Connect with us

Hirdetés

technokrata

Analfabéták is vezethetnek!

Garázs

Analfabéták is vezethetnek!

Magyarországon akár analfabéták is vezethetnek, mivel nálunk semmilyen iskolai végzettség nem szükséges ahhoz, hogy valaki “B” kategóriás jogosítványt szerezzen?

Néhány napja a Klubrádiós műsorunkban Lovas Károly Róberttel  a Nemzeti Közlekedési Hatóság elnökhelyettesével beszélgettem http://automobil.hu/radio/2010-03-03, annak kapcsán, hogy nemrégiben analfabéta román állampolgárok szereztek jogosítványt Magyarországon. Beszélgetés közben kiderült, hogy mindez csak azért történhetett meg itt és nálunk, mivel a  jelenleg érvényben lévő törvények szerint Magyarországon semmilyen iskolai végzettség nem szükséges ahhoz, hogy valaki „B” kategóriás jogosítványt szerezzen. Ez ügyben  – ahogy Lovas úr fogalmazott – Európában a legliberálisabb ország vagyunk, ugyanis ilyen engedékeny rendelkezés sehol nincs ezen a földrészen. A beszélgetés ezen pontján mutatkozott némi rés tájékozottságomban, ugyanis én ezt nem tudtam! Nem tudtam, de nem is gondoltam, hogy a közlekedési kultúrában a liberalizmus azt jelenti, hogy funkcionális analfabétákat vezetni engedünk és szembe küldjük szeretteinkkel az utakon… aztán majd meglátjuk, hogy mi lesz!

Tudják az a helyzet, hogy szerintem valamennyien voltunk már olyan szituációban, hogy egy parkolóban arra lettünk figyelmesek, hogy egy autós társunk egyszerűen képtelen kiállni, beállni egy nem túl bonyolult helyre. Ilyenkor nevetünk, csóváljuk a fejünket, esetleg hangosan kérdezzük magunktól, hogy fenébe kaphatott ez jogosítványt? Ez talán még vicces is lehetne, de ha eggyel tovább lépünk és belegondolunk abba, hogy az, amit nap, mint nap irányítgatunk az nem csak egy jármű, ami elvisz A-ból B-be, hanem alkalmasint egy olyan tárgy, amivel ember életeket lehet kioltani, akkor kérdezem én óvatosan, hogy vajon mennyire érezhetik át ennek az egész történetnek a felelősségét azok a döntéshozók, akik lehetővé tették és teszik, hogy esetleg írni-olvasni nem tudó – így a KRESZ szabályait nyilvánvalóan megtanulni képtelen emberek – emberélet kioltására alkalmas tárgyakat irányítsanak?

Istenes László
főszerkesztő



Szólj hozzá!

További Garázs

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés