Connect with us

Hirdetés

technokrata

A szürke autók népszerűbbek, mint a színesek

Garázs

A szürke autók népszerűbbek, mint a színesek

A szürke autók népszerűbbek, mint a színesek

Autóválasztáskor a járművezetők színpreferenciája igen változatos képet mutat, hiszen a döntésben többnyire az egyéni ízlés, valamint kulturális tényezők játszanak szerepet.

A carVertical autóipari adatszolgáltató több európai országban végzett kutatásából egyértelműen kitűnik, hogy az autótulajdonosok többsége a fekete, a fehér és a szürke árnyalatokat részesítik előnyben, és kevésbé érdeklődnek az élénk színű járművek iránt.
Az autóvásárlók többsége praktikus színt keres

A carVertical-on valaha ellenőrzött autók 32,9%-a szürke, 14,6%-a fehér és 29,7%-a fekete volt. Ez a tendencia egész Európában megfigyelhető, ahol a monokróm járműszínek a legkelendőbbek. A szürke, a fekete és a fehér praktikus színek, karbantartásuk egyszerű és nem igényel különösebb odafigyelést, ami – lássuk be – minden autótulajdonos számára lényeges szempont.

2000-ben a szürke autók aránya 33,4% volt, ami azt jelenti, hogy az elmúlt több mint két évtizedben a szürke autószín rajongóinak tábora tartósan megerősödött. A fehér szín népszerűsége a 2000. évi 3,1%-ról 2010-ben 13,2%-ra, 2020-ban pedig 18,7%-ra nőtt. A fekete autók népszerűsége is megugrott: míg 2000-ben 20,1% volt, 2010-re 31,7%-ra emelkedett. A fekete autók aránya azonban 2020-ban visszaesett 26,9%-ra.

Sok sofőr kerüli az élénk színeket, mivel azok az évek során kifakulhatnak, ami az autó értékének csökkenését jelenti. Ezért is fontos, hogy a járművet lehetőleg árnyékban tartsuk, így megelőzhető, hogy a festék kifakuljon.

„A monokróm színek tartós népszerűségnek örvendenek. A fehér, az ezüst, a szürke és a fekete a világ minden táján divatos autószín. 2023-ban népszerű választásnak bizonyulnak a kék járművek is, míg a többi színt megelőzik a hagyományos alternatívák”

– árulja el Matas Buzelis, autóipari szakértő, a carVertical kommunikációs vezetője.
A gyártók ma már kevesebb színt kínálnak az autóvásárlóknak

A prémiumjárműveket gyakran sötét színűre festik, pedig viszonylag kevés vezető részesíti előnyben ezeket, tekintve, hogy vonzzák a hőt, a port és a szennyeződést. A közép- vagy nyugat-európai vásárlóknak ez ugyan nem jelent különösebb gondot, de a déli piacokon a sötét autók kevésbé kelendők.

Az európai használtautó-piacon csekély az élénk színű autók aránya – a carVertical portálon ellenőrzött összes jármű 0,9%-a sárga, 5%-a piros, 10,6%-a pedig kék. A sárga korábban sem volt népszerű választás: 2000-ben az autóknak mindössze 2,4%-a, 2010-ben 1,2%-a, 2020-ban pedig 0,7%-a futott ezzel a színnel. A piros valamivel népszerűbb volt, mint manapság: 2000-ben az összes autó 6,5%-a, 2000-ben 5,5%-a, 2010-ben 5,2%-a, 2020-ban pedig 5,2%-a volt piros. A kék járművek aránya az évek során ingadozott: 2000-ben 21,3%, 2010-ben 10%, 2020-ban 11,5% volt.

„A gyártók ma már kevesebb színt kínálnak az autóvásárlóknak. Néhány évtizede sok színes járművet láttunk, mára azonban sokat változott a paletta, hiszen a többség nem akar kitűnni a tömegből, és inkább a konzervatív járműszíneket választja. Egyes sofőrök még arról is meg vannak győződve, hogy például egy piros vagy sárga autó eladása sokkal tovább tart, mint ha ugyanazt a járművet feketére vagy ezüstre festve kínálnánk”

– magyarázza Buzelis.

Ha használtautót keresel, fontos, hogy a mérlegelésnél a színnel szemben az állapotát helyezd előtérbe. Mivel a súlyosan sérült és javított járműveken több festékréteg is lehet, Buzelis azt tanácsolja, hogy a próbaútra vigyél magaddal egy speciális eszközt, mellyel megmérheted a festékréteg vastagságát.


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További Garázs

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés