Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Samsung Series 3 – Meg hát!

Laptop tesztek

Teszt: Samsung Series 3 – Meg hát!

Az elmúlt időszakban teszteltünk pár Samsung laptopot, és most egy újabb darab is felkerül a listára, hiszen hozzánk is megérkezett a bruttó 13 collos Series 3-as, ami egy dologban biztosan hasonlít az eddig bemutatott darabokra: határozottan érdekes és figyelemfelkeltő külseje van.

Design

Az ezüst laptop első ránézésre picit olyan, mintha megnyújtották volna. 298,9 x 197,8 x20,6 mmmérete mellé mindössze 1,4 kg súly társul, így a kis masina remekül hordozható. A gép igényes, ezüst fémborítást kapott, tökéletesek az illesztések, első és második ránézésre is jó minőségűnek látszik. Ahogy azt a méretei is sugallják, a könnyű hordozhatóság volt talán a fő cél, amihez hozzájárul a Samsung DuraCase ház, ami a gyártó ígérete szerint biztonságot ígér a karcolódás ellen. Ennek megcáfolását kéthetes tesztünk során nyilván annyira nem erőltettük.

A notebook baloldalán a hálózati csatlakozás melett a LAN csatlakozót (RJ45), egy USB2.0, illetve egy HDMI portot találunk. Jobboldalán helyezték el a fülhallgató kimenetet/mikrofon bemenetet, egy MultiCard 4 az egyben kártyaolvasót (SD, SDHC, SDXC, MMC), még egy USB2.0, és eg VGA csatlakozót. Optikai meghajtó nincs a gépben.

A gép hűtése hátul zajlik, ezáltal sem jobb-, sem balkezesek nem „élvezhetik” a „kézmelegítő funkciót”, amit sok másik notebook biztosít a hűtőventillátor jobb-, vagy baloldalra való helyezésével. Ugyanakkor, miután a hűtőventillátor nyílása kissé lefele irányul, így a Series 3-as notebook tulajdonosoknak jobban oda kell figyelniük arra, hogy ágyban, vagy puha felületen ne használják a gépet, hiszen ilyenkor elzárhatjuk a gép levegőjét, és ezáltal túlmelegedhet a gép. Mindezek ellenére egyébként a Series 3 nem melegszik nagyon, nem hangos, tehát az előbb említetteket csak extrém – 2-3 órás – „ágyban” való használat során tudjuk csak előidézni.

Belső jegyek

A laptopot kinyitva egy egészen pontosan 12,5 hüvelykes, 16:9-es HD LED kijelző (1366 x 768) tárul elénk, amelyet egy keskeny keret fut körbe. A képernyő matt felülete tükröződésmentességet biztosít, így sem mesterséges, sem pedig természetes fényben nem okoz gondot az olvasás, internetezés, video-, vagy képnézegetés sem. Illetve ennek a matt felületnek köszönhetően használat közben kevésbé fárad el szemünk. A kijelző fölött egy 1,3 megapixelű webkamerát találunk, ami HD felvételek rögzítésére alkalmas.

Az Apple billentyűzetek külső jegyeit magán viselő – ezáltal kellemes, jó nyomáspontú – billentyűzet sziget-szerűen sorakoztatja fel a betűket, ami számomra egy kicsit zavaró volt, hiszen ezzel egymáshoz képest távolabbinak tűntek a betűk, ami a gyorsíró képességemet eleinte kicsit befolyásolta, illetve menet közben sokszor a Ctrl helyett az Fn billentyűt ütöttem le. Bár ennek természetesen az is lehet az oka, hogy a saját gépemen ezek fordítva is vannak elhelyezve.

A gép Intel i3-as processzorral rendelkezik, ami annak ellenére jól meghajtja az erősebb videó-igényű alkalmazásokat, játékokat, hogy a videókártyából csak az Intel HD chipsete jutott a Series 3-nak. Gyárilag a gépet Windows 7-tel adják, Wifi és 3.0-ás Bluetooth vezetéknélküli hálózatok támogatásával.  Memóriából mindössze 2 gigabájtot kapott a Series 3-as, mely ma inkább átlagosnak mondható, mintsem elégnek.

Az akksira a Samsung által elvégzett teszt alapján 8 órás időtartamot „jósolnak”, viszont ez aktív használat mellett természetesen korántsem reális, hiszen ez, folyamatos játék, videózás mellett lecsökkenhet olyan 4,5 órára, de ha jegyzetelni, internetezni, szóval egyszerű feladatokat szeretnék végezni rajta, akkor olyan 6 órát bír ki. Az akksi időtartamát egyébként használat során leginkább a fényerő szabályozásával és a wifi kikapcsolásával tudjuk megnövelni

Működés közben

A bekapcsoló gomb megnyomása után úgy 25 másodperc alatt a Windows bejelentkezésnél találjuk magunkat. A jelszó beírása után tulajdonképpen tizenegy-két másodpercre van szükség ahhoz, hogy magához térjen és használhassuk. És onnantól kezdve – a touchpad-et leszámítva – semmilyen extráról nem tudok beszámolni. A touch pad multitouch-os, melynek köszönhetően alapállapotból például böngészés közben a három ujjunkat jobbról- balra vissza, balról-jobbra pedig előre lépkedhetünk az általunk meglátogatott oldalak között.. Élvezetesen lehetett videót nézni, a rövid beleszokási idő után gépelni, szöveget írni, tehát átlagfelhasználóként minden számomra szükséges célra tökéletesen alkalmas.

A kompakt laptop hordozhatóságát tekintve is elnyerte tetszésem: a 12,5 collos méret több mint ideális: a már-már nagynak számító 13-as gépeknél kisebb, de a 11-es miniatűr laptopoknál azért mégis csak nagyobb a készülék. Elég nagy a kijelzője, (megszokás után) kényelmes a billentyűzete, és ugye megfelelő élettartammal is bír.

Vegyem, ne vegyem?

A Samsung 350U2B TOO tanúsítvánnyal rendelkezik, ami nem jelen mást, minthogy a gép kialakítása, gyártása és tesztelése a legszigorúbb – teljesítménnyel és környezettel kapcsolatos – szabályoknak tett eleget. Ennek megfelelően a terméknek minimális a környezetre és a klímára gyakorolt hatása. Az akkumulátor hosszú élettartama – mely a Samsung szerint azt jelenti, hogy 1000 töltés után is képes a kapacitásának 80%-ára – a környezet védelmét is szolgálja, hiszen hosszabb használhatóság kevesebb cserét tesz szükségessé. A környezet iránti igényesség a csomagoláson is megmutatkozik, hiszen újrahasznosított papírból készült dobozban érkezett el hozzánk.

A gép 150-170 ezer forint közötti összegért vásárolható meg, ami annak ellenére jó árnak mondható, hogy nincs benne optikai meghajtó, csak 2 GB memória van benne, és a kijelző színeiből is láttunk már jobbat. Ha egy ilyen gép vételére adnám a fejem, akkor egy biztos: az első dolgom a gyári 5400 rpm-es 320 GB-os vinyó SSD-re való cserélése lenne, és a memória bővítése, ami máris 200ezer Ft fölé nyomná az árat, viszont az SSD könnyebbé, gyorsabbá tenné a gépet, az akksi időről nem is beszélve.



Szólj hozzá!

További Laptop tesztek

Samsung Series 3

  Megjelenés éve: 2011
  Pro:  
  - szép, könnyű, jó billentyűzet
  - fém borítás
 
  Kontra:  
  - nincs optikai meghajtó
  - kicsit drága
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 12"
  • kijelző felbontása: 1366 x 768 pixel"
  • kijelző típusa: HD LED kijelző, tükröződés mentes"
  • eszköz mérete: 298,9 x 197,8 x 26mm
  • tömeg: 1400 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: Intel® Core™ i3 Processzor 2310M (2.10 GHz, 3 MB L3 Cache)
  • memória: 0 GB
  • háttértár: 320 GB
  • SSD:  
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: SD, SDHC, SDXC, MMC
  • portok: VGA, HDMI, miniJack, 2x USB 2.0, LAN
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 1,3 megapixel
  • hangkártya:: HD Audio, 3 W sztereó hangszóró (1,5 W x 2)
  • videókártya: Intel® HD Graphics 3000
  • ujjlenyomat olv.:  
  • optikai meghajtó: -
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: -
  • WiFi: Intel® Centrino® Wireless-N 130, 1 x 1 802,11 bg/n (max 150 Mbps)
  • Bluetooth: Bluetooth 3.0
  • GPS: nincs
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Windows® 7 Home Premium (64-bit)
  • spec. szoftverek: Easy Content Share,Easy File Share, Easy Partition Manager, Easy Partition Manager, Adobe Acrobat Reader, Samsung Support Center, Microsoft Office Starter 2010, Norton Internet Security (60 napos próba)
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 6 cellás Lithium Polymer akkumulátor
  • tapasztalat: 5 óra internetezéssel
 

ÖSSZEHASONLÍTÁS

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés