Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Samsung Series 4 – Útravaló

Laptop tesztek

Teszt: Samsung Series 4 – Útravaló

Néha irigykedve nézem azokat, akik egy kis netbookon is képesek böngészgetni, videókat nézni, mert én kifejezetten utálok. A netbook kicsi, a kijelzője szinte minden esetben pocsék, a billentyűzete meg apró, de nagyon sokáig bírja a strapát. A notebook nagy, bármire kiváló lehet, ha megfelelő a vas benne, viszont ormótlan, nem jó állandóan magunkkal cipelni, ráadásul 2-3 óra alatt le is merül. Persze minkét típus esetében vannak kivételek, az ultrabookokat pedig hagyjuk.

Most pedig képzeljük el azt, hogy milyen lenne egy jó notebook, ami a netbookok összes jó tulajdonságát ötvözné a közepes laptopok legjobb tulajdonságaival? Nincs szükség a fantáziára, ugyanis a Samsung 4-es sorozata pontosan ilyen. Szinte hibátlan.

Built for the Road

A gyártó weboldalán ezzel szembesülünk akkor, amikor rákeresünk a csúnyán hangzó NP400B2B notebookra, vagyis a Series 4-re. Ezzel most először teljesen egyet is értek, ugyanis kiváló útitárs lehet minden pillanatban ez a noti, ami majdnem netbook, de mégsem. Először is nézzük a nem túl csicsás doboz tartalmát:
– egy darab laptop biztonsági tartóba helyezve, hogy a szállításkor semmi baja ne legyen
– töltőkábel, kétrészes és elég hosszú
– utility doboz: leírások, driver DVD (bár nincs olvasó a gépben).
Ennyi, nem több, de nem is kell. A doboz természetesen újrahasznosított papírból készült karton, pont annyi helyet foglal, amennyit kell.

Ha kivesszük a fekete notit, rögtön azzal szembesülünk, hogy elég könnyű kis darab, mindössze 1.7 kilogramm, persze akksi nélkül, ez 2 kilogramm fölé viszi a súlyt, de mindenesetre egyáltalán nem nehéz és ne felejtsük el, ez nem egy netbook. Maga a készülék nagyon igényes kialakítású, eleganciát sugároz a szépen kidolgozott TouchPad-del és a kéken világító Power gombbal. Ami rögtön feltűnik, hogy nincs benne DVD-olvasó (ezáltal író sem), így sajnos venni kell hozzá egy külső egységet, ha lemezről szeretnénk filmet nézni, de ezzel csak az a baj, hogy a legtöbb külső olvasó két USB-t is lefoglal.

Ha jobban szemügyre vesszük a készüléket, akkor sok finomságot vehetünk észre, mint például a két darab USB 2-es portot és az egyetlen USB 3.0-ás kaput, utóbbi mellett egy HDMI kimenet is helyet kapott, de megtalálható az E-SATA port és a kártyaolvasó is. Régebbi monitor esetén lehetőségünk van VGA-n keresztül is megosztani a monitorunk képét és természetesen nem hiányozhat a LAN bemenet is, így a hagyományos, bedugós internet is működik rajta. Itt leginkább az USB 3.0 az, ami említésre érdemes, sajnos csak egy van belőle.

A billentyűzete kényelmes, a gombok nagyobbak az átlagosnál és nincsenek túl hátul, így gond nélkül el lehet pötyögni vele, ráadásul a TouchPadje is megfelelő méretű. Ami nagyon fontos, hogy itthon magyar kiosztással értékesítik, így minden a helyén van. A kijelzőről még nem esett szó, ami kulcsfontosságú lehet egy megfelelő notebook kiválasztásakor. Mérete pont jó, 12.5 collos az átmérője, azaz nagyjából 32 centiméter, ez nagyobb az átlag netbookoknál, viszont kisebb a laptopokénál, ezáltal sokkal jobban befér egy táskába vagy egy hátizsákba, miközben a kijelző felbontása meglepően magas tudott maradni, 1366×768 pixeles. Ettől (is) nagyszerű a Series 4. Mindösszesen két hibát találtam a tesztelés során és ezeket nem is rejtem véka alá: a kijelző és a videókártya, de erről majd picit később.

Átmeneti állapot

Azt kell, hogy mondjam, hardverileg rendben van. Processzora szintén a notebookra jellemző, ugyanis Intel Core i5-2450M van benne, melynek órajele 2.5 GHz. Itt csillant fel a szemem és úgy döntöttem, hogy alapos tesztelésnek fogom alávetni, ami nálam egyenértékű azzal, hogy videókat kódolok rajta. Az i5-ös processzor még csak-csak bírná a HD kódolást, de a videókártya jelentősen visszafogja a teljesítményt. Utóbbi tulajdonképpen a készülék Achilles-sarka, ugyanis egy integrált Intel HD grafikus mag adja a számítási sebességet, ami igazából olyan, mint 2 liter vízzel nekivágni a sivatagnak. Siralmas, ahogy egy HD videóból fél sebességgel gyártja az SD verziót, vagyis egy 15 perces anyag átkódolása 30 percet vesz igénybe. Örülünk, Vincent? Nem, ennek nagyon is nem. Nem véletlen, hogy a Windows is csupán 4.7 pontot adott a készülékre, ugyanis lehet a processzor ultraerős 6.9 pontos, ha a rendszer nem átlagol, hanem a leggyengébb láncszem értéket veszi alapul az egészre, és szerint is a videókártya húzza vissza az egész gépet.

Fontos még megemlíteni, hogy 4 GB RAM van benne és 320 GB merevlemezt adnak hozzá. A memória mérete 8 GB-ig bővíthető. Mindkét hardver 5.9 pontot kapott a Windows rendszerteljesítmény minősítőjétől.
Van még egy gyengepontja a készüléknek, ez pedig a kijelző. Nem a felbontással van a baj, hanem a színhelyességgel, ugyanis a szürke nem szürke, a fekete nem fekete, hanem pirosas, vagyis nincsenek jól bekalibrálva a színek. Ettől még maximális a böngészési és filmnézési élmény, de grafikai és egyéb színhelyes munkákra alkalmatlan a kijelző.

Bekapcsoláskor a rendszer villámgyorsan feláll és jó hír, hogy nem kell bajlódni az operációs rendszer beszerzésével sem, mert 64 bites Windows 7 Professional van előretelepítve a gépen, ami elég gyors, ráadásul ha tényleg 8 GB RAM-ot rakunk a gépbe, akkor a videókártya milyenségére se kell annyira odafigyelnünk. A hangszórója hangos, de nem ordít, így valahol a netbook és a notebook között foglalhatja el a helyét ebben is a Series 4, mint ahogy sok minden másban is. TouchPad-je kiváló, mint ahogy a WiFi-vel se volt gondom egy másodpercre se.Számos biztonsági elem gondoskodik arról, hogy adataink minden kiváncsi szem elől védettek legyenek, így van benne ujjlenyomat leolvasó és Kensington Lock Slot is. Az ujjlenyomat leolvasó beálíltásakor azonban egy picit meggyűlt a bajom a rendszerrel, mert sokszor nem fogadta el az új mancsot, általános használatakor viszont már perfektül ment.

Multimédiában király

Nagy hangsúlyt fektettek a Samsungnál a teljes körű multimédia-élvezetre, így a full HD videó lejátszása meg se kottyan neki, legyen az helyi forrásról (gyakorlatilag a HDD-ről) vagy külső meghajtóról indítva. Beletekeréskor sincs homokóra a lejátszóban, gond nélkül odaugrik, ahova kell. Van webkamerája, igaz, nem a legjobb, de videóbeszélgetésre szintén hibátlan. A hangszóróról már írtam, hogy nem a leghangosabb, de egy ekkora eszköznél szintén megfelel az elvárásoknak. Nem ezen fogunk a legújabb Call of Duty-val játszani, de a közepes erősségű játékok is szépen mennek rajta, a billentyűzet pedig kiváló, köszönhetően annak, hogy nem helyezték belülre.

Az akkumulátorára sincs panasz, egy netbook szintjével ér fel, vagyis közel 4-5 órán át tartja életben gépünket a következő töltési ciklus kezdetéig. A maximálisan feltöltött noti két teljes napig alvó állapotban leledzett, majd ébredés után is 58%-on volt a töltöttség, vagyis még 2 órán át néztük a YouTube videókat egymás után.

Sapienti sat!

Vagyis az okosnak ennyi is elég. Ha valaki játszani akar, akkor vegyen asztali gépet vagy gamer laptopot, ha valaki csak netezni szeretne, akkor szerezzen be egy olcsó táblagépet (vagy ne olcsót), esetleg netbookot, de ha nem akar mindenhova egy hatalmas bálnát cipelni a laptoptáskájában, viszont látni szeretné, hogy mit ír a Wordben, akkor jó szívvel tudom ajánlani a Samsung Series 4-es laptopjait. Igaz, nem olcsóak, a legolcsóbb is 220 ezer környékéről indul, ez volt nálam is, de itthon nagyjából negyed millió környékén lehet beszerezni. Kompakt, jól szól, erős, gyors, nem túl jó kijelző, integrált videókártya: ára miatt nem a legjobb vétel, de kitűnő választás.



Szólj hozzá!

További Laptop tesztek

Samsung Series 4

  Megjelenés éve: 2012
  Pro:  
  - Kicsi
  - nagyon jól használható
  - piszok gyors
  - viszonylag van hangja
  - sokáig bírja
  - ergonomikus billentyűzet
 
  Kontra:  
  - Intel grafikus chip
  - a kijelzőben túl van húzva a piros
  - nagyon drága
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 12.5"
  • kijelző felbontása: 1366x768"
  • kijelző típusa: TFT"
  • eszköz mérete: 302x223x28.2 mm
  • tömeg: 1700 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: Intel Core i5-2450M 2.5 GHz
  • memória: 4 GB
  • háttértár: 320 GB
  • SSD:  
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: SD, SDHC, SDXC, MMC
  • portok: HDMI, USB 3.0 USB 2.0, VGA, LAN, Dock Station Connector
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 1.3 MP HD
  • hangkártya:: N/A
  • videókártya: Intel HD Graphic
  • ujjlenyomat olv.:  
  • optikai meghajtó:
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil:
  • WiFi: b/g/n
  • Bluetooth: Bluetooth V2.1 High Speed
  • GPS:
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Windows 7 Professional 64 bit
  • spec. szoftverek:
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 7 óra
  • tapasztalat: 5-6 óra simán
 

ÖSSZEHASONLÍTÁS

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés