Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az IBM bemutatta POWER5 processzorokkal működő eServer i5 rendszereit

Laptop

Az IBM bemutatta POWER5 processzorokkal működő eServer i5 rendszereit

Az IBM most bemutatott eServer i5 rendszerei alkalmazzák elsőként az IBM régóta várt POWER5 mikroprocesszorait.

Az OS/400 következő generációjával, az i5/OS operációs rendszerrel dolgozó új rendszerek soha nem látott teljesítményhez, rugalmassághoz és költségelőnyhöz juttatják a kis- és középvállalatokat.

A minden idők legnagyobb teljesítményű 64 bites lapkájának számító POWER5 mikroprocesszorok segítségével az IBM eServer i5 több operációs rendszert (i5/OS, Windows, Linux és AIX 5L rendszereket) is képes integrálni és párhuzamosan futtatni. A UNIX-megoldások konszolidálása és kezelése érdekében az eServer i5 az eServer i5/OS mellett az AIX 5L rendszert is támogatja. Az IBM eServer i5 beágyazott új virtualizációs technológiája kiterjeszti és továbbfejleszti az iSeries virtualizációs képességeit (pl. a logikai particionálást – LPAR).

Az eServer i5 kiszolgálót használó vállalatok átlagosan 40 százalékos javulásra számíthatnak az ár-teljesítmény arány terén a korábbi iSeries rendszerekhez képest. A memória, a merevlemez és a szerverkomponensek ára a UNIX-alapú megoldásokéval vetekszik.

Az új eServer i5 rendszerek kialakítása része annak az 500 millió dolláros fejlesztési programnak, amely minden korábbinál fejlettebb számítástechnikai képességekkel kívánja felruházni a kis- és középvállalatokat.

Az (egy vagy két POWER5 processzorral szerelt) eServer i5 Model 520 és az (1-4, igény szerinti kapacitásbővítést támogató POWER5 processzorral ellátott) eServer i5 Model 570 akár negyven százalékos javulást is biztosíthat az ár-teljesítmény arány terén a korábbi iSeries modellekhez képest.

Az eServer i5 rendszerek előtelepített és tesztelt formában tartalmazzák az i5/OS operációs rendszert, amely teljes körűen integrálja az üzleti működéshez szükséges alapszoftvereket, köztük az ipari szabványos IBM DB2 UDB adatbázis-kezelőt. Az i5/OS-t a dinamikus e-üzletviteli (e-business) alkalmazások IBM WebSphere Express skálázható tranzakciós motorjával is összehangolták.

Az eServer i5 rendszerek az ágazat legfejlettebb 64 bites lapkáival: az IBM következő generációs POWER5 mikroprocesszoraival működnek. Az egyenként 276 millió tranzisztort tartalmazó POWER5 processzorok az IBM 0,13 mikronos rézhuzalos és SOI (Silicon-on-Insulator) technológiáival készülnek. A gyorsabb kommunikáció és a párhuzamos feldolgozási képesség mellett a POWER5 a párhuzamos többszálú működést (simultaneous multithreading, SMT) is támogatja. Ez a technológia két logikai processzorra bontja szét a processzormagot – amelyet így az operációs rendszer és az alkalmazásszoftverek is két külön processzorként érzékelnek. Mivel a POWER5 lapka két processzormaggal rendelkezik, az SMT-technológia négy alkalmazásszál egyidejű futtatását teszi lehetővé, lerövidítve ezzel a különféle feladatok elvégzéséhez szükséges időt.

Az IBM virtualizációs motorja (IBM Virtualization Engine) különböző technológiákkal és szolgáltatásokkal segíti elő az IT-infrastruktúra egyszerűsítését és optimalizálását, valamint az alulkihasznált IT-eszközök működési hatékonyságának és gazdaságosságának fokozását. Az IBM Virtualization Engine kiterjeszti az eServer i5 kiszolgáló párhuzamos oprendszer-futtatási képességeit. Az AIX 5L támogatása révén a vállalatok UNIX-megoldásaikat is i5/OS alkalmazásaik mellé integrálhatják az eServer i5 rendszeren. Mivel az Intel processzoros integrált xSeries kiszolgáló már Linux futtatására is képes, lehetővé teszi a vállalatok számára IT-környezetük további egyszerűsítését. A Linux- és Windows-szerverek valamint a kapcsolódó biztonsági, tároló- és backup-megoldások integrált kezelésével csökkennek a szerverinfrastruktúra költségei.

Páratlan üzleti érték kis- és középvállalatoknak
Az IBM eServer i5 520 Express Edition megoldás az IBM üzleti partnerein keresztül rendelhető meg. Az eServer i5 520 Express Edition teljes körűen konfigurált változatának ár 11.500 dollár (gyártó által ajánlott listaár).

Az 5000 nappali tagozatos hallgatóval Los Angeles-i, San Franciscó-i, San Diegó-i és Orange County-beli kampuszokon működő kaliforniai Fashion Institute of Design Merchandising (FIDM) főiskola jelenleg IBM eServer iSeries rendszerekkel támogatja központi alkalmazásait (hallgatói adatbázisát, könyvelését, intranet-hálózatát és Notes levelezőrendszerét) és különböző webhelyeit (a FIDM hallgatói portálját, a fidm.com hálószemet, az öregdiákok webhelyét és más nyilvános oldalakat – pl. az FIDM múzeumot). A jelenleg fejlesztés alatt álló alkalmazások között álláskereső program és különböző on-line áruházak (pl. múzeumi szuvenírbolt) is szerepelnek.

Az eServer i5 és a vállalati szoftverek
Az eServer i5 570 minden korábbinál több lehetőséget biztosít a középvállalatoknak az igény szerinti működésre. Tartalék- és memóriakapacitást (Reserve Capacity on Demand és Memory Capacity on Demand) valamint többletkapacitás-aktiváló és -deaktiváló képességet (On/Off Capacity on Demand) is kínál gazdáinak. Az új Reserve Capacity On Demand jellemző révén a felhasználó tartalékkapacitást vásárolhat, amelyet a rendszer a kapacitásigény növekedésekor automatikusan bevon az aktív erőforrások körébe. A Capacity On Demand konstrukció keretében az ügyfélnek csak a ténylegesen felhasznált kapacitás után kell fizetne, hiszen üzleti szükségletei változása esetén szabadon ki- illetve bekapcsolhatja a POWER5 processzorokat illetve a memóriát.

A világ vezető szoftverszállítói készen állnak az IBM új eServer i5 rendszereinek támogatására.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés