Connect with us

technokrata

Nyolcmillió éves mocsári ciprusok

Smart home

Nyolcmillió éves mocsári ciprusok

A cukoroldatban konzervált fák a Pannon-tenger Múzeumban lesznek láthatóak.

A miskolci Herman Ottó Múzeum munkatársai ez év augusztusában a bükkábrányi bányában egyedülálló, mocsári ciprusokból álló erdőrészlet 8 millió éves fáira bukkantak, melyek közül a négy legépebben megmaradt törzset sikerült Miskolcra szállítani.

Az egyedülálló leletek azért különösen veszélyeztetettek, mert a törzsek cellulóztartalmuk egy részét, így a szilárdságukat is elveszítették. A szükséges restaurátori beavatkozás nélkül szabad levegőre kerülve a gyors száradás következtében lemezesen szétválnak, és darabjaikra eshetnek szét. A 3,5 tonna súlyú fák eredeti állapotának megőrzése lehetőséget adhat arra, hogy a későbbiekben ezek az értékes leletek, egy erre a célra épülő múzeumban – a Pannon-tenger Múzeumban – a nagyközönség számára is megtekinthetők legyenek.

A már kiemelt és múzeumba szállított maradványok végleges megőrzésének lehetséges megoldásairól a miskolci Herman Ottó Múzeum, a Magyar Természettudományi Múzeum, valamint az Oktatási és Kulturális Minisztérium hazai és nemzetközi szakemberek bevonásával széleskörű konzultációt szervezett, melynek eredményeként eldőlt, hogy a Miskolcra került fákat cukros oldatban konzerválják. Ez az eljárás feltehetően több évet vesz igénybe. A támogatás jelentős mértékben hozzájárul ahhoz, hogy a fák cukoroldatban történő konzerválását a Múzeum még a tél beállta előtt megkezdhesse. A feltételek megteremtéséhez a Magyar Telekom két millió forinttal járult hozzá.Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Face-en

Tesztek