Connect with us

Hirdetés

technokrata

1 TB adat egy nadrágzsebben

Laptop

1 TB adat egy nadrágzsebben

Elérkezett az az idő, amikor egy 1024 GB-nyi adat tárolására szolgáló média elfér egy nadrágzsebben – köszönhetően mindez az IBM-nek.

Az IBM bejelentette, hogy elkészítette a világ első, 1 TB (terabyte – 1024 gigabyte) kapacitású tárolóeszközét. Ekkora mennyiségű adat rögzítésére egyelőre csak a szalagos kazetta nyújt lehetőséget, amelyre a lineárisan rögzített állományok archiválási célból kerülnek fel.

Ez a fejlesztés a jelenleg alkalmazott kazettáknál közel 10-szer nagyobb kapacitást kínál. Az eltárolható adatmennyiség értelmezhetősége végett: 1 TB-nyi adat megfelel 16 napnyi folyamatos, DVD-minőségű filmnek. Másképpen fogalmazva 1024 GB annyi adat, amennyinek csak körülbelül nyolcezred részét képes felfogni egy emberi agy élete során.

A szalagos egységek nem otthoni adattárolásra születtek, ám nagy kapacitásuknak és könnyű hordozhatóságuknak köszönhetően az egyre újabb rögzítési technológiák még mindig nem tudták őket kiszorítani a vállalati alkalmazások közül. Fontos jellemzőjük még az olcsóság, hiszen egységnyi adat eltárolásáért egy szalagos egység használatával kell a legkevesebbet fizetni (összehasonlításképp: 1 GB-nyi adat tárolása félvezető-alapokon 100 dollárba, merevlemezes technológiával 8-10 dollárba, mágnesszalagos megoldással 1 dollárba, a most bemutatott technológiával pedig körülbelül 1 centbe kerül).

1952 májusán jelentették be az IBM-nél az első mágnesszalagos meghajtót, tehát a mostani 1 TB-os megoldás létrejötte pont egybeesik a Kék Óriás szalagos adattárolási fejlesztéseinek 50 éves múltra visszatekintő évfordulójával. Fél évszázada a Model 726-ra keresztelt eszköz óriásinak számító, 1,4 MB-nyi adat tárolására volt alkalmas, s a szalagot egy 12 inches (30 centiméteres) tárcsán tárolták.

Kereskedelmi forgalomban egyelőre nem kapható az 1 TB-os kazetta, az IBM szóvivői szerint a közeljövőben nem is tervezik piacra dobását, ám a technológia megléte megszilárdította a cég adattárolási eszközök terén való piacvezető helyét.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés