Connect with us

technokrata

Vírushíradó – a helyzet változatlan

virus-alert

Dotkom

Vírushíradó – a helyzet változatlan

Szinte változatlan helyzetet hozott az újév első hónapjának vírus toplistája. A tavaly decemberi összesítéshez hasonlóan, a januári adatok alapján továbbra is vezet a HTML/ScrInject.B trójai, amely már régi szereplője a listáknak.

A HTML/ScrInject.B sajátossága, hogy hátsó ajtót nyit a megtámadott rendszeren, és ezen keresztül a háttérben további kártékony JavaScript állományokat kísérel meg letölteni a számítógépre.

A decemberben végre második helyre csúszott Autorun egyelőre őrzi pozícióját, és a Conficker féreg is maradt a negyedik helyen, korábban mindegyikük hosszú ideig volt képes vezetni a fertőzési listát. Egy apró előrelépéssel ezúttal hetedik lett a JS/TrojanDownloader.Iframe.NKE trójai, amely önhatalmúlag módosítja a böngészőklienst, és ezzel észrevétlenül átirányítja a találatokat különféle kártékony programokat tartalmazó rosszindulatú weboldalakra. Az ilyesfajta trójai kártevő kódja leggyakrabban különféle weboldalak HTML beágyazásaiban található. Összességében elmondhatjuk, hogy az év első hónapja nem rendezte át jelentősen a decemberi felállást, mindössze minimális sorrendcserék történtek a mezőny hátsó felében. Az elkövetkező hónapokban remélhetőleg tovább gyengül az Autorun vírus és a Conficker féreg, és a jelek szerint várható a toplistán a trójaiak arányának emelkedése, amelyre a februári Valentin nap csak ráerősít majd.

A januári eseményeket áttekintve örömmel konstatálhatjuk, hogy Chuck Norris nem halt meg, és a Facebook sem állt le az ígért internetes támadások következtében. Két kiemelten fontos téma is napirenden volt Antivirus blogunk weboldalán a kártevőkkel kapcsolatban. Az egyik a Win32/Carberp trójai egyik újabb támadási módszere, amely ezúttal egy állítólagos Facebook bejelentkezési hibára hivatkozva 20 EUR összeget igyekezett hamis üzenetével kicsalni a felhasználóktól.

http://antivirus.blog.hu/2012/01/27/chuck_norris_halott_nem_vicc
http://antivirus.blog.hu/2012/01/26/megbenul_e_a_facebook_januar_28_an
http://antivirus.blog.hu/2012/01/30/a_jatek_neve_carberp

A másik téma az úgynevezett DNS Charger kártevő, amely a felhasználók számítógépein szereplő DNS, azaz Domain Name System beállításokat módosítva észrevétlenül kártékony webhelyekre irányítja át az áldozatok böngészőjét. A dolog aktualitását mutatja, hogy 2012. március 8. után az ilyen fertőzött gépek, a manipulált DNS szerverek leállítása miatt mindaddig nem lesznek képesek elérni az internetet, amíg el nem végzik a mentesítést. Ez elsősorban a Windows, de emellett részben az OS X klienseket is érint, hiszen ezekre az operációs rendszerekre gyártották az említett trójai kártevőket. http://antivirus.blog.hu/2012/01/20/lehet_hogy_ideje_ellenoriznunk_a_dns_beallitasainkat .

Mindenképpen érdemes tehát ellenőrizni DNS beállításainkat. Ezt akár többféle módszerrel is megtehetjük. Kipróbálhatjuk az FBI által készített hivatalos ellenőrzést, amely begépelt IP címünk alapján segít meghatározni, vajon DNS fertőzött-e a számítógépünk. Emellett más, hasonló célú oldalak is segíthetnek, például a németországi www.dns-ok.de, valamint a művelethez az angol nyelvű www.dns-changer.eu/en/check.html is a rendelkezésünkre áll.

 

 Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd