozzá vaku se, filmet pedig 15 képkocka/mp (webkamera) sebességgel rögzít 320×240-es felbontásban. De itt vége is a negatívumoknak, mert innentől kezdve pozitív a csalódás. A telefonon Android operációs rendszer van, abból is a Gingerbread verzió (2.3.6), melyet a Samsung saját kezelőfelülete, a TouchWiz 3.0. egészít ki. Az Android gyorsan és szaggatásmentesen működik a készüléken, így a hardverre nem lehet panasz.

A sebességről mindösszesen egy 832 MHz-es processzor gondoskodik (+290 MB RAM), ami egy ekkora készülék esetén bőven elég (bár a flash reklámokkal telipakolt oldalak esetén bizony várni kell a betöltésre). Belső tárhelyből nem raktak bele túl sokat, amolyan nokiásan 160 MB-t van benne (erre fényképezni se enged a telefon), de microSD kártyával 32 GB-ig bővíthetjük a kicsikét. Természetesen van benne médialejátszó, támogatja az MP3-at és a WAV-ot is, videóban pedig az MP4-et. Ami nagyon jó a telefonban, az az érintőkijelző. Nagyon jól és pontosan veszi be a megnyomott pontot, íráskor is kicsi az esély az elütésre (félrenyomásra). A wifi-je is N-es, így a Marketből is pillanatok alatt lent van bármilyen program megfelelő router-en keresztül. Van a készülékben GPS és rádió is, utóbbihoz antenna (fülhallgató) szükséges.

Ilyen képeket készít a 2 MP

Ítélet születik (kissé másképp)
Az akkumulátora 1200 mAh-ás, ami bőségesen elég egy ilyen telefonnak, akár egy hétig simán kibírja, de nagyfokú nyüstölés során is csak másnap kell töltőre rakni. Mindenféle technikai paraméter és unalmas értékelés helyett itt egy történet arra, hogy a belépőszint is lehet tökéletes:
Bevallom, két napos használat után (mivel az egész karácsonyi időszakra nálam maradhatott a telefon) lepasszoltam a technológiai analfabéta húgomnak a Young-ot, mivel biztosra vettem, hogy tetszeni fog neki (így gondoltam egy olcsóbb HTC telefon esetében is, de akkor nagyon fújt az egész androidos őrületre, úgyhogy inkább visszaütött a kezdeményezés).

 

Előtte az a klasszikus Samsung érintős butatelefonja volt neki is, amin még a gyártó saját rendszere futott (Android még sehol) és az hamar tönkre is ment (tulajdonképpen a kutya elvitte), így visszatért egy régi Walkman mobilhoz, de már hónapok óta mondja, hogy kéne neki egy jó telefon, viszont olyat nem talál, ami az ízlésének is megfelelne. A Galaxy Young, annyira megtetszett neki, hogy már a tesztkészüléket se akarta visszaadni (persze neki is fájt a 2 MP-es kamera), majd mielőtt végleg meg kellett volna válnia tőle, elment egy elektronikai szaküzletbe és vett magának egyet, mondván, hogy ha váltani kell, akkor ő ezt akarja.

Szóval uraim! Ha meg szeretnék lepni párjukat egy okostelefonnal, de nem tudnak dönteni, hogy mi lenne az a készülék, ami egy nőnek is tetszik, akkor bátran ajánlom a Galaxy Young GT-S5360-at. Minden sutasága ellenére megérdemli az ajánlható kategóriát ez a kis belépőszintű okostelefon.



Szólj hozzá!

További Mobil tesztek

Samsung Galaxy Y

  Megjelenés éve: 0
  Pro:  
  - nagyon kompakt
  - olcsó
  - gyors működés
 
  Kontra:  
  - kijelző nem annyira szép
  - gyenge videófelvétel
  - nincs vaku, képek nem túl szépek
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 3,0"
  • kijelző felbontása: 240 x 320 pixel"
  • kijelző típusa: TFT, kapacitív, 256k szín"
  • eszköz mérete: 104 x 58 x 11.5 mm
  • tömeg: 97 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: 830 MHz ARMv6
  • memória: 256 MB
  • háttértár: 0 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: microSD, 32GB-ig
  • portok: microUSB, 3,5 mm audio
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 2 MP
  • video chat:  
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 HSDPA 900 / 2100
  • WiFi: Wi-Fi 802.11 b/g/n, Hotspot
  • Bluetooth: v3.0 A2DP, HS
  • GPS: igen
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Android v2.3.5 (Gingerbread)
  • spec. szoftverek: Google Maps, Youtube, Gmail, Google talk, Picasa
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 850/17 óra 2G-n, 540/20 óra 3G-n
  • tapasztalat: 2 nap
 

ÖSSZEHASONLÍTÁS

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés