Connect with us

Hirdetés

technokrata

Ezt érdemes tudni a VPN-ről

vpn

Tipp

Ezt érdemes tudni a VPN-ről

Ezt érdemes tudni a VPN-ről

​A VPN-szolgáltatások egyre nagyobb népszerűségre tesznek szert. Lássuk, hogy miért és hogyan érdemes ezeket használni.

Olyan világban élünk, ahol szinte minden online tevékenységünkkel digitális lábnyomot hagyunk magunk után. Ezért fontos tisztában lenni azzal, hogy adataink értékesek a vállalatok számára, akik olyan pontos információkat akarnak szerezni az érdeklődési körünkről, valamint a tartózkodási helyünkről, amennyire azt az algoritmusok csak lehetővé teszik. Minél inkább jelen van az internet az életünkben, annál nagyobb hasznát vehetjük a VPN használatának.

Mi az a VPN, és hogyan működik?

A VPN-re úgy is gondolhatunk, mint az IP-címünket láthatatlanná tevő köpenyre, amely áthelyezi a kapcsolatot egy általunk kiválasztott országban működő szerverre, és egy onnan származó IP-címet mutat. Egyfajta védőrétegként működik, titkosítja az összes adatot, amely áthalad rajta, és erősíti az online adatvédelmet. Nyilvános WiFi használatakor kevésbé biztonságos hálózathoz csatlakozunk, ami tökéletes lehetőséget ad a hackerek számára, hogy illetéktelenül hozzáférést szerezzenek a felhasználók eszközeihez. A VPN biztosítja, hogy a kapcsolatunk ilyenkor is titkosított és védett legyen a támadókkal szemben.

Mik a VPN használat előnyei?

  • Segít a személyes adatok nagyobb fokú védelmében.
  • Elrejti az IP-címet és bizonyos tekintetben a böngészési tevékenységeket.
  • Lehetővé teszi földrajzi alapon blokkolt weboldalak elérését.
  • Több tartalmat tesz elérhetővé a streaming platformokon.

Fontos megjegyezni, hogy a VPN sem biztosít minden esetben teljes körű anonimitást. Például a közösségi oldalak üzemeltetői előtt úgy nem titkolózhatunk, ha be vagyunk jelentkezve a fiókunkba. Ezért az ESET szakértői szerint önmagában a VPN sem kezel minden kockázatot. Nem létezik egyetlen megoldás az összes adatvédelmi és biztonsági aggályra, de a VPN használata kezdetnek mindenképpen jó.

Hogyan használható profi módon a VPN?

Minden eszközünkre VPN-t telepíteni, valamint azt állandóan ki- és bekapcsolni kivitelezhető ugyan, de elég körülményes. Ahelyett, hogy külön-külön csatlakoznánk, engedélyezhetjük a VPN-t a routeren, amennyiben az kínál ilyen lehetőséget. Ezáltal a hálózatunkhoz csatlakozó összes eszköz adatforgalma a VPN titkosított csatornáján keresztül halad át.

Mire érdemes figyelni VPN-szolgáltató kiválasztásakor?

  • A kapcsolat egy másik szerverre történő átirányítása miatt az internet sebessége lassabb lehet. A szolgáltatók különböző sebességű szervereket kínálnak, amik a szolgáltatás díját is befolyásolják.
  • Az ingyenes VPN-megoldások sokszor nemcsak lassabbak, hanem adatvédelmi aggályokat is felvethetnek.
  • Érdemes utána járni, hogy van-e anonim regisztráció, pontosan mit naplóz a szolgáltató, és vajon eladja-e a felhasználói adatokat harmadik félnek, például hirdetőknek.
  • A VPN-szolgáltatók székhelyei különböző országokban találhatóak, és az adott ország adatvédelmi követelményeitől függően eltérő szabályokat és törvényeket követnek.
  • Egyes VPN-szolgáltatók az adatvédelemre, mások pedig az összetettebb biztonsági funkciókra helyezik a hangsúlyt.
  • Végül nem szabad elfelejteni, hogy nem minden VPN-t kínáló vállalat olyan megbízható, mint amilyennek látszik. Ezért megbízható, jó nevű cégek megoldásai közül érdemes válogatni.

Forrás: Biztonságportál

További Tipp

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés