Connect with us

technokrata

Sun szoftverekkel csökkentik az oktatási intézmények költségeit

Laptop

Sun szoftverekkel csökkentik az oktatási intézmények költségeit

A Sun Microsystems bejelentette, hogy a magyar kormány is részesül díjmentes oktatási licencprogramjából, amelynek keretében a StarOffice 7 irodai programcsomagot és az OpenOffice.org-ot 5500 közoktatási és 67 felsőoktatási intézmény, valamint diákok ezrei számára teszik elérhetővé Magyarországon költséges licencdíjak nélkül.

„Folyamatosan értékeljük az iskoláink és oktatási intézményeink számára rendelkezésre álló erőforrásokat.” – mondta Horváth Ádám, a magyarországi oktatásügyi miniszter informatikai tanácsadója – „Mint minden más országban, mi is a legjobb informatikai eszközöket kívánjuk biztosítani diákjainknak, limitált költségkeret mellett. A Sun adománya, a StarOffice szoftverlicencek és a webes oktatás lehetővé teszi, hogy diákjainknak alternatív szoftvert kínáljunk anélkül, hogy ez addicionális költséget jelentene számunkra. A Sun oktatási licencprogramja segítségével nagyobb választékot kínálhatunk a tanárok számára is, további költségek nélkül, egyszerűen kezelhető formátumban.”

Számos oktatási intézmény használja már a StarOffice csomagot, élve a lehetőséggel, hogy ingyenesen férhet hozzá a StarOffice szoftverhez. Eddig összesen 49 millió alsó- és középfokú oktatási intézményben tanuló diák és kilencmillió felsőfokú oktatási intézmény hallgatója használta ki az ingyenes StarOffice szoftverlicenc-ajánlatot a világ 24 országának 165 ezer iskolakörzetében. A StarOffice és az OpenOffice.org népszerűsége töretlenül nő: a két termék összes letöltése meghaladja a 35 milliót. A Sun StarOffice szoftveradományainak értéke mintegy 7 milliárd USA dollárra tehető.

„A Sun gyökerei az oktatás világába nyúlnak, és az oktatási vásárlókkal kapcsolatban mindig is speciális filozófiát alkalmaztunk. Hisszük, hogy ha az oktatási intézmények hozzáférhetnek a megfelelő eszközökhöz, technológiákhoz és képzéshez, akkor diákjaik a diploma megszerzése után ezt kamatoztatni tudják majd a gyakorlatban” – nyilatkozta Kim Jones, a Sun Microsystems oktatásért és kutatásért felelős alelnöke.

Mivel a magyarországi felsőoktatási intézmények önállóan, jelentős autonómiával működnek, a minisztérium úgy döntött, hogy a StarOffice7 és OpenOffice.org csomagok központi elosztási pontjaként fog működni, hogy az implementációt a lehető legegyszerűbbé tegye az összes intézmény számára. Az iskolák vezetői le is tölthetik a szoftvert a magyar Oktatási Minisztérium webhelyéről, de természetesen CD-n is megkaphatják.

A Sun StarOffice szoftveradományozási programja tovább bővült Európában: aláírták az egyezményt a skót oktatásügyi minisztériummal is, amely az EMEA régió 23 másik minisztériumához csatlakozott a StarOffice csomag alkalmazása terén.

A StarOffice csomagról

A Java Desktop System egyik kulcsfontosságú eleme, a StarOffice irodai csomag egy nyílt forráskódra épülő, gazdag és átfogó funkciókészletű irodai szoftvercsomag, amely Solaris, Linux és Windows operációs rendszereken fut és kompatibilis a Microsoft Office fájlformátumaival. A diákok kihasználhatják áttekinthető, egyszerűen használható felületét és széleskörű funkcionalitását: a csomag szövegszerkesztő, táblázatkezelő, prezentációkészítő, rajzoló és adatbázis-kezelő alkalmazásokat egyaránt tartalmaz. A StarOffice az OpenOffice.orgra, a nyílt forráskódú, többplatformos irodai csomagra épül.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp