Connect with us

Hirdetés

technokrata

Visszalépés Vistáról XP-re

Laptop

Visszalépés Vistáról XP-re

A Microsoft engedett a nyomásnak.

Ugyan a Microsoft elkötelezte magát, hogy nyugdíjba küldi a Windows XP-t, de csendben meghajlott a felhasználók akarata előtt: lehetővé tette a PC-gyártók számára, hogy downgrade-eljék az operációs rendszert, amennyiben azt a vevők igénylik. Ez nem jelent mást, minthogy a Windows Vista Business és Ultimate változatok vevői számára lehetőség nyílik az új OS helyett (vagy inkább arra rá)telepíteni a régit, még ha az újhoz vásároltak is licencet.

Annak módjáról, hogy ezt miként oldják meg a forgalmazók, már nem döntött a Microsoft; ezt egy az egyben a cégekre bízta. A Fujitsu például már a múlt hónapban is kiállt emellett a trend mellett, és (újra) Windows XP-s lemezt kezdett tábla PC-ihez és noteszgépeihez csomagolni. A Hewlett-Packard szintén hasonló programba vágott augusztusban: az üzleti számítógépek, munkaállomások számára elérhetővé tették, hogy minimális összegért vagy ingyen rendelkezésre álljon egy Windows XP Professional helyreállító korong. Így a felhasználók dönthetnek: inkább a Vistát használják, vagy pedig visszatérnek a megszokott, régi operációs rendszerhez.

Egyelőre nem tudni, hogy milyen hatást váltott ki a visszafejlesztés lehetősége a vásárlók között, mennyien éltek, élnek ezzel a lehetőséggel. Az biztos, hogy igény van rá, ezt maga a Microsoft is elismerte akkor, amikor egyik szóvivője még a nyáron úgy nyilatkozott, hogy változtatásokat eszközöltek, így téve lehetővé a downgrade-et az érdeklődők számára. A két vállalati Vista változat vásárlói számára korábban is lehetőség volt a visszalépésre, de ez júniusig meglehetősen nehézkesen volt végrehajtható. Nyár közepén azonban Redmond úgy döntött, hogy az előre aktivált Vistával eladott komputerekhez is jár Windows XP lemez – ez pedig további aktivációs eljárások nélkül használható, amennyiben a vistás számítógépre kívánja telepíteni a delikvens a Windows XP-t.

Lassan adjuk be a derekunkat
Minden új operációs rendszer változata kapcsán felmerül az ellenállás a felhasználók részéről, így van ez már a Windows 95 óta. A vállalati ügyfelek idegenkedése azonban különösen kellemetlen a Microsoftnak, hiszen számukra tette elsőként elérhetővé az OS-t, és mégis, sokan leragadnak a Windows XP mellett. Teszik ezt a nagyobb memóriaigény és a gyakran feleslegesnek tartott, ám erőforrásigényes grafikai felület miatt – no és ne feledkezzünk meg az egész rendszer kiforratlanságáról, amire várhatóan az első javítócsomag hoz majd gyógyírt.

Az egyelőre kérdés, hogy meddig uralkodhat a régebbi operációs rendszer – a Windows XP hivatalos támogatása január 31-én lejár, és ekkortól a Microsoft jelenlegi feltételei nem teszik lehetővé a bolti értékesítést. Az olyan nagy forgalmazók, mint a HP, a Gateway, a Dell, a Lenovo, azonban a mostani állás szerint ennél tovább szeretnék piacon tartani az OS-t – ez azonban a fent említett SP1 megjelenésével változhat. Amennyiben ugyanis megoldásokat hoz a javítócsomag a legnagyobb hiányosságokra, akkor elhárulhat az akadály a vállalati felhasználók valóban tömeges áttérése elől.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés