Connect with us

Hirdetés

technokrata

Karakterfelismerés Google-módra

Smart home

Karakterfelismerés Google-módra

Legyen könnyebb a kézzel írt szövegek digitalizálása!

Ocropus névre hallgat az a nyíltforrású projekt, amely számos célt tűzött ki maga elé; például egy magas szintű, de könnyen használható kézírás-felismerő rendszer létrehozását, aminek alkalmazásával a kézzel írt dokumentumok egyszerűen digitalizálhatóvá válnak. További előnye egy ilyen megoldásnak, hogy az elektronikus könyvtárak számára nem lenne többé elérhetetlen a régi, még kézzel írt szövegek könnyen olvasható változatának nyilvánosság elé tárása sem. Ezen dokumentumok elemzése mellett a látássérültek is profitálhatnának az Ocropus sikeréből.

A projekt központja Németországban van, a DFKI mesterséges intelligencia kutatóközpontban. A Kaiserslautern városában található intézmény falai között Thomas Breuel vezeti az Ocropus-t, melynek sikerült megnyerni a Google támogatását. Mindazonáltal nem az amerikai vállalat az egyetlen, amelyik fantáziát lát a projektben: számos német kormányzati szerv, és más, magánkézben levő vállalkozás is befektetett a fejlesztésbe. Tervek szerint három évig tart majd a projekt, melynek ideje alatt három, a kutatásban részt vevő hallgató is Ph.D. fokozatot szerezhet a német felsőoktatásban.

Két kutatási projekten alapul a szoftver fejlesztése: az egyik az 1990-es évek közepén, az Amerikai Egyesült Államok népszámlálási irodája részére kifejlesztett kézírás-felismerő rendszer, a másik pedig a karakterfelismerés rétegelemzésének egy újabb eljárása. Emellett igénybe veszik a Tesseract motort, amelyet egy évtizede fejlesztett ki a Hewlett-Packard Labs, a karakterfelismerés feladatának megvalósítása végett – ezt a Google tavaly adta ki újra, immár nyíltforrású köntösben.

Jelenleg csak az angol nyelv sajátosságaira koncentrál a projekt, de a tervek között szerepel az ismertebb nyelvekre való adaptálás. Az Ocropus rendszer mostani állapota megtekinthető a vállalkozás weboldalán.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés