Connect with us

Hirdetés

technokrata

Nem voltál még nyaralni? Akkor itt van pár tipp, hová érdemes ősszel kiruccanni

LifeStyle

Nem voltál még nyaralni? Akkor itt van pár tipp, hová érdemes ősszel kiruccanni

Nem voltál még nyaralni? Akkor itt van pár tipp, hová érdemes ősszel kiruccanni

Felfedeznéd Párizs rejtett oldalát, de nem tudod, merre indulj? Amszterdamba készülsz, de nem tudod, hol igyál egy jó kávét, vagy hol nézd meg a naplementét? Ha a turistahelyek mellett kíváncsi vagy a két főváros igazi hangulatára és felfedeznéd a legautentikusabb helyeket, akkor ideje félretenni az útikönyveket!

A belföldről EU-s számokra korlátlan nemzetközi hívást kínáló új Vodafone Red segítségével most hazánk fiaitól-lányaitól első kézből tudhatod meg, hol rejtőznek a legfranciább finomságok és a leghollandabb huncutságok – úgy, ahogy csak a helyiek ismerik!

 

Párizs – a szerelmesek városa

Vannak dolgok, amik kihagyhatatlanok a sajt-nagyhatalom mindig nyüzsgő, multikulturális fővárosában: ilyen a kilátás az óriáskerékről a Place du Concorde-on, egy friss croissant, séta a Champs-Elysée-n, panorámafotó az Eiffel-toronyból. És persze ott a Louvre, a Moulin Rouge… De ha még többre vagy kíváncsi, nincs más választásod, mint „átvenni a francia lazaságot, és ha ez működik, akkor zöld az út” – vallja Fazekas Richárd sminkmester, aki 1,5 éve él Párizsban. Most az ő tippjei következnek, hiszen nincs is jobb kalauz egy helyi arcnál! (TIPP: Nem csak a francia fővárossal, de egy franciával is szerelembe estél? Az új Vodafone Red tarifákkal most korlátlanul cseveghettek akár minden nap!)

A felfedezést a Szajna bal partján található történelmi művész negyedben, a 18. kerületnek számító Montmartre környékén érdemes elkezdeni. Itt olyan alakok laktak egykor, mint Picasso, Dalí, Monet vagy Van Gogh. Írók, művészek, festők kedvenc találkozóhelye volt ez, a titkos mulatók és a pezsgő társasági élet központja, ahonnan pár percre esik a kán-kán fellegvára, a Moulin Rouge és a bohém élet csomópontja, a Festők tere (Place du Tertre). (TIPP: A Moulin Rouge-tól csupán öt percre található a The Little Italy, Párizs egyik legjobb kávézója. Két séta között ugorj be ide egy kávéra!)

A Festők teréről már látszódnak a híres találkahely, a Szent Szív-bazilika (Sacré-Coeur) igéző kupolái, talán egy percbe sem telik idejutnod. (TIPP: A templomhoz vezető lépcsők esténként koncerthelyszínné változnak, és megtelnek helyi gitározó, éneklő, táncoló fiatalokkal, amellett, hogy az egyik legszebb kilátás is innen nyílik a városra. Mindenképpen érdemes ide este visszatérni, és egy pohár bor mellett, hangulatos utcazene kíséretében megcsodálni Párizst!)

A Montmartre után érdemes a Batignolles-park (17. kerület, Batignolles) felé venni az irányt, a párizsiak egyik kedvenc piknikező helyéhez. (TIPP: A város egyik legjobb gyrosát próbálhatod ki a parktól két utcányira, a Bodrum Restaurant-ban. Ne felejtsd el elvitelre kérni a rendelésed, így egy gyors pikniknet is tarthatsz!)

A belváros felé sétálva egész Párizs központja kinyílik, innen minél többfelé érdemes kalandozni. (TIPP: Nem szeretnél csigát enni? Az Eiffel-toronytól három percre találod a világ legtökéletesebb hagymalevesét a Bistrot de la Tour-ban. Festői környezet, ráadásul megfizethető áron!)

A felfedezésből soha nem elég: ha jóllaktál, húzódzkodhatsz egyet valamelyik street workout parkban vagy bejárhatod a Montparnasse-t. Pihenésre a Luxembourg-kert a legalkalmasabb, ahol egykor maga Hemingway is sétált. (TIPP: A várost sétálva a legjobb felfedezni, de nem is igazi helyi az, aki nem tévedt még el a párizsi metróban!)

paris

Amszterdam – a csatornák városa

Van-e élet a tulipánokon és a fapapucson túl? Hát persze, hogy van! Amszterdam nemcsak Észak Velencéje, hanem egyben a lazaság és a sokszínűség városa is, ahol lehetetlen unatkozni. Az elvarázsolt történelmi utcáktól a világhíres múzeumokon és Instagram-gyanús csatornákon át a pezsgő bulinegyedig, Amszterdam roppant érdekes hely, amely képes mindig új arcát mutatni.

„Légy önmagad!” – vallja a holland fővárossal együtt Markó Andris, utcaművész, aki olyan helyekre kalauzol Amszterdamban, amit csak az ott lakók ismernek. (TIPP: Az új Vodafone Red tarifával gondtalanul tudsz kiutazás előtt programok után érdeklődni, esetleg jegyet vagy asztalt foglalni!)

Ha már letudtad a Rijksmuseumot és a Van Gogh múzeumot, időzz el egy kicsit a Dam téren, Amszterdam főterén, ami tele van tehetségesebbnél tehetségesebb utcaművészekkel. (TIPP: Anne Frank háza csak tíz percre van, ne hagyd ki, a jegyedet viszont érdemes előzetesen megvenni!)

Ha nem vagy egy “taxizós” típus, érdemes biciklit kölcsönözni, mert sehol sem olyan jó biciklizni, mint a holland fővárosban. Ráadásul így csak néhány percbe telik eljutnod akár a város legsokszínűbb bolhapiacára is, a Waterlooplein marktra, amely a hét hat napján nyitva áll. (TIPP: Lángos? Gulyás? Túrós palacsinta? Érdemes alaposan körbejárni a piacot, mert itt hazai ízekbe is belefuthatsz!)

Fedezd fel a helyi gasztro különlegességeket! Majdnem minden sarkon találhatsz belga gofrist, ami édesszájúaknak szinte kötelező, de aki rákóstolna a legelső amszterdami sült krumplisra a város szívében, a legnyüzsgőbb bevásárló utca, a Karlverstraat felé vegye az irányt. Itt található ugyanis a holland szószkirály, a Vlaams Friteshuis! (TIPP: Ha jóllaktál és nem bírsz lépni sem, kapj el egy riksát!)

A késői ebéd után jöhet a kávé, hol máshol Amszterdamban, mint a víz felett! A központi pályaudvarnál, az Amsterdam Centraal-nál található VOC Café-ban lehet részed a város legjobb kávéjában. Sőt, igazi amszterdami életérzés is jár mellé, hiszen tőled néhány méterre jönnek-mennek a hajók.

Ha végeztél, pattanj fel egy percenként közlekedő kompjáratra (ingyen van!), és irány a túloldal! Igyál egy kávét az EYE Filmmúzeum oldalában vagy nézd meg az aktuális kiállítást – de vigyázz, mert ez garantáltan Európa egyik legmenőbb múzeuma lesz! (TIPP: sétálj el a vízparti Crane Hotel Faralda-ig, ami három trendi szobájával a világ legnagyobb daruhotele, ahol konkrétan a város felett aludhatsz.)

Innen talán egy percre sincs Amszterdam egyik leghangulatosabb étterme, a Pllek, amely jó időben szinte beach hangulatot áraszt. Rendelj egy pohár bort és élvezd innen a naplementét!

amsterdam

További LifeStyle

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
hisense
apple
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés