Connect with us

Hirdetés

technokrata

Okos-légkondival zaklatják volt feleségeiket a kikosarazott férfiak

Smart home

Okos-légkondival zaklatják volt feleségeiket a kikosarazott férfiak

Okos-légkondival zaklatják volt feleségeiket a kikosarazott férfiak

Az Egyesült Államokban egyre több nő hívja a különböző segélyvonalakat azért, mert a volt élettársa a lakásába telepített különböző okoseszközökön keresztül zaklatja. A G DATA arra figyelmeztet, hogy a szakítás részeként ma már érdemes minden eszközt a gyári állapotára visszaállítani, majd a hozzájuk tartozó jelszavakat lecserélni.

A volt feleség hálószobájának lehűtése 15 fokra, vagy éppen felmelegítése 30 fokra – mindkettő egyszerűen megtehető az internetre csatlakoztatott okos légkondicionáló berendezés segítségével, amelyet az elköltözött férj távolról irányíthat a telefonjára telepített alkalmazással. De meg lehet változtatni a számzáras ajtó vagy a riasztóberendezés kódját, lehet módosítani a termosztát beállításait, lekapcsolni a világítást, vagy akár elindítani a locsolórendszert. A lapátra tett férfiak igen kreatívak, amikor kellemetlenkedésről van szó.

Man looking at home security cameras on tablet computer

A problémára a New York Times hívta fel a figyelmet cikkében, amely hangsúlyozza, hogy elsősorban a nőket érinti a zaklatásnak ez az új formája. A helyzetet tovább árnyalja, hogy a McKinsey tanácsadócég jelentése szerint az okosotthonok népszerűsége folyamatosan növekszik, és a házaknak, lakásoknak egyre több része vezérelhető távolról. A G DATA  magyarországi képviselete hazai esetekről is tud: egy nőt például úgy zaklatott volt élettársa, hogy az éjszaka közepén különböző rockzenéket kezdett el lejátszani a ház audiórendszerén.

Az esetekben általában közös, hogy az okosotthont nem a nők, hanem a technológia iránt rajongó férfiak alakították ki. Mivel az eszközöket ők állították be, ezért az ő jelszavukkal lehet a beállításokat megváltoztatni, az otthonban maradt nők pedig a legtöbbször teljesen tanácstalanok abban, hogy mit kellene tenniük.

A G DATA szakértői hangsúlyozzák, hogy ma már minden elválásnak részét képezi az informatikai válás is. Szakítás után érdemes lecserélni a levelezéshez és a közösségi oldalakhoz tartozó jelszavakat, beállítani a kétlépcsős azonosítást. Ezután következhet a wifi jelszavának megváltoztatása, a router gyári állapotra történő visszaállításához akár az internetszolgáltató segítségét is kérhetjük. A különböző okoseszközökkel – légkondicionálóval, termosztáttal, hangrendszerrel – egyesével is foglalkozni kell. Ha ezek felhőszolgáltatásokhoz csatlakoznak, akkor a fiókok jelszavát is le kell cserélni, vagy teljesen új felhasználót kell létrehozni. Ha pedig a fenti lépések nem működének, akkor érdemes az eszközöket áramtalanítani, és szerelőt hívni hozzájuk.

Az elektronikus szakítás lépései

  1. Cseréljük le az összes fontos jelszavunkat, például a levelezéshez, közösségi oldalakhoz.
  2. Változtassuk meg az otthoni wifi hálózat jelszavát, vagy állítsuk vissza a router alapbeállításait.
  3. Az okoseszközökhöz tartozó felhőszolgáltatásokban készítsünk új felhasználói fiókokat.
  4. Ha a fenti lépések nem működnek, akkor áramtalanítsuk az okoseszközt, vagy hívjunk szerelőt.
  5. Ügyeljünk arra, hogy minden eszközön megváltoztassuk a beállításokat.

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
hisense
apple
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés