Connect with us

technokrata

Képcső-feldolgozás Magyarországon először alkalmazott hulladékkezelési technológiával

Laptop

Képcső-feldolgozás Magyarországon először alkalmazott hulladékkezelési technológiával

Az Inter-Metál Recycling Kft. csepeli telephelyén megkezdődött a képcsöves berendezések hulladékainak feldolgozása Magyarországon először alkalmazott hulladékkezelési technológiával.

Az Inter-Metál Recycling Kft. csepeli telephelyén képcső-bontó gépsort helyeztek üzembe, amellyel évente 20-25 ezer leselejtezett TV és monitor feldolgozását tudják elvégezni.

A 30 millió forintos beruházással meghonosított technológia lehetővé teszi a leselejtezett televíziókészülékek és számítógép monitorok veszélyes hulladéknak számító képcsöveinek környezetkímélő újrahasznosítását.

A környező országokban már elterjedt, Magyarországon üzemszerűen elsőként itt alkalmazott eljárás segítségével a képcsöveket felnyitják, majd a tisztítás és a fémrészek eltávolítása után az eltérő összetételű üvegrészeket újrahasznosítják.

Becslések szerint hazánkban évente 300-400 ezer darab televíziókészülék és számítógép-monitor kerül utcára, onnan pedig szemétlerakóra, ahol a széttört képcső-üvegből ólom és más toxikus fémek kerülnek az esővíz hatására a talajba. Bár a katódsugárcsöves berendezések hulladéka a hazai hulladékjegyzék szerint is veszélyes hulladéknak számít, ennek széles körben történő tudatosításához – hazai feldolgozó lehetőségek hiányában – ez idáig nem fűződött érdek.

A feleslegessé vált képcsöves berendezéseket nettó 90 Ft/kg költséggel tudják leadni az Inter-Metál Recycling telephelyén azok a cégek és intézmények, akik a környezetvédelmi előírásoknak megfelelően szeretnének hulladékaikról gondoskodni.

Magánszemélyek az önkormányzatok által fenntartott hulladékudvarokban adhatják le térítésmentesen a képcsöves készülékeket és a háztartásban keletkező egyéb elektrohulladékot.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp